keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Joulumieli?

Lumi tuli, lumi suli. Mutta joulu tulee vaikkei lunta olisikaan. Jouluvalmistelut on ruokien osalta aloitettu. Tykkään valmistaa laatikot hyvissä ajoin pakastimeen, josta ne on sitten kätevä sulattaa tarpeen tullen. Jouluna ei sitten tarvitse enää valvoa ainakaan näiden takia. Lanttu- ja perunalaatikot sopivat mielestäni hyvin muulloinkin syötäväksi kuin pelkästään jouluna esim. karjalanpaistin kanssa.


IMELLETTY PERUNALAATIKKO

2½ kg perunoita
0,75 dl vehnäjauhoja
noin ½ l maitoa
2-3 dl perunoiden keitinvettä
2 rkl siirappia
suolaa
voita

Keitä hyvin pestyt ja harjatut perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kaada osa (noin 3dl) keitinvedestä talteen. Kuori perunat niin kuumina kuin mahdollista, soseuta. Ole nopea, perunasose ei saa jäähtyä liikaa, sen tulisi olla noin 50-55 asteista. Sekoita joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Peitä kannella ja siirrä lämpimään 50-asteiseen uuniin imeltymään. Lisää loput vehnäjauhot tunnin päästä. Anna perunasoseen imeltyä 50 asteisessa uunissa yön yli.

Lisää aamulla imeltyneeseen seokseen kädenlämpöiseksi kuumennettu maito, suola, voi ja siirappi.

Kaada seos vuokiin, täytä noin kaksi kolmasosaa niiden tilavuudesta, seos kuohuu kypsyessään. Kypsennä 140 asteisessa uunissa, noin 3 tuntia.

LANTTULAATIKKO

1 kg valmista lanttusosetta
1½ dl kuohukermaa
3 rkl korppujauhoja
0,5 dl siirappia
1 kpl kananmuna
suolaa
inkivääriä
valkopippuria
muskottipähkinää

Sekoita lanttusoseeseen kerma, korppujauhot, siirappi, mausteet ja kananmuna. Kaada seos voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Päälle voi vielä lorauttaa hieman siirappia ja muutaman voinokareen. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 1-1 ½ tuntia.

KARJALANPAISTI

Perinteinen karjalanpaisti valmistetaan ilman lihojen ruskistamista, mutta minun karjalanpaisti syntyy ruskistetuista lihoista ja omasta lihaliemestä.



KARJALANPAISTI

700 g porsaanlihaa, kyljyksiä tms.
500 g hirveä
3 sipulia
2 porkkanaa
noin 7 dl lihalientä, riippuen padan koosta
suolaa (koska lihaliemessäni ei ole suolaa)

Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Paloittele lihat reilun kokoisiksi paloiksi. Paista pannulla ja siirrä pataan. Halkaise kuoritut sipulit, paloittele kuoritut porkkanat ja lisää ne lihojen sekaan. Lisää lihalientä, niin että päällimmäiset lihapalat melkein peittyvät.

Laita pataan kansi päälle ja siirrä kylmään uuniin. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Käännä tarvittaessa päällimmäiset lihapalat ympäri, jos ne tummuu liikaa. Lisää tarpeen mukaan vettä. Hauduta pataa miedolla lämmöllä useamman tunnin ajan.

2 kommenttia:

  1. Lihat voi myös paahtaa kuumassa uunissa välillä käännellen, sitten laskea uunin lämpötila ja lisätä vettä ja/tai lihalientä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Pääsee kohta testiin. :)

    VastaaPoista