maanantai 25. huhtikuuta 2011

Sunnuntain pääsiäislammas

Ollaan käyty kyläilemässä, ulkoiltu ja nautittu ihanasta ilmasta koko pääsiäinen, vielä yksi ihana päivä jäljellä. Ei kyllä olisi mukavampaa ilmaa voinut toivoa pääsiäiselle. Jäätkin lähtee tätä menoa muutamassa päivässä.

Tuli taas selailtua jos jonkinlaista lammasreseptiä lehdistä ja netistä. Vaihtoehtoja oli runsaasti. Parhaat reseptit meidän makuun oli tällä kertaa Annassa ja Kotivinkissä. Eilen syötiin lammasta kotivinkin reseptillä, vähän muokkaillen.




LAMPAANPAISTIA, PERUNA-VALKOSIPULIPYREE JA PAAHDETUT PAPRIKAT
6-8:lle, valmistusaika noin 3h


Ainekset
noin 2½ kg:n luullinen lampaanpaisti
4 valkosipulinkynttä
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 paistopussi

Kastike
2 dl demi-glace kastikepohjaa
2 dl lampaan paistolientä
½ tl kuivattua timjamia
2 rkl tummaa kastikesuurusta

Peruna-valkosipulipyree
4 valkosipulinkynttä
1 kg jauhoisia perunoita
1 tl suolaa
50 g voita
5 dl maitoa

Paprikat
6 (suippo)paprikaa
1 prk ruohosipulituorejuustoa

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.

Poista lihan pinnasta rasva ja kalvot. Kuivaa lihan pinta ja pistele siihen veitsellä reikiä. Työnnä reikiin kuorittuja ja puolitettuja valkosipulinkynsiä. Lisää lihan pintaan öljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos käyttää paistolämpömittaria, sen voi nyt työntää lihan keskelle niin, ettei se osu luuhun (helpommin sanottu, kuin tehty J )

Kuumenna uunin grillivastukset kuumiksi. Nosta paisti kuumaan uuniin ylätasolle. Paahda noin 15 min. Ota liha uunista ja laske lämpötila 125 asteeseen. Laita liha paistopussiin. Sulje pussinsuu ja leikkaa höyryaukko pussin kulmaan. Aseta pussi uunivuokaan ja laita uudelleen uuniin. Jatka lihan kypsentämistä noin 2 tuntia, kunnes sisälämpötila on 65-70 astetta. Tällöin liha on mehukas ja sisältä punertavaa. Jos haluat kypsän paistin, kypsennä paisti 78-80 asteiseksi.

Kuori ja kuutioi perunat ja valkosipulit. Keitä ne kypsiksi suolassa maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja lisää perunoiden joukkoon voinokareet. Vatkaa seos sähkövatkaimella sileäksi ja kermaiseksi. Lisää vähitellen sekaan lämmin maito. Mausta suolalla ja pidä lämpimänä.

Pane kattilaan kastikepohja, 2 dl lampaan paistolientä ja timjamia. Keitä seosta hiljaa 5 minuuttia. Lisää kastikesuurus koko ajan sekoittaen. Keitä hetki ja mausta tarvittaessa suolalla. Pidä kastike lämpimänä.

Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja sisus. Levitä tuorejuusto palojen sisään. Asettele paprikat täyte ylöspäin uunivuokaan. Paahda uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti