perjantai 29. huhtikuuta 2011

Muutama vinkki uppopaistamiseen

Käytä valurautapataa tai pinnoitettua teräskattilaa. Öljyä tarvitsee sen verran, että leivonnaiset kelluvat vapaasti kypsyessään.

Paistoöljyksi sopii rypsiöljy ja kookosrasva.

Paistoöljy on riittävän kuumaa, kun vaalea leipäpala tulee kauniin ruskeaksi minuutissa (160-180 astetta).

Varo ylikuumenemista. Ylikuumentunut rasva saattaa syttyä palamaan. Varaa varmuuden vuoksi lähettyville pataan tai kattilaan tiiviisti sopiva kansi, jolla mahdollisen rasvapalon saa tukahdutettua. Myös sammutuspeite on hyvä apuväline. Vesi ei sovi rasvapalon sammutukseen.

Paista 1-3 leivonnaista kerralla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät leivonnaiset reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Jäähdytä ja siivilöi käytetty öljy takaisin pulloon ja säilytä viileässä. Voit käyttää samaa öljyä uppopaistamiseen pari-kolme kertaa.

Ja sitten niin ohi aiheen kun vaan voi!


Meille syntyi tiistaina karitsa. Luultavasti viimeinen. Ellei sitten hankita uusia lampaita. Tällä hetkellä joukossa ei ole kuin yksi tyttö, joten niitä pitäisi saada lisää.

Lehtipihvi ja Café de Paris-voi

Grillikausi on vielä avaamatta, mutta kaivoin kaapista parilapannun ja se onkin ollut melko ahkerassa käytössä viime aikoina.

Vapuksi ei ole luvattu kovin hyvää grillauskeliä, mutta kai ne kivat/lämpimät ilmat sieltä sitten taas tulevat. Café de Paris-voi on hyvää grillatun lihan kanssa. Vähän sen eteen pitää kumminkin nähdä vaivaa. Älä kauhistu, aineslista on melko pitkä J


Porsaan lehtipihvi, lohkoperunat ja Café de Paris-voi

CAFÉ DE PARIS-VOI
 
500 g voita
60 g sipulia, hienonnettuna
35 g ketsuppia
25 g worschesterinkastiketta
kourallinen persiljaa, hienonnettuna
25 g anjovista, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, murskattuna
15 g sinappia
5 g jauhettua paprikaa
5 g kuivattua rakuunaa
2,5 g currya
2,5 g kuivattua meiramia
2,5 g kuivattua timjamia
2,5 g kuivattua rosmariinia
2,5 g tilliä, hienonnettuna
ripaus cayennenpippuria
suolaa
½ sitruunan mehu

¼ dl konjakkia
2,5 dl kuohukermaa

Sekoita sähkövatkaimella pehmeän voin joukkoon aineet edellä luetellussa järjestyksessä, viimeiseksi kuohukerma. Vatkaa seos kuohkeaksi. Asettele seos pötköksi muovikelmun päälle ja kääri hyvin kelmuun. Pakasta.

Lisäksi

porsaan sisäfilee, maustamaton
lohkoperunoita (pakaste)


Leikkaa sisäfileestä n. 3cm paksuisia viipaleita. Nuiji pihvit lihanuijalla ohuiksi. Pihvit pysyvät paremmin ehjänä kun niitä nuijii kahden kelmun välissä. Valele pihvit öljyllä ja paista kuumalla pannulla/grillissä molemmin puolin. Lisää maustevoi kypsän lehtipihvin päälle.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Kukonpoikaa savipadassa

Meillä syötiin ensimmäistä kertaa kukonpoikaa. Onhan se vaan ihan erilainen maultaan ja sisällöltään kuin broileri. Kooltaan kukonpoika on pienempi. Yksi kokonainen poika riittää juuri ja juuri kahdelle. Viskilän kukonpoikaa myy Pirkanmaalla ainakin Lähiruokapuoti Lempi.

Laitoin kukonpoikaan mausteita sekä pintaan että sisälle, jonka jälkeen kaikki ainekset vaan savipataan ja uuniin.




KUKONPOIKAA JA PAPRIKAA SAVIPADASSA
2:lle

1 kokonainen kukonpoika
suolaa
mustapippuria myllystä
2 oksaa rosmariinia
10 oksaa timjamia
2-3 eriväristä paprikaa
1-2 punasipulia
6-8 valkosipulinkynttä
2 rkl (oliivi)öljyä
2 dl täysjyväohraa
2 ½ dl vettä

Ota (sulatettu) kukonpoika hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Mausta. Työnnä mausteita nahan alle ja kukonpojan sisälle. Valele kukonpoika öljyllä ja ripottele pintaan suolaa ja mustapippuria myllystä.

Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja leikkaa reilunkokoisiksi lohkoiksi.

Kuori ja lohko punasipuli(t). Kuori valkosipulit.

Käytä savipataa vesihanan alla, niin että se kastuu kokonaan. Sitten kaikki ainekset vaan pataan. Pohjalle ohranjyvät ja vesi päälle. Sitten sipulit, valkosipulinkynnet, paprikat ja kukonpoika päällimmäiseksi. Sulje kansi ja nosta savipata kylmään uuniin. Kuumenna uuni sitten 225 asteeseen ja anna kukonpojan hautua padassa noin 1h 20 min. Tarkista kypsyys pistämällä linnun paksuimpaan kohtaan; lihanesteen tulee olla kirkasta.

Savipadan kannen voi ottaa pois kypsentämisen loppuvaiheessa, jotta ylimääräinen kosteus häviää ja pinnasta tulee rapeampi.

Kastikkeeksi kukonpojalle sopii esim. kermaviilipohjainen kastike.
 
Ohran voi valmistaa myös erikseen. Minulla ohra kypsyi savipadassa himpun verran yli. Käyttämäni ohran keittoaika on 8 minuuttia. Tähän sopisi luultavasti paremmin ohra, jolla on pidempi keittoaika kuin tuo 8min.
 

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Omenapiirakka

Raparperi-, omena- ja mustikkapiirakat ovat aina niin herkullisia. Pakastimen mustikkavarasto alkaa olemaan jo niin vähissä, että piirakkaa niistä ei raaski tehdä. Oma raparperisato nukkuu vielä talviunta ja jänikset söi (jälleen kerran) talven aikana meidän omenapuut. Eli sitä satoa saa odottaa vielä jonkin aikaa. Jotain makeaa piirakkaa teki nyt mieli, niin kuin tässä ei olisi muuten tarpeeksi herkuteltu. Joten ei auttanut kuin ostaa ulkomaista omenaa (pink lady).



OMENAPIIRAKKA

150 g voita
0,75 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl vaniljakreemijauhetta (1 osa vaniljakreemijauhetta 3 osaa kylmää vettä)
4-5 omenaa
kanelia


Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Lisää muna ja voi. Sekoita sähkövatkaimella (tai monitoimikoneessa) kunnes ainekset ovat sekaisin. Taputtele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan.

Valmista vaniljakreemi. Sekoita sähkövatkaimella 1 osa vaniljakreemijauhetta ja 3 osaa kylmää vettä keskinopeudella noin viiden minuutin ajan. Anna seoksen levätä noin 5 minuuttia.

Kuori ja lohko omenat.
Levitä vaniljakreemi piirakkapohjan päälle ja asettele omenalohkot päällimmäiseksi. Ripottele pintaan kanelia.

Paista piirakka 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Vinkki! Jos vaniljakreemijauhetta ei ole saatavilla käytä esim.
Blå Bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta, sitä saa useammasta marketista.

Sunnuntain pääsiäislammas

Ollaan käyty kyläilemässä, ulkoiltu ja nautittu ihanasta ilmasta koko pääsiäinen, vielä yksi ihana päivä jäljellä. Ei kyllä olisi mukavampaa ilmaa voinut toivoa pääsiäiselle. Jäätkin lähtee tätä menoa muutamassa päivässä.

Tuli taas selailtua jos jonkinlaista lammasreseptiä lehdistä ja netistä. Vaihtoehtoja oli runsaasti. Parhaat reseptit meidän makuun oli tällä kertaa Annassa ja Kotivinkissä. Eilen syötiin lammasta kotivinkin reseptillä, vähän muokkaillen.




LAMPAANPAISTIA, PERUNA-VALKOSIPULIPYREE JA PAAHDETUT PAPRIKAT
6-8:lle, valmistusaika noin 3h


Ainekset
noin 2½ kg:n luullinen lampaanpaisti
4 valkosipulinkynttä
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 paistopussi

Kastike
2 dl demi-glace kastikepohjaa
2 dl lampaan paistolientä
½ tl kuivattua timjamia
2 rkl tummaa kastikesuurusta

Peruna-valkosipulipyree
4 valkosipulinkynttä
1 kg jauhoisia perunoita
1 tl suolaa
50 g voita
5 dl maitoa

Paprikat
6 (suippo)paprikaa
1 prk ruohosipulituorejuustoa

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.

Poista lihan pinnasta rasva ja kalvot. Kuivaa lihan pinta ja pistele siihen veitsellä reikiä. Työnnä reikiin kuorittuja ja puolitettuja valkosipulinkynsiä. Lisää lihan pintaan öljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos käyttää paistolämpömittaria, sen voi nyt työntää lihan keskelle niin, ettei se osu luuhun (helpommin sanottu, kuin tehty J )

Kuumenna uunin grillivastukset kuumiksi. Nosta paisti kuumaan uuniin ylätasolle. Paahda noin 15 min. Ota liha uunista ja laske lämpötila 125 asteeseen. Laita liha paistopussiin. Sulje pussinsuu ja leikkaa höyryaukko pussin kulmaan. Aseta pussi uunivuokaan ja laita uudelleen uuniin. Jatka lihan kypsentämistä noin 2 tuntia, kunnes sisälämpötila on 65-70 astetta. Tällöin liha on mehukas ja sisältä punertavaa. Jos haluat kypsän paistin, kypsennä paisti 78-80 asteiseksi.

Kuori ja kuutioi perunat ja valkosipulit. Keitä ne kypsiksi suolassa maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja lisää perunoiden joukkoon voinokareet. Vatkaa seos sähkövatkaimella sileäksi ja kermaiseksi. Lisää vähitellen sekaan lämmin maito. Mausta suolalla ja pidä lämpimänä.

Pane kattilaan kastikepohja, 2 dl lampaan paistolientä ja timjamia. Keitä seosta hiljaa 5 minuuttia. Lisää kastikesuurus koko ajan sekoittaen. Keitä hetki ja mausta tarvittaessa suolalla. Pidä kastike lämpimänä.

Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja sisus. Levitä tuorejuusto palojen sisään. Asettele paprikat täyte ylöspäin uunivuokaan. Paahda uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Pääsiäisen riemua

Viikonlopuksi on luvattu hyvää säätä, Ihanaa! Huomenna täytyy tehdä pitkän viikonlopun ruokaostokset, ettei tarvitse lähteä kesken viikonlopun ruokakauppaan.

Vielä yksi vinkki pääsiäisen kahvipöytään.

MANGOJUUSTOKAKKU RIPAUKSELLA KOOKOSTA



Ainekset
10:lle

Pohja:
9 kpl digestive-keksiä
1 dl kookoshiutaleita (voi myös jättää pois ja korvata kookoksen lisäämällä yhden digestive-keksin)
100 g voita

Täyte:
225 g/ 2prk mangososetta (esim.piltti)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia (esim. Juustoportti)
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
2 dl vispikermaa

Pinnalle:
½-1 liivatelehti
225 g mangososetta
1 rkl tomusokeria

Murskaa digestive-keksit pussissa hienoksi jauheeksi, lisää sekaan kookoshiutaleet. Kaada joukkoon sulatettu voi ja sekoita hyvin.

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (läpimitta noin 24 cm ) pohjalle niin, että paperi jää pohjan ja reunan väliin. Leikkaa vuoan ulkopuolelle jäävä paperi pois. Hyydytettävän kakun reunoista saa siistit kun käyttää tähän tarkoitukseen suunnattua reunakalvoa. Reunakalvon voi korvata leivinpaperisuikaleella.


Levitä keksiseos vuoan pohjalle ja painele se lusikalla tasaiseksi.
 

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään väljään veteen noin 10 minuutiksi.

Vaahdota vispikerma.

Yhdistä osa mangososeesta, tuorejuusto, jogurtti, tomusokeri sekä vaniljasokeri ja vispaa seos tasaiseksi.

Kuumenna noin 1 dl mangososetta. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja lisää ne kuumennettuun soseeseen. Anna liivateseoksen jäähtyä hieman ja sekoita se sitten ohuena nauhana mangoseokseen. Lisää lopuksi varovasti käännellen vaahdotettu vispikerma.

Kaada seos vuokaan ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi.

Kuumenna mangosose kattilassa. Lisää liotettu/pehmennyt liivate soseen sekaan.
Levitä kädenlämpöiseksi jäähtynyt mangosose kakun pinnalle. Nosta kakku vielä jääkaappiin pariksi tunniksi.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Lampaanfilee ja punaviinikastiketta

Otin viikonlopuksi fileen sulamaan. Oli tarkoitus ottaa lampaanfilee, mutta huomasinkin ottaneeni hirvenfileen. Jospa sitten pääsiäisenä tekisi tätä lampaanfileestä. Tässä kumminkin ohje sen alkuperäisen suunnitelman mukaan. Ohje sopii myös hirven ja naudan sisäfileelle.

YRTTINEN LAMPAANFILEE, PUNAVIINIKASTIKETTA


Hirvenfilee, punaviinikastiketta, perunamuusia ja herkkusieniä

Ainekset
noin 150g per ruokailija lampaan ulkofileetä (myös hirven/naudan sisäfilee käy hyvin)
2 isoa oksaa rosmariinia
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen


Kastike
1 prk demi-glace kastikepohjaa
loraus punaviiniä
(suolaa)

Lisäksi
herkkusieniä
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 kg perunaa, jauhoinen lajike
50 g voita
3-4 dl maitoa, (50/50 maito ja kerma)


Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta. Hienonna rosmariini ja pyörittele filee kauttaaltaan rosmariinihakkeluksessa, mausta vielä suolalla ja pippurilla ja laita sivuun odottamaan.

Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat runsaassa vedessä kypsiksi. Lämmitä maito ja lisää voi sekaan. Soseuta perunat, lisää joukkoon maito-voiseosta sen verran, että paksuus tuntuu sopivalta, mausta tarvittaessa suolalla. Pidä lämpimänä.

Puhdista & viipaloi sienet ja paista voissa, lisää valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä paistos lämpimänä.

Lämmitä kastikepohja kiehuvaksi ja mausta punaviinillä (ja suolalla). Voit myös käyttää valmista punaviinikastiketta purkista. Pidä kastike lämpimänä.

Paista filee 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta. Kääri paistettu filee folioon ja anna levätä noin 5 minuuttia. Sopiva sisälämpö on noin 55 astetta.

Hyvää ruokahalua!



Itse siis käytin lampaan sijasta hirven sisäfileetä. Testasin samalla itselleni uutta pihvin kypsennystapaa, jossa pihvi kypsennetään ensin miedolla lämmöllä uunissa (100-150 asteessa), ja sen jälkeen siihen otetaan paistopinta nopeasti pannulla. Näin pihvi pysyy mehevänä ja mureana.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Juuston jämät

Ainakin meidän jääkaappissa on välillä juuston jämiä. Jämistä saa vaikka mitä, esim.

KÖYHÄN MIEHEN PITSAA


Ainekset
ruisleipää
meetvurstia
tomaattia
juuston jämiä
(oreganoa)

Levitä täytteet ruisleivälle, laita 175 asteiseen uuniin noin 25 min, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Näitä versioita on monia ja tähänhän voi laittaa mitä vaan...

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Friteerattua mozzarellajuustoa ja kirsikkatomaattisalaattia




Ainekset
4:lle
200 g mozzarellajuustoa, palloja
300 g kirsikkatomaattia
valkosipulinkynsiä
muutama oksa rosmariinia tai timjamia
erilaisia kotimaisia salaatteja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
korppujauhoja
vehnäjauhoja
kananmunaa
(balsamicokastiketta)

Halkaise huuhdellut kirsikkatomaatit, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä, lisää sekaan yrtit ja valkosipulinkynnet. Laita tomaatit uuniin kuivumaan noin 80 asteeseen 2-3 tunniksi. Täysleivitä (vehnäjauho-muna-korppujauho) mozzarellajuustopalat. Friteeraa mozzarella kuumassa öljyssä tai paista nopeasti pannulla. Kokoa salaatti ja lisää viimeisenä päälle mozzarella.

Lusikkaleivät

Tein ensimmäisen erän lusikkaleipiä, mutta ne oli ja meni. On ne vaan aikas hyviä...



Ainekset
(noin 30 kpl)
200 g voita
1 ½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinijauhetta

Väliin
vadelma- tai omenahilloa


Mittaa rasva kattilaan ja anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea kaada rasva kulhoon, lisää sokeri ja vatkaa seosta. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kun seos on jäähtynyt. Sekoita tasaiseksi. Painele taikinaa teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperille uunipellille kupera puoli ylöspäin. Paista pikkuleipiä 175 asteessa 10 - 12 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Anna pikkuleipien jäähtyä. Levitä hilloa sileälle pinnalle ja paina kaksi pikkuleipää yhteen.

torstai 14. huhtikuuta 2011

Makeaa pääsiäisen kahvipöytään

Ohje on peräisin Kodin Kuvalehdestä noin 10 vuoden takaa. Olin ihan unohtanut tämän reseptin, joten piti testata pitkästä aikaa. Päällinen voisi olla myös jokin suklainen versio...

MOKKA-BANAANILEIVOKSET



Ainekset (tästä tulee pellillinen)
300g voita
4dl sokeria
5 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
4 banaania
1 dl vahvaa kahvia

Kuorrutus
4 dl tomusokeria
3½ rkl kahvia

Koristeeksi
Suklaapapuja

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Soseuta kypsät banaanit ja lisää ne jäähtyneen kahvin kanssa taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 175 asteessa noin 25 min. Anna jäähtyä. Sekoita notkea kuorrute tomusokerista ja kahvista ja levitä se kakkulevylle. Leikkaa levy paloiksi ja viimeistele suklaapavuilla.

Ohjeen voi hyvin myös puolittaa, jos ei halua tehdä pellillistä.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Ole tarkka, ota pirkka

Esimerkiksi pirkka- ja rainbow-tuotteet löytävät usein tiensä minun ostoskärryyn. Tietysti tarkistan ensin, onko tuote kotimainen. Varsinkin maitotuotteet (kermat, kermavalmisteet, voit jne.) ovat usein paljon halvempia kuin "normaalit" tuotteet ja usein vielä pienemmän tuottajan valmistamia, sekin on hieno asia!



SAVULOHIKIUSAUS
4:lle

500 g peruna-sipulisekoitusta
150 g kylmäsavustettua kirjolohifileetä
2 dl kuohukermaa

Kaada puolet peruna-sipuliseoksesta paistonkestävään, reunalliseen uunivuokaan. Levitä kylmäsavustetut kirjolohisiivut peruna-sipuliseoksen päälle ja lisää loput peruna-sipulisuikaleet lohisiivujen päälle. Kaada päälle kuohukerma. Mielestäni tämä ei kaipaa mausteita, ei edes suolaa, kalassa sitä on ihan riittävästi. Kypsennä reilussa 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 60 minuuttia.

Pirkka-tuotteilla savulohikiusauksen hinnaksi tuli 5,03€. Ei paha mielestäni.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Graavilohta ja ruislimppua

Uotilan maalaisruislimppu on 100% ruista, ei sis. lisättyä vehnää, leivinhiivaton, säilöntäaineeton, lisäaineeton, laktoositon, runsaskuituinen ja se maistuu hyvältä! Tämä on todella hyvää myös paahdettuna!

 

 
PÄLKÄNELÄISTÄ UOTILAN RUISLIMPPUA GRAAVILOHELLA, TILLIKREEMIÄ


 


Tillikreemi
1 pnt tilliä
½ sitruunan mehu
(1 tl sinappia)
1,5 dl ranskankermaa
1 tl sokeria
suolaa

Hienonna tilli veitsellä karkeasti. Vatkaa hieman ranskankermaa, jotta rakenne muuttuu kuohkeammaksi. Lisää kerman sekaan tilli, sitruunan mehu, sokeri ja suola.

Lisäksi

graavilohta
leipää
salaatinlehtiä

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Lauantaipihvit

Lauantai-ilta on hyvä syy tehdä jotain vähän parempaa, vaikkapa possupihvejä ja paistetulla sipulilla kruunattua muusia.





Ainekset
1 possun sisäfilee
suolaa, mustapippuria myllystä

maustevoi:
75g huoneenlämpöistä voita
1 rkl dijon-sinappia
silputtua persiljaa


Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sinappi ja persiljasilppu. Voit myös lisätä voihin 1 murskatun valkosipulinkynnen. Poista fileestä kalvo. Leikkaa liha noin 3cm paksuiseksi viipaleiksi. Painele pihvejä hieman ohuemmiksi, nuijia ei tarvitse. Paista pihvit öljy-voiseoksessa kauniin ruskeiksi eli muutama minuutti per. puoli. Mausta valmiit pihvit ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lusikoi kuumien pihvien pinnalle maustevoi. Tarjoa pihvien kanssa paistetulla sipulilla maustettua perunamuusia.

Vinkki! Paras muusi syntyy jauhoisista perunoista itse tehden, mutta hyvä vaihtoehto kiireiselle on esim. Oolannin perunamuusi (pakaste), se sisältää pelkkää perunaa.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Täytetyt paprikat

Olen kovin ihastunut täysjyväohraan. Riisiä ei tarvitse enää käyttää kun on tämä ihana kotimainen vaihtoehto. Nyt paprikat saivat ohratäytteen.




TÄYTETYT PAPRIKAT
(täyte riittää 6-8 paprikalle, paprikoiden koosta riippuen)

6-8 paprikaa
loraus öljyä
300 g jauhelihaa (tai 2/3 rasiaa tuoreita herkkusieniä)
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tomaattia kuutioituna
n. 150g fetaa
paprikajauhetta
2 dl täysjyväohraa
3 dl vettä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä (persilja, timjami, basilika)
juustoraastetta
(suolaa)


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä täysjyväohra pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa paprikoista "hatut" irti. Poista sisältä siemenet, huuhtele paprikat. Kuumenna tilkka öljyä paistokasarissa tai pannulla, paista jauheliha ja sipuli, lisää joukkoon valkosipuli, kääntele hetki. Lisää joukkoon tomaattikuutiot ja anna hautua kannen alla. Mausta seos. Lisää kypsä ohra ja paloiteltu feta, kääntele. Täytä paprikat seoksella, voit ripotella päällimmäiseksi juustoraastetta. Nosta päälle paprikan "hatut" ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Lähiruokapuoti Lempi, Tampere

Tänään 8.4. klo 10 avaa ovensa kovasti odotettu, Lähiruokapuoti Lempi!! Valikoimasta löytyy mm. Eskolan vasikkaa, Klemolan karitsaa, Viskilän kukonpoikaa ja ja vaikka mitä! En malta odottaa, että itse pääsen ostoksille!




tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kevät ja parsa

Ravintoloissa alkaa taas pian pyörimään parsaviikot, Nam. Perulaista parsaa (voiko sitä edes parsaksi kutsua) näyttää olevan jo kaupoissa. Toivottavasti moni saa nauttia kotimaisesta parsasta tänä vuonna, on se vaan niin harvinaisen hyvää herkkua.

 

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Burgundilainen lihahöystö

Savipata siirtyy kohta kesälomille. Onhan se taas valmistanut meille monen monet padat talven aikana. Tässä kumminkin vielä pari pataruokaa.



Ainekset
800 g naudanpaistia tai hirvenpaistia
100 g pekonia
3 sipulia
200 g tuoreita herkkusieniä
2 porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl lihalientä
3 dl punaviiniä
3 rkl tomaattipyreetä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen. Leikkaa liha kuutioiksi ja suikaloi pekoni. Puhdista herkkusienet ja halkaise isoimmat. Ruskista lihapalat useammassa erässä. Huuhtele hieman jäähtynyt pannu vedellä aina paistokertojen välillä ja ota pannun huuhdeliemi talteen. Siirrä ruskistetut lihat pataan ja sirottele pinnalle suolaa, pippuria sekä vehnäjauhoja. Ruskista pekoni pannussa. Lisää sienet ja anna niidenkin saada hiukan väriä. Ruskista kevyesti myös kuoritut ja lohkotut sipulit. Siirrä ne sekä paloitellut porkkanat pataan. Lisää tomaattipyree ja laakerinlehti. Kaada lihaliemi ja punaviini pataan. Annan padan hautua kannen alla noin 175 asteisessa uunissa, mureudesta riippuen noin 1½ tuntia. Sekoita välillä.
 

Hyvää pataa

KUKKOA PUNAVIINISSÄ (coq au vin)

Valmistustapa ja raaka-aineet ovat lähes samanlaiset kuin burgundinpadassa.



Ainekset
noin 400g maustamattomia broilerin rintafileitä
100g pekonia, suikaleina
2 kpl sipulia, lohkoina
3 kpl valkosipulinkynsiä
100g tuoreita herkkusieniä, lohkoina
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
3 dl kanalientä
4 oksaa tuoretta timjamia
2 laakerinlehteä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria

Paloittele broilerin rintafileet suurehkoiksi paloiksi ja mausta palat suolalla ja pippurilla. Paista paloihin pintaväri voissa pannulla. Siirrä palat savipataan. Ruskista pannulla pekoni, sipulit sekä sienet ja lisää tomaattipyree, freesaa. Lisää pannulle 2 rkl vehnäjauhoja ja kääntele hieman. Yhdistä edelliset pataan broilerin palojen seuraksi. Huuhtele pannu punaviinillä ja kaada se ja kanaliemi pataan. Lisää mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä n. 1-1½ tuntia.

Voit tarjoilla ohessa riisiä, ohraa, perunoita tai rapeakuorista patonkia

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Varaslähtö vappuun

Vaikka pääsiäinen on ennen vappua ja siihen pääsiäiseenkin on vielä useampi viikko, vähän kumminkin donitseja tähän väliin. Vaikka viikonlopun kunniaksi!



DONITSIT

2/3 ps kuivahiivaa (n.7g)
3 dl maitoa
3/4 dl sokeria
7 ½ dl vehnäjauhoja
2 luomusitruunan raastettu kuori (yksikin riittää, kahdesta tulee melko sitruunainen)
80 g voita, kuutioituna
rypsiöljyä paistamiseen

Lämmitä maito hiukan kädenlämpöä lämpöisemmäksi (42 astetta). Sekoita hiiva pieneen määrään sokeria ja vehnäjauhoja, lisää lämmitetyn maidon joukkoon. Peitä seos hetkeksi. Seoksesta pitäisi tulla kupliva jolloin hiivaa on riittävästi. Lisää loput aineet: sokeri, vehnäjauho, sitruunan kuoriraaste ja pehmeä voi maitoseoksen joukkoon. Vaivaa taikina sileäksi. Taikinassa on sopivasti jauhoja kun se ei tartu reunoihin. Laita taikina kohoamaan tunniksi. Leivo taikinasta ilmat pois ja kauli siitä 1-2cm paksu levy. Painele juomalasilla levystä renkaita ja asettele ne kohoamaan öljytylle alustalle. Kun renkaat on kohonnut kaksinkertaisiksi, pyörittele reikä renkaan keskellle. Lämmitä rypsiöljy noin 180 asteiseksi ja paista muutama donitsi kerrallaan. Ole varovainen kuuman öljyn kanssa ja pidä kansi lähettyvillä.

Kuorruta suklaalla tai kinuskilla ja koristele vielä esim. pähkinärouheella tai strösseleillä.

Hyvää pataa

STROGANOFF


Ainekset
600 g naudanpaistia
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 suolakurkkua
1 prk smetanaa
1 prk Demi Glacea
Mustapippuria myllystä
Suolaa
2 rkl tomaattipyreetä

Kuori ja leikkaa sipulit/valkosipulit lohkoiksi. Kuullota sipulit voissa pehmeiksi ja siirrä pataan. Kuumenna pannu hyvin, ruskista lihat 3 erässä, jotta pannu ei pääse jäähtymään. Lisää viimeiseen erään kuutioidut suolakurkut, mausteet, tomaattipyree ja Demi Glace-seos. Laita pata muhimaan (kansi päälle) 175 asteiseen uuniin noin 1 tunniksi, välillä sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa smetana ja tarkista lihan mureus.