tiistai 10. toukokuuta 2011

Kevään ensimmäinen hauki

Katiskassa oli ensimmäinen syötäväksi sopiva hauki. Hauella on ruotoja yksi jos toinenkin. Pituussuuntaisilla viilloilla ruotorivit lähtevät kuin itsestään. Ruotojen poisto vaatii tarkkuutta, mutta lopussa kiitos seisoo. Että voi hauki olla hyvää...





HAUKIPIHVIT JA REMOULADE-KASTIKE

½ kg haukea, nahattomana ja ruodottomana
3-4 kpl kananmunaa
3-5 dl kuohukermaa
100 g panadia
suolaa
valkopippuria
ruohosipulia
tilliä
voita paistamiseen

Fileoi kala nahattomaksi ja poista ruodot. Jauha kala lihamyllyllä, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Kun massa alkaa olemaan tasainen, lisää joukkoon panadi ja sekoita vielä hyvin. Siirrä massa jääkaappiin jäähtymään. Laita jäähtynyt massa sekoituskulhoon. Sekoita kananmunat massaan yksitellen; sekoita massa jokaisen kananmunan jälkeen tasaiseksi. Lisää kuohukerma ohuena nauhana ja sekoita samalla hyvin. Mausta mureke suolalla, valkopippurilla, ruohosipulilla ja tillillä. Paista pihvit voissa.

Panadi
50 g vehnäjauhoa
1 dl vettä
1 rkl voita

Laita vesi ja voi kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää jauhot kerralla, sekoita tasaiseksi massaksi. Hauduta panadia 5-10 min. Jäähdytä.

Remoulade-kastike
2 dl majoneesia
1 valkosipulin kynsi
½-1 suolakurkku
2 rkl kapriksia
½ salottisipuli
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
ripaus valkopippuria

Kuori ja kuutioi valkosipuli ja salottisipuli hienoksi kuutioksi. Leikkaa suolakurkku myös hienoksi kuutioksi ja yhdistä sipulien kanssa. Kaprikset voi lisätä sellaisenaan tai hienontaa hieman. Hienonna reilusti tuoreita yrttejä sekaan. Lisää majoneesi ja sekoita hyvin. Kastike on hyvä tehdä jo edellisenä päivänä, jotta maut tulevat kunnolla esiin.

Tarjoa haukipihvit keitettyjen perunoiden kanssa.

5 kommenttia:

  1. On se kiva taas nähdä oma tyhmyytensä ja mielikuvituksen puute: olen aina jankuttanut itselleni, että ei mikään kalamurekehomma onnistu, kun ei ole sellasta myllyä, millä jauhaa kala.
    Ja sitten vaan lukee, että sauvasekoittimella tekee myllyttömät sen homman.
    Mä laitan miehen Lauttasaaren sillalle silakoita onkimaan kiiltävillä koukuilla ja siitä repes meijän kalansyönti käsistä.
    Kiitos, kun annoit taas hyvän neuvon vanhalle muijalle.

    VastaaPoista
  2. Jopa kala-allerginen tajuaa, että tän on pakko olla ihan mielettömän hyvää... *Kade*

    VastaaPoista
  3. Se sauvasekoitin sopii ainakin kuivalle kalalle(hauki, ahven, kuha). En tiedä kuinka rasvainen kala käyttäytyy sen kanssa. Se kun juoksettuu helposti...

    Ps. panadi voi olla myös liotettua leipää :)

    VastaaPoista
  4. Miten tuo nyppiminen onnistuu muka hauesta, kuhasta jne. Ymmärrys että rasvapalloista eli lohista onnistuu, mutta että noista maukkaista sisä verien eläjistä!? Itse en ole vielä moisessa onnistunut, joten jos nämä sivut on vielä "olemassa" saisiko faktaa tuohon jaettuun tietoon.!

    VastaaPoista
  5. Hei!

    Teksti oli hieman harhaanjohtava(muokkasin sitä hieman), pahoitteluni siitä! Hauen ruotoja ei pysty nyppimään. Ne lähtevät parhaiten pituussuuntaisilla viilloilla. Videoita tähän löytyy, mutta tässä yksi linkki mistä löytyy ohje tuohon ruotojen poistoon: http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/files/Tiedostot/Hauki-esite_2009_24.3.pdf

    Annaleena

    VastaaPoista