torstai 31. maaliskuuta 2011

Nyt joutuin juo vettä, oi juo joutuin vettä!


Oli kerran eukko,
joka joi aina vettä.
Hän aamuin joi vettä
ja joi illoin vettä
ja alinomaa hoki että
vettä vettä vettä vettä vettä… (kirj. Kirsi Kunnas)




Amerikkalainen Lifefactory suunnittelee ja valmistaa innovatiivisia tuotteita, joiden avulla jokainen voi helposti elää terveellisesti ja ympäristötietoisesti. Valikoimassa on mm. myrkyttömiä lasisia tuttipulloja vauvoille sekä lasinen juomapullo aikuisille.

Lifefactoryn tuotteissa yhdistyy moderni design, ympäristöystävällisyys sekä ainutlaatuiset käyttöominaisuudet. Lasiset tuttipullot, juomapullot sekä silikoniset purulelut ovat turvallisia eivätkä ne sisällä terveydelleesi haitallisia kemikaaleja kuten bisfenoli A:ta, ftalaatteja tai PVC:tä. Uutena tuotteena markkinoille on tulossa nokkamuki, sitä meidän perheessä odotetaan kovasti!



Lifefactory- tuotteita myy mm. seuraavat verkkokaupat:
- Bebes
- Gaudete Kids
- Ombrellino
- Vekaravintti
- Vipanat

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Keväinen broileri-ohrasalaatti

BROILERI-OHRASALAATTI
4:lle




Ainekset
4 dl täysjyväohraa
1 keltainen paprika
1 (kevät)sipuli
200g kirsikkatomaatteja
1 pkt kreikkalaista fetaa

Basilikaöljy:
½ ruukkua basilikaa
½ dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
½ tl suolaa
mustapippurirouhetta myllystä

400-500g maustamatonta broilerinfileetä

Broilerin marinadi:
½ luomusitruunan kuori raastettuna
1 rkl sitruunanmehua
½ dl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
½ dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 tl mustapippurirouhetta myllystä

Jaa fileet kahteen tai kolmeen osaan. Sekoita marinadin ainekset, pyörittele broilerinpaloja marinadissa ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunti. Ota fileet huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen paistamista. Paista fileet kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa kypsäksi.
Hienonna basilika sekä valkosipuli, lisää ½dl oliiviöljyä, mausta basilikaöljy suolalla ja pippurilla.
Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan.
Pese ja leikkaa paprika kuutioiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit ja puolita ne. Hienonna sipuli. Paloittele feta. Kuumenna kasarissa tilkka oliiviöljyä ja lisää tuotteet seuraavassa järjestyksessä: sipuli, paprika, tomaatti ja ihan viimeiseksi feta. Lisää joukkoon kypsät ohranjyvät ja kaada päälle basilikaöljy.

 


Onnea Tampere!!!

Tampereen Tammelaan Aaltosenkadulle avataan 8.4.2011 Lähiruokapuoti Lempi.

Tässä pieni esittely, teksti on lainattua...

"Lähiruokapuoti Lempi Oy on äidin ja tyttären rakkaudesta hyvään ruokaan- ajatusmaailmasta syntynyt liikeidea. Lempi on elintarvikemyymälä, vanhan ajan kivijalkakauppa. Myymme lähituottajien ja pientilojen elintarvikkeita, jotka ovat mahdollisimman puhtaasti tuotettuja ja laadukkaita. Osa tuotteista on luomua, mutta emme kuitenkaan ole varsinainen luomukauppa, vaan avainsana on lähellä tuotettu ruoka. Pyrimme tekemään eettisiä ja ekologisia valintoja, kun valitsemme tuotteita myymälään. Haluamme tarjota asiakkaille kokonaisvaltaista palvelua, liittyen ruoanvalmistukseen ja raaka-aineiden hankintaan. Valikoimiimme kuuluu mm.lihatuotteet, kasvikset, kala, viljatuotteet sekä muut päivittäiselintarvikkeet. Suosimme pääasiassa kotimaista lähiruokaa sesonkiluonteisesti, mutta talviaikaan tuomme mahdollisesti luomutuotteita kauempaa, suosimme myös Reilun Kaupan tuotteita. Puoti on myös kunnianosoitus pientuottajille, jotka tehotuotannon keskellä vielä jaksavat pinnistellä tuottaakseen meille mahdollisimman hyvää ruokaa."


tiistai 29. maaliskuuta 2011

Luomulihapullat

Kaupan eineslihapullissa on lihaa 16-80 prosenttia ja usein paljon vettä sekä lihaan verrattavia aineita, kuten siipikarjan nahkaa, kamaraa, elimiä, pään lihaa yms. Aamulehti julkaisi 18.3.2011 testin, joka oli melko karua luettavaa. Atrian lihapullat olivat testin surkeimmat...

Mutta asiaan. Sipulikeittoaineksista on kätevä tehdä lihapullia ja kaiken lisäksi tätä sipulikeittoainesta saa luomuna!

Sysmän Luomuherkut

LUOMULIHAPULLAT

Ainekset
400-500g luomunaudan jauhelihaa
1 dl vettä (tai kermaviiliä 1 purkki)
1 pss luomusipulikeittoainesta (Sysmän Luomuherkut)
2 rkl (luomu)korppujauhoja
1 luomukananmuna

Kaada sipulikeittoaines ja korppujauhot kulhoon ja sekoita vesi joukkoon. Turvota seosta 10 min. Lisää jauheliha ja kananmuna kevyesti sekoittaen. Valmista taikinasta pyöryköitä. Paista pyörykät uunissa 250 asteessa noin 15 min tai pannulla.


sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Tex mex

TEX MEX-SALAATTI

                                          Tex mex-salaatti jauhelihasta

4:lle
400g broilerinfileetä (tai naudan jauhelihaa)
noin 2rkl SantaMaria original taco spice mix
½ dl vettä
1 rkl öljyä
1 kerä jäävuorisalaattia
pala tuoretta ananasta (tai 1 tlk ananasrenkaita)
1 pieni punasipuli
1 ps herne-maissi-paprika-sekoitusta
1 rasia kirsikkatomaatteja
maissilastuja
Kastike:
1 prk kermaviiliä
1 ps taco-dippijauhetta


Sekoita kastike ja laita se jääkaappiin maustumaan. Leikkaa broilerinfileet paloiksi, yksi filee 3-4 osaan. Paista broilerinfileet kypsiksi pannulla kuumassa öljyssä. Lisää tacomauste kypsän broilerin sekaan, noin 2 rkl ja loraus kylmää vettä. Anna hautua hetki. Keitä herne-maissi-paprika-sekoitus pienessä vesimäärässä noin 5 min, jäähdytä. Revi tai leikkaa salaatti suikaleiksi. Paloittele ananas. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Levitä jäävuorisalaatti tarjoiluvadille. Nosta muut ainekset salaattipedille, viimeiseksi maissilastut ja paistetut broilerinpalat. Valuta kastiketta salaatin päälle tai tarjoa erikseen.

Tex mex-salaatti broilerista

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Tule hyvä kakku, pannukakku!

Mummu teki aikoinaan maailman parasta pannukakkua. Nyt kun mummua ei enää ole, eikä reseptiä, on alettava testaamaan eri versioita. Ensimmäinen testitulos oli hyvä, vaikkei ihan mummun version veroinen.




Ainekset
8 dl maitoa
3 munaa
noin 1 tl suolaa
noin 1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g sulatettua voita

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sokerin määrää voit halutessasi vähentää. Sekoita jauhoseos tasaisesti muna-maitoseokseen. Lisää voisula. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteeseen noin puoli tuntia. Leivinpaperin voi valella sulatetulla voilla, jotta pannukakku irtoaa hyvin.

torstai 24. maaliskuuta 2011

Katkaravuilla ja kylmäsavulohella kuorrutettua lohta

Alkuperäinen resepti löytyy Antti Vahteran ja Visa Nurmen julkaisemasta Hyvän maun rajoilla-kirjasta.





KATKARAVUILLA JA KYLMÄSAVULOHELLA KUORRUTETTUA LOHTA
4:lle
600g lohta
100g kylmäsavulohta
100g katkarapuja
½dl kurkkusalaattia
1 dl smetanaa
hienonnettua tilliä
hienonnettua ruohosipulia
(2-3 rkl currya)
ripaus cayennenpippuria
mustapippuria myllystä
½-1 dl emmental-raastetta

Leikkaa lohifileestä neljä viipaletta. Tee viipaleisiin tasku, vedä pieni viilto keskelle lohiviipaletta nahkaan asti. Leikkaa kylmäsavulohi ja katkaravut kuutioiksi. Sekoita täytteen aineet sekaisin. Jaa täyte lohien päälle. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista lohet uunissa noin 20 min 200 asteessa. Tarjoa perunalisäkkeen kanssa.

Täytettä jäi vähän yli, sille löytyi kyllä käyttöä!



keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Poropasteijat

Ulla Svensk pyörittää Ullanunelma nimisiä leivontatarvikekauppoja, on julkaissut alan teoksia ja kirjoittaa Elämä makeaksi blogia. Muistelin nähneeni blogissa kivan pasteijareseptin ja sieltähän se löytyi.


                                                    Poropasteijat

Ainekset
500g valmista voitaikinaa
100g kylmäsavuporoa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmuna (toinen voiteluun)
mustapippuria myllystä

Kaulitse sulanut taikina levyksi. Paina tuulimyllytrissalla/leivontaraapalla levyjen keskelle viiltoja. (Tein viillot kaulittuun voitaikinalevyyn veitsellä) Leikkaa kylmäsavuporo kuutioiksi ja yhdistä tuorejuuston kanssa. Vatkaa kananmuna sekaan ja mausta mustapippurilla. Täyte on kätevä pursottaa voitaikinalevyn päälle pursotinpussista. Pursota täytettä voitaikinalevyjen päälle viiltojen kohdalle. Käännä voitaikinalevyn sivut täytteen päälle päällekkäin. Leikkaa rulla paloiksi ja nosta ne viiltopuoli ylöspäin pellille. Voitele pasteijoiden pinta kananmunalla. Paista pasteijat uunin keskitasolla +200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pasteijat näyttävät kypsiltä.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Jogurttia Pirkanmaalta

Kannattaa kurkistaa mitä maustettu jogurtti sisältää. Sieltä voi löytyä esim. liivatetta, punajuuriväriä, johanneksenleipäpuujauhetta yms. ylimääräistä. Ja mansikkajogurtissa voi olla mansikkaa 2%, ellei sitäkin ole korvattu jollain aromilla.

On myös jogurtteja, jotka eivät sisällä mitään ylimääräisiä ja maistuvat aivan taivaallisilta.
Esimerkiksi Ahon Jogurtti.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Pikkunälkään

Halloum-juusto sopii moneen paikkaan. Tavallisesti meillä on syöty tätä juustoa vain grillausaikaan. Nykyään sitä tulee ostettua näin talvellakin.

HALLOUM-PEKONI BRUSCHETTA


                                                    Halloum-pekoni bruschetta

Tarvitset
(oliivi)öljyä
(valkosipulinkynsi)
vaaleaa leipää
pekonia
halloum-juustoa
salaatinlehtiä
tomaattia

Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää siihen halutessasi murskattu valkosipulinkynsi.
Paista leipä molemmin puolin pannulla , niin että se saa hieman väriä. Paista pekoni ja halloum-juusto. Halloum-juusto kannattaa liottaa kylmässä vedessä ennen paistoa, näin liika suolaisuus häviää. Pese salaatti ja tomaatti. Kasaa leipä ja nauti.


lauantai 12. maaliskuuta 2011

Merimiespihvi

Merimiespihvi valmistuu yksinkertaisista raaka-ainesta ja se vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

         
Ainekset
8-10 reilun kokoista perunaa
n. 500g naudan tai hirvenpaistia
n.1 litra lihalientä
2 sipulia
mustapippuria myllystä
suolaa
voita paistamiseen

vehnäjauhoja
(keskiolutta)

Kuori perunat ja laita ne kylmään veteen odottamaan(perunat voi kuoria jo edellisenä päivänä). Leikkaa lihasta poikkisyin ohuita siivuja. Paista lihat nopeasti molemmin puolin kuumalla pannulla. Mausta pippurilla ja suolalla. Kuori sipulit ja leikkaa ne siivuiksi. Kuullota sipulit pannulla. Viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi. Lado perunoita, sipulia ja lihaa vuorotelleen vuokaan. Kaada lopuksi kuuma lihaliemi sekaan. Laita muhimaan 175-asteiseen uuniin vajaaksi tunniksi. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.


Muoks! Lihasiivut voi pyöritellä vehnäjauhoissa ennen paistamista. Jauhot suurustaa liemen hautuessaan.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Hampurilaislauantai

Parhaat hampurilaissämpylät saa kun viitsii tehdä ne itse! Kannattaa tehdä kerralla isompi annos ja pakastaa ylimääräiset. Hampurilaissämpylöitä on tullut tehtyä jos jonkinlaisella ohjeella, itse tykkään tästä.


Hampurilaissämpylät
(Ohjeesta tulee 8 sämpylää)
2,5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
25 g voisulaa
½ tl suolaa
½ rkl sokeria
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
Pinnalle munaa ja seesaminsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada se hiivan sekaan, sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää suola ja sokeri ja osa vehnäjauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää voisula. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu kimmoisalta. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.


Kumoa taikina jauhotetulle tasolle ja kauli taikina reilun sentin vahvuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla (esim. juomalasilla tai rengasmuotti) pyöreitä paloja.

Kohota sämpylöitä 30 minuuttia liinan alla. Voitele munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes saavat kauniin värin.

Lisäksi
naudan jauhelihaa
salaattia
tomaattia
halloumi-juustoa
punasipulia
kastike esim. Hesburgerin paprikamajoneesi

Paras jauhelihapihvi valmistuu pelkästä jauhelihasta. Kauniin pihvin saat kun käytät apuna rengasmuottia. Laita pannulle rasvaa, rengasmuottia apuna käyttäen painele massasta pihvi suoraan pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla.


 


Meillä käytetään hampurilaiskastikkeena Hesburgerin paprikamajoneesia, Kannattaa kokeilla J
Hampurilaissämpylän tilalle sopii mainiosti esim. reissumies tai tavallinen sämpylä.

torstai 3. maaliskuuta 2011

Lammasta

PAISTETTUA KARITSAN ULKOFILEETÄ, KARITSANPOTKAHÖYSTÖÄ, PALSTERNAKKAPYREETÄ JA PESTOKASTIKETTA
2:lle



Karitsanfileetä 120g/annos

Karitsanpotkahöystö:
300g karitsanpotkaa
2 porkkanaa
100g selleriä
100g lanttua
(pala naurista)
1 sipuli
valkosipulia
noin 0,5 l lihalientä
1,5 dl punaviiniä
laakerinlehti
timjamioksia
suolaa


Palsternakkapyree:
150g palsternakkaa
100g perunaa
nokare voita
loraus kermaa
vettä


Pestokastike:
tuorejuustoa
pestoa

Poista fileestä kalvot. Paista voissa (sekaan valkosipulia ja timjamia) pinnat ruskeiksi ja siirrä uuniin (200 astetta, noin 8 min). Kääri filee folioon ja anna vetäytyä hetki.

Paahda potkat ja juurekset(1 porkkana, selleri, sipuli, valkosipuli) pannulla ja laita uunivuokaan. Lisää joukkoon timjaminoksat, laakerinlehti, lihalientä ja punaviiniä niin että potkat peittyvät. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 3 tuntia, kunnes liha alkaa irtoamaan luusta. Jäähdytä hetki ja irrota lihat luusta. Pilko lihat.

Siivilöi potkien haudutusliemi kasariin ja keitä hetki voimakkaasti. Suurusta kastike maizenalla, jos on tarve.
Kuori ja kuutioi lanttu, (nauris) ja porkkana noin 1,5x1,5cm:n kuutioiksi. Ruskista juureksia kasarissa, anna hautua hetki kannen alla. Lisää kypsien juuresten joukkoon potkalihat sekä kastike, kiehauta ja mausta.

Pilko palsternakat ja perunat lohkoiksi, keitä kypsiksi pienessä vesimäärässä. Siivilöi keitinvesi pois, lisää nokare voita ja loraus kermaa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi ja mausta suolalla.

Lisää tuorejuuston sekaan pestokastiketta niin, että tuorejuusto saa vihreän sävyn ja makua.
 

Moderni suomalainen perinneruoka

Osallistuin monen muun ruokabloggaajan tavoin ravintola Helkan Keittiön ja Hotelli Helkan järjestämään reseptikilpailuun. Oma annokseni syntyi karitsasta, käyhän äänestämässä omaa suosikkiasi!