sunnuntai 21. elokuuta 2011

Paperissa kypsennettyä kukonpoikaa ja kauden kasviksia

Onni on oma peruna- ja kasvimaa. Sadon maku on parhaimmillaan kun raaka-aineet saa suoraan pellosta ruokapöytään.

Paperissa muhivasta ruuasta leijailee aivan ihana tuoksu. Alkuperäinen ohje on peräisin Strömsö-ohjelman 6.10.2010 esitetystä jaksosta.


Paperissa kypsennettyä kukonpoikaa, kauden kasviksia ja hollandaisekastiketta

Ainekset (4:lle)
1 kukonpoika (tai broileri, maustamaton! Myös fileitä voi käyttää)
10 perunaa
8 porkkanaa
16 kpl(noin 250g) pensaspapuja
3 sipulia
yrttejä (rakuunaa, timjamia, salviaa)
voita
suolaa
mustapippuria myllystä
leivinpaperia
kalastajanlankaa

Hollandaisekastike
1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
5 kokonaista valkopippuria
3 keltuaista
200g voita sulatettuna
suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori perunat ja porkkanat. Siivuta perunat ja halkaise porkkanat, ohuita porkkanoita ei tarvitse halkaista. Kuori sipuli ja leikkaa renkaiksi. Esikeitä pavut suolalla maustetussa vedessä ja siirrä ne kylmään veteen jäähtymään.

Varaa reilu pala leivinpaperia kutakin pakettia varten. Paketeista kannattaa tehdä mahdollisimman tiiviitä, jotta kaikki mahtuvat kerralla pellille. Suojaa pelti yhdellä kokonaisella leivinpaperilla.

Asettele noin 1½ perunaa, koosta riippuen, yhteen pakettiin. Lisää päälle sipulirenkaita, nokare voita, mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Kääri paketiksi ja sido langalla.

Porkkanapakettiin voi laittaa useamman porkkanan koosta riippuen. Lisää päälle nokare voita, mausta rakuunalla ja suolalla. Kääri paketiksi ja sulje langalla.

Kääri pavut yhteen tai kahteen pakettiin, lisää päälle nokare voita, mausta suolalla ja salvialla.

Jos käytät kokonaista kukonpoikaa/broileria, leikkaa se paloiksi. Yhden koiven kokoinen pala yhteen pakettiin. Lisää päälle nokare voita, mausta maun mukaan timjamilla, rakuunalla tai oreganolla ja suolalla ja pippurilla. Kääri paperi ympärille ja sulje paketti langalla.

Laita lihaa sisältävät paketit ensimmäisenä uunipellille. Ja siirrä pelti 200 asteiseen uuniin. Lihat saavat olla uunissa reilun tunnin. Vähempikin riittää, kukonpoika/broileri on kypsää kun sisälämpö ylittää 70 asteen. Reilun tunnin kypsennys tekee lihasta ihanan pehmeän ja hautuneen.

Lisää uunipellille noin 15-20 minuutin kypsennyksen jälkeen perunapaketit. Porkkanat hieman myöhemmin. Ja viimeisenä pavut noin 20 minuuttia ennen kuin paketit otetaan uunista pois.

Tässä vielä kypsennysajat:
- kukonpoika/broileri reilu 60 min
- perunat 40 min
- porkkanat 30-40 min
- pavut (esikeitto)+ 20min

Kastike:
Aloita valmistus kun saat kaikki paketit uuniin. (Mausteliemi kannattaa keittää aikaisemmin) Valmista mausteliemi vedestä, sitruunamehusta ja pippureista. Keitä liemi kokoon niin, että jäljelle jää puolet. Siivilöi mausteliemi vesihaudeastiaan.

Sulata voi, jäähdytä hieman.

Sekoita mausteliemi ja keltuaiset vesihaudeastiassa. Kypsennä miedolla lämmöllä. Vatkaa seosta koko kypsentämisen ajan, kunnes seos on koostumukseltaan sakeaa. Jos epäröit, maista. Kun seos on kypsää se ei maistu enää kananmunalle.

Ota astia pois lämmöltä. Lisää kirkas, lämmin voisula vähitellen, jatka vatkaamista koko ajan.

Mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti