lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kebab lohkoperunoilla ja paljon valkosipulikastiketta, Kiitos!

En ole kebabin suurkuluttaja, vaikka paikallinen pizzeria myy ihan hyvät kebabit. Teen kebabbini mielummin itse. Valmistamiseen menee useampi tunti aikaa, mutta se kannattaa, mikäli kebabista yhtään tykkää.


Kebab lohkoperunoilla

Ainekset 3:lle
700 g naudan jauhelihaa (jos on lammasta käytettävissä, sitä kannattaa laittaa hieman naudan sekaan)
¾/ 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä


Tomaattikastike:
250 g paseerattua tomaattia (mielellään lisäaineeton versio)
(½ punainen chili)
½ sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
½ tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta (tai jotain chilimaustetta ½ tl)
1 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl cocacolaa tai pepsiä
sokeria
suolaa


Valkosipulikastike:
1 pss Oolannin kebab-tuorekastike
2 dl maustamatonta jogurttia


Kebablihan valmistus on yksinkertaista, mutta huolellinen kannattaa olla. Jauhelihan tulee olla tiivistä massaa, jotta kaikki menee niin kuin on suunniteltu. Ota jauheliha huoneenlämpöön hieman aikaisemmin. Laita se kulhoon ja sekoita sitä sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Tämän voi toki tehdä myös käsin, se vaan on hieman hitaampaa. Massan pitää siis olla tiivistä! Mausta seos suolalla ja ripauksella mustapippuria. Levitä pöydälle reilu pala alumiinifoliota. Asettele jauhelihamassa alumiinifolion päälle tasapaksuksi pötköksi (n. 8cm*23cm). Kääri pötkö mahdollisimman tiukasti folion sisään ja sulje päät huolellisesti.

Paista 100 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Anna kypsän kebabrullan vetäytyä hetki ennen kuin alat vuolemaan siitä siivuja. Käytä mahdollisimman terävää veistä, jotta siivuista tulee ohuita. Kebablastut voi vielä paistaa pannulla juuri ennen syöntiä.

Tomaattikastike: Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Kuullota sipuleita hetki välillä käännellen. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili ja lisää se sipulien joukkoon. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja kiehauta. Lisää kasariin mausteet, balsamiviinietikka ja kokis. Anna kastikkeen hautua kannen alla hiljaa kiehuen, välillä sekoittaen, noin 15 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Lisää ripaus suolaa ja sokeria.

Valkosipulikastike: Sekoita kastikepussin sisältö 2 dl maustamatonta jogurttia. Anna maustua jääkaapissa.

Jos lohkoperunat eivät maistu, kebablastuista syntyy myös maukas salaatti.


2 kommenttia:

  1. Nam! Pitäis kokeilla mutta vaikuttaa aika työläältä, pienen lapsen äitinä ei tahdo keretä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Tuon tomaattikastikkeen voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä. Lihan valmistus vaatii aikaa, mutta suurimman osan ajasta se on uunissa. Toivottavasti joskus löytyy sopiva hetki kebabille :)

    VastaaPoista