lauantai 22. lokakuuta 2011

Michael Björklund - Lähiruokaa



Michael Björklund on yksi niistä kokeista, joita ihailen suuresti. Olen tehnyt muutaman reissun Ahvenanmaalle siinä toivossa, että tapaisin Michaelin, mutta tähän mennessä olen nauttinut vain ravintola ÅSS Paviljongen hyvästä palvelusta, kauniista miljööstä ja superhyvästä ruuasta. Ehkä minua vielä joku kerta onnistaa ja pääsen näkemään huippukokin ihan livenä :) Michael on mukana viikon päästä Helsingin Kirjamessuilla...

Michael Björklundin julkaisema ensimmäinen oma keittokirja on ilmestynyt. Kirja on paljon muutakin kuin pelkkä ruokakirja. Yli 200 sivua täynnä ihania reseptejä, kuvia luonnosta ja tunnelmia maaseudulta. Suurin osa resepteistä on kaikessa hienoudessaan melko helppoja ja nopeita valmistaa, osa vaatii hieman paneutumista – lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen.

Pitkään Michaelia seuranneena osasin odottaa hyviä kalareseptejä ja niitähän kirjasta löytyykin. Muun muassa uunissa haudutettu hauki sipulin kera vaikuttaa todella herkulliselta. Lihapuolelta löytyy mm. pari makkaraohjetta. Niin pitkään kuin se onkin ollut ajatuksissa, nyt on korkea aika tehdä makkaraa itse, Björklundin innoittamana. Ja kirjan jälkiruuat, ne ovat taattua Michael laatua!

Lihapullat kermakastikkeessa tuo mieleen ruotsinlaivan. Mutta nämä lihapullat kermakastikkeineen oli kyllä parhaat lihapullat ikinä. Lapsen (1v9kk) kommentti ensimmäisen annoksen jälkeen: "Nam nam, lisää!"



LIHAPULLAT KERMAKASTIKKEESSA     
4 annosta

600 g sika-nautajauhelihaa
1 keltasipuli
½ dl korppujauhoja
2 rkl makeaa sinappia
1 kananmuna
2 dl kivennäisvettä
voita paistamiseen
2 dl lihalientä
3 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa

Kuori ja kuutioi sipuli. Sekoita kulhossa sipulisilppu, korppujauhot, sinappi, muna ja vesi ja anna turvota neljännestunti. Lisää jauheliha ja sekoita hyvin mutta älä liian pitkään, sillä liika vaivaaminen tekee taikinasta säikeistä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pyörittele jauhelihataikina kostutetuin käsin pulliksi.

Paista lihapullat voissa. Ravistele pannua välillä niin että pullat ruskistuvat tasaisesti joka puolelta.

Lisää pannulle lihaliemi ja kerma ja anna kiehua hiljakseen kunnes lihapullat ovat kypsiä.

Itse tein lihapullat pelkästä hirvenjauhelihasta, eikä lopputulos ollut ollenkaan kuiva. Muutin myös lihaliemen ja kerman määrän toisinpäin. Eli lihalientä enemmän kuin kermaa. Lopuksi suurustin kastikkeen maizenalla.


Oi, mitä vaniljamunkkeja! Vappua odotellessa, näitä kyllä tarvii ehkä
testata pari erää jo aikaisemmin...

3 kommenttia:

  1. itsekin tykkään micken uudesta keittokirjasta tosi paljon, on niin mukavan oloinen ihminen muutenkin! tiesitkö, että ennen kirja messuja, olisko nyt torstainan ja perjantaina, michael kokkaa helsingissä ravintola kitcheng18:ssa? ilmeisesti ei siellä ole vakituisesti töissä, mutta nyt tekee juhlavisiitin :D pöytä on itselleni jo varattu ;))))

    VastaaPoista
  2. Michael oli aamulla maikkarilla, on se vaan hauska kaveri :) Jos Helsinki olisi lähempänä olisin varmasti varannut jo pöydän, mutta nyt täytyy jättää väliin. Nautinnollista ruokailua sinulle! =)

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen kirjoittanut joulupukille tuosta kirjasta. Olitpa kokannut maistuvan näköistä ruokaa. Joko olet päässyt kokeilemaan munkkeja, kuva toi veden kielelle ;-)

    VastaaPoista