keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Ylikypsää porsaan niskaa

Ehdottomasti parhaat liharuuat syntyvät niistä ns. huonommista ruhon osista. Aikaa ne vaatii, mutta lopputulos on kaiken sen arvoinen.

Kuinka käy suomalaisen sikatalouden? Kesällä tästä oli paljon keskusteluja ja tulihan se työnkin puolesta huomattua, mikä on sikatilallisten tilanne. Ei kateeksi käy...

Porsaan niska maksaa alle 5 €/kg. Eikä sisäfilee paljoa sen enempää. Sikatalous on tappiollista puuhaa. Tuotantokustannukset nousee jatkuvasti ja tuottajahinta menee täysin toiseen suuntaan. Kohta porsaanliha tuodaan ulkomailta kun suomalaiset sikatilalliset lopettavat kasvatuksen huonon kannattavuuden takia. Siinä vaiheessa loppuu meidän perheessä possun syönti, mutta niin kauan kuin porsaanliha on näin halpaa ja kotimaista niin sitä kyllä kannattaa syödä. Olisin kyllä valmis maksamaan enemmän, mutta olen toki tyytyväinen että jotain saa halvalla.



YLIKYPSÄÄ PORSAAN NISKAA, FETA-JUURESPAISTOSTA JA PUNAVIINIKASTIKETTA

2 kg porsaan niskaa
noin 120 g merisuolaa
1 sipuli
3 kpl valkosipulinkynsiä
muutama maustepippuri
rosmariinin oksa

Hiero merisuola lihan pintaan. Anna lihan olla suolassa noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa. Lihan voi myös sitoa lankalla, näin se pysyy paremmin koossa.

Laita porsaan niska savipataan. Lisää pataan kuorittu ja lohkottu sipuli ja valkosipulinkynnet sekä mausteet. Sulje kansi ja laita savipata uuniin. Aseta uunin lämpö 100 asteeseen. Anna niskan hautua 6-8 tuntia.

Pitkän haudutuksen myötä lihasta tulee suussa sulavaa. Leikkaa lihasta siivuja. Lämmitä valmis punaviinikastike ja lisää lihat kastikkeeseen. Jos lihaa jää paljon yli, siitä voi keitellä vaikkapa hernekeiton.

Tässä vielä Marttojen feta-juureslisäke, joka sopii hyvin muun muassa liharuokien lisukkeeksi.

FETA-JUURESLISÄKE

500 g isoja pakastejuureskuutioita (Apetit)
2 rkl öljyä
1-2 rkl siirappia
½ tl suolaa
(1/4 tl mustapippuria)
1 tl basilikaa
100 g fetaa, kuutioina

Kuumenna öljy kattilassa ja pyöräytä juureskuutiot öljyssä. Valuta siirappi päälle, mausta ja sekoita. Kaada juurekset uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Lisää fetakuutiot juuresten päälle kypsennyksen loppuvaiheessa.

2 kommenttia:

  1. Kiva, kun nostit tämän esille. Ruhon halvemmat osat ovat todellakin maistuvimpia. Naudan lapa ja etuselkä on usein meillä listoilla viikonloppuisin, mutta porsaan osalta niska ja poski vielä kotikeittiössä kokeilematta. Ihanaa poskea olen saanut kuitenkin ravintolassa.

    VastaaPoista
  2. Hyvältä vaikuttaa :). itse ainakin arvosta tällaisia reseptejä :)...hitaasti hyvä tulee.

    Jos et pahastu niin linkitän blogisi omaani.

    VastaaPoista