keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Rakkausruokaa

Juustofondue on täydellistä rakkausruokaa pimeneviin syysiltoihin.

Juustofonduen valmistukseen tarvitaan voimakkaan makuisia juustoja (itse käytän kahta juustoa), kuivaa valkoviiniä, valkosipulia ja ripaus muskottipähkinää ja/tai mustapippuria myllystä, mikä tosin ei ole välttämätöntä. Lisukkeeksi fonduelle voi valita esimerkiksi lihaa, juureksia, tomaattia, sieniä, vaaleaa leipää yms. Myös pieni vihreä salaatti tuo keveyttä muuten melko tuhtiin nautintoon.

En lähtisi pilaamaan tätä herkutteluhetkeä kaupan valmiilla juustofondue-setillä.



Ainekset
(2:lle)
1 kpl valkosipulin kynsi
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
noin 200 g Gruyère tai Kaltbach-juustoa
noin 150 g Emmental-juustoa
½ rkl maissijauhoa + 1½ rkl vettä
(ripaus muskottipähkinää tai mustapippuria)

Valmista juustofondue matalassa, laakeassa kasarissa tai paistinpannussa. Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sitä pannun/kasarin pintoihin. Raasta juustot. Kaada valkoviini pannulle/kasariin ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää sekaan juustoraaste, vähitellen kokoajan hämmentäen. Kun juusto on sulanut, lisää joukkoon maissijauhosuurus ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja mausta fondue muskottipähkinällä ja/tai mustapippurilla.

Kaada juustokastike esilämmitettyyn fonduepataan. Kynttilä kannattaa sytyttää padan alle hyvissä ajoin, jotta pata ehtii lämpiämään eikä juustomassa jähmety heti.

Tärkein juustofonduen lisäke on kaiketi leipä. Kuutioi vaalea leipä reilun kokoisiksi paloiksi. Leipä saa olla hieman vanhaa, jotta se pysyy paremmin koossa. Jos käytät tuoretta leipää se kannattaa paahtaa pannulla öljytilkassa (valkosipulin kera). Muita sopivia lisäkkeitä ovat mm. paistettu liha, etikkakurkku, paistetut sienet, kirsikkatomaatit, kukkakaali, paprika, viinirypäleet yms.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti