lauantai 3. joulukuuta 2011

Tuoretta kalaa

Saan joskus kylmiä väreitä kun katselen kalatiskin antimia. En osta kalaa ellen tiedä mikä sen pyyntipäivä on. Joskus on oikein huvittanut kun myyjä toteaa, että nämä on tullut toissa päivänä. Ja mikähän oli pyyntipäivä? Siitä ei valitettavasti aina ole tietoa. Onneksi tällä hetkellä pyyntipäivät pyritään merkitsemään niin, että asiakaskin näkee, koska kala on pyydetty ja myös usein mistä kala on pyydetty. Mutta mikä on tilanne vuodenvaihteen jälkeen? Sillon voimaan tuleva EU-säädös ei edellytä pyynti- eikä nostopäivän ilmoittamista. Eu tosin valmistelee uutta asetusta, jossa pyynti- ja nostopäivän ilmoittaminen tulisi pakolliseksi koko EU:n alueella. Kovasti toivon, että kaupat jatkossa ilmoittavat päivän vaikka sitä ei hetkellisesti vaadittaisikaan.

Me täällä maaseudulla saadaan olla onnekaita kun kylässä asuu kalastaja, joka usein perjantaisin soittelee ja tarjoaa tuoretta kalaa.

Saatiin tuossa jokin aika sitten mukavan kokoinen kirjolohi. Se oli niin tuore kuin vaan voi olla ja samalla myös harvinaista lähiruokaa. Kala oli nimittäin kasvatettu altaassa tässä lähistöllä. Tein kalasta kaksikin ateriaa ja keittelin tähteistä kalaliemen. Tässä ohjeista toinen.

PAAHDETTUA KIRJOLOHTA, DUCHESSEPERUNAA JA HOLLANDAISEKASTIKETTAAinekset
noin 150g/ruokailija kirjolohifilettä
suolaa ja pippuria

Duchesseperuna:
1 kg perunoita
(noin 1 dl perunoiden keitinvettä, mikäli sose tuntuu liian paksulta)
2-3 keltuaista
75 g voita
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää

Hollandaisekastike:
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
4-6 kpl kokonaisia valkopippureita
5-6 kpl keltuaisia
400 g voita
suolaa
(cayennenpippuria)

Paahdettu kirjolohi

Leikkaa kirjolohifilee noin 150g annospaloiksi. Ripottele suolaa ja pippuria kalan pintaan ja aseta kalapalat voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Voit myös paahtaa kalapalat kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin. Lopuksi kalan voi vielä kääntää ja ottaa näin kauniin värin pintaan.

Duchesseperuna

Keitä kuoritut perunat hieman normaalia vähäisemmässä vesimäärässä kuin tavallisesti. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat kuumana ja vatkaa sekaan noin 1 dl keitinvettä, jotta seos muuttuu hieman löysemmäksi. Lisää voi, keltuaiset ja mausteet. Laita seos pursottimeen ja pursota taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uunipelti 250 asteisen uuniin ylätasolle muutamaksi minuutiksi, kunnes pursotukset saavat hiukan väriä.

Hollandaisekastike

Keitä liemi vedestä, sitruunamehusta ja valkopippureista. Keitä liemi kokoon niin, että jäljelle jää noin 1 dl voimakasta maustelientä. Siivilöi liemi haudeastiaan. Sulata voi, jäähdytä hieman. Sekoita mausteliemi ja keltaiset haudeastiassa. Kypsennä keltuaiset ja liemi vesihauteessa koko ajan vatkaten. Ota astia pois liedeltä. Lisää sekaan lämmin voisula vähitellen, koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi suola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti