keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Kukonpoikaa savipadassa

Meillä syötiin ensimmäistä kertaa kukonpoikaa. Onhan se vaan ihan erilainen maultaan ja sisällöltään kuin broileri. Kooltaan kukonpoika on pienempi. Yksi kokonainen poika riittää juuri ja juuri kahdelle. Viskilän kukonpoikaa myy Pirkanmaalla ainakin Lähiruokapuoti Lempi.

Laitoin kukonpoikaan mausteita sekä pintaan että sisälle, jonka jälkeen kaikki ainekset vaan savipataan ja uuniin.
KUKONPOIKAA JA PAPRIKAA SAVIPADASSA
2:lle

1 kokonainen kukonpoika
suolaa
mustapippuria myllystä
2 oksaa rosmariinia
10 oksaa timjamia
2-3 eriväristä paprikaa
1-2 punasipulia
6-8 valkosipulinkynttä
2 rkl (oliivi)öljyä
2 dl täysjyväohraa
2 ½ dl vettä

Ota (sulatettu) kukonpoika hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Mausta. Työnnä mausteita nahan alle ja kukonpojan sisälle. Valele kukonpoika öljyllä ja ripottele pintaan suolaa ja mustapippuria myllystä.

Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja leikkaa reilunkokoisiksi lohkoiksi.

Kuori ja lohko punasipuli(t). Kuori valkosipulit.

Käytä savipataa vesihanan alla, niin että se kastuu kokonaan. Sitten kaikki ainekset vaan pataan. Pohjalle ohranjyvät ja vesi päälle. Sitten sipulit, valkosipulinkynnet, paprikat ja kukonpoika päällimmäiseksi. Sulje kansi ja nosta savipata kylmään uuniin. Kuumenna uuni sitten 225 asteeseen ja anna kukonpojan hautua padassa noin 1h 20 min. Tarkista kypsyys pistämällä linnun paksuimpaan kohtaan; lihanesteen tulee olla kirkasta.

Savipadan kannen voi ottaa pois kypsentämisen loppuvaiheessa, jotta ylimääräinen kosteus häviää ja pinnasta tulee rapeampi.

Kastikkeeksi kukonpojalle sopii esim. kermaviilipohjainen kastike.
 
Ohran voi valmistaa myös erikseen. Minulla ohra kypsyi savipadassa himpun verran yli. Käyttämäni ohran keittoaika on 8 minuuttia. Tähän sopisi luultavasti paremmin ohra, jolla on pidempi keittoaika kuin tuo 8min.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti