keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Lammaspataa ja lihalientä

Viime viikonloppu meni mukavasti lihapatojen äärellä. Ensimmäinen hirvi tuli pakastettua ja jäljelle jääneistä luista keiteltiin lihaliemi. Mikä sen herkullisempi pohja kastikkeille, padoille ja keitoille kuin itsetehty liemi, laadukkaista raaka-aineista ilman lisäaineita.

LIHALIEMI
3 kg luita
3 sipulia, paloiteltuna
3 porkkanaa, paloiteltuna
200 g selleriä, paloiteltuna
70 g tomaattisosettta
maustenippu (persiljaa, timjamia)
1-2 laakerinlehtiä
1 tl kokonaisia mustapippureita
4-5 litraa vettä

Paahda luita 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Lisää luiden sekaan tomaattisose ja vihannekset. Jatka paahtamista vielä noin 20 minuuttia. Siirrä luut ja vihannekset isoon kattilaan. Huuhtele uunivuoka ja kaada huuhteluliemi kattilaan. Lisää mausteet ja vesi. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 3-4 tuntia. Siivilöi liemi. Anna liemen jäähtyä ja poista pintaan kertynyt rasvakerros ennen käyttöä.

Liemestä hauduteltiin sunnuntaina tomaattinen lammaspata.



LAMMASPATA

noin 2 kg lampaanlihaa luineen
3 porkkanaa
3 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
loraus öljyä
1 prk (noin 400g) tomaattimurskaa
1 prk (70 g) tomaattisosetta
5 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
2 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 laakerinlehti
oksa tai kaksi tuoretta rosmariinia

Leikkaa lampaanliha reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko porkkanat ja sipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset pataan, laakerinlehteä lukuun ottamatta. Kääntele lihapaloja liemessä. Kun ainekset on sekaisin, lisää myös laakerinlehti joukkoon.

Peitä pata kannella ja nosta 175-asteiseen uuniin 4-5 tunniksi. Kypsennysaika riippuu käytettävästä lihalaadusta. Kääntele lihapaloja padassa muutaman kerran, jotta lihapalat maustuu tasaisesti eikä tummu liikaa.

1 kommentti: