tiistai 31. toukokuuta 2011

Raparperia, vaniljakreemiä ja sokerikakkukrutonkeja

Allt om mat- lehden pääsiäisnumerossa oli monta hyvää ohjetta. Tässä niistä yksi.



Ainekset (8:lle)
800 g raparperia
1 dl tomusokeria

Vaniljakreemi:
125 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
3 munaa
5 dl ranskankermaa

Krutongit:
noin 225 g sokerikakkupohjaa

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Sekoita tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet tuorejuuston sekaan. Vatkaa kananmunat yksitellen tuorejuuston joukkoon. Yhdistä vispattu ranskankerma ja tuorejuustoseos. Sekoita kunnolla.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (20x30cm). Anna kypsyä uunissa noin tunti, kunnes seos on hyytynyt. Jäähdytä.

Kaada kreemi kulhoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Säilytä kylmässä.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Kuori ja pilko raparperit noin 10 cm pitkiksi paloiksi. Asettele palat leivinpaperin päälle ja sirottele päälle tomusokeria. Laita raparperit uuniin noin 15 minuutiksi. Anna jäähtyä.



Leikkaa sokerikakusta krutonkeja. Laita krutongit uuniin 5-7 minuutiksi, kunnes saavat kauniin värin. Itse paistoin krutongit (runsaassa) voissa pannulla.

Nauti tämä vaikkapa helatorstain jälkiruokana. Oli aika nam.

torstai 26. toukokuuta 2011

Wok

Wok-ruoat ovat siitä kivoja, että ne on aika nopeita valmistaa. Toki kasvisten pilkkomiseen menee hieman aikaa. Silti itse ainakin suosin mielummin tuoreita raaka-aineita kuin esim. pakastealtaan valmiita wok-pusseja. Wokin sisältöä on helppo muunnella sen mukaan mitä raaka-aineita milloinkin on saatavilla.

BROILERIWOK




Ainekset (3-4 annosta)
3 broilerin maustamatonta rintafileetä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 parsakaali tai kesäkurpitsa
öljyä paistamiseen
noin 200 g nuudeleita, keitä ohjeen mukaan

Kastike:
0,5-0,75 dl ketjap Manis (makea soijakastike)
1/4-1/2 punainen chili
1 tl hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä/ tai ½ tl jauhettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua

Aloita kastikkeesta. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja siirrä kastike sivuun odottamaan.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan.

Huuhtele ja paloittele parsakaali sopivan kokoisiksi paloiksi ja esikeitä noin 5 minuuttia. Huuhdo ja leikkaa loput kasvikset ohuiksi siivuiksi. Paloittele broilerinfileet noin 2x2cm paloiksi.

Kuumenna öljy wokissa,muurikkapannussa tai paistokasarissa. Paista broileripalat muutamassa erässä kypsiksi. Siirrä kypsät broileripalat sivuun. Kuumenna pannu ja lisää kasvikset, paista kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää sekaan broilerinpalat, nuudelit ja kaada päälle kastike. Kääntele wok sekaisin.

Vinkki! Broilerin voi korvata tuoreilla sienillä.

tiistai 24. toukokuuta 2011

Pippuripihvi Akseli Herlevin tapaan

Itselleni äitienpäivälahjaksi hankkimani kirja löytyi kivaan hintaan Adlibris-verkkokaupasta ja kirja oli postissa muutamassa päivässä. Kirja tosin oli hieman pettymys. Ei ollut niitä reseptejä, mitä olisin kaivannut (lehikäinen ja makkara eivät päässeet tähän teokseen). Tämä pippurikastike oli kyllä hyvä. Ei mitenkään liian pippurinen.



Ainekset
a' 150 g naudan sisäfilee pihviä (itse käytin ulkofileetä)
suolaa ja pippuria
2 rkl voita
4 valkosipulinkynttä, murskattuna
4 oksaa tuoretta timjamia

Pippurikastike:
1 rkl rouhittua mustapippuria ja rosepippuria
1 rkl rypsiöljyä
1 tl dijoninsinappia
½ dl konjakkia
1 dl punaviinikastiketta tai lihalientä
1 dl kuohukermaa
suolaa

Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Mausta suolalla ja pippurilla kauttaaltaan. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, lisää voi, valkosipuli ja timjami sekä pihvit. Paista pihvejä muutama minuutti per puoli ja valele paistorasvalla.

Freesaa pippurirouhe öljyssä, lisää sinappi ja konjakki. Kiehauta hetki. Lisää loput ainekset ja keitä rauhassa vielä 5-10 minuuttia. Mausta suolalla.

Syötiin pippuripihvin kanssa paistettuja perunoita. Paistinperunoiden sekaan lisäsin hieman kapriksia, punasipulia ja suolaa.

maanantai 23. toukokuuta 2011

Raparperi

Ihanaa kun nuo luonnonherkut alkaa pikkuhiljaa pitkän talven jälkeen nousemaan tuolta maasta. Kevään ensimmäiset raparperit ovat herkullisia. Nyt niistä kannattaa nauttia. Kuukauden kahden päästä ne on jo aika puisevan makuisia.

Raparperi sisältää oksaalihappoa. Oksaalihappo sitoo elimistön soluista kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Raparperia nautittaessa olisi hyvä nauttia samalla maitotuotteita, esimerkiksi maitoa, vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.

RAPARPERIKEIKAUSKAKKU


Ainekset
50 g voita
1 dl fariinisokeria (vähempikin riittää)
4-6 raparperinvartta

Kakku:
150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata voi ja yhdistä sen joukkoon fariinisokeri. Lusikoi seos tasapohjaiseen leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Itse käytän leipävuokaa. Leikkaa raparperit pitkittäin paloiksi ja asettele ne voi-sokeriseoksen päälle.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina raparperipalojen päälle vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Tarjoile kakun seurana vaniljakastiketta tai jäätelöä.
 

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Club Sandwich

Aitoon Club Sandwichiin käytetään broilerinfileetä, pekonia, tomaattiviipaleita, vihersalaattia ja majoneesia, koko komeus tarjotaan kahden vaalean leipäviipaleen välissä. Klubileivän voi tarjota vaikkapa ranskalaisten tai perussalaatin kanssa. Sisältöä voi muokata sen mukaan mitä kaapista löytyy. Makuja- arkistosta löytyi vähän mausteisempi versio.

INTIALAINEN KLUBILEIPÄ


Ainekset
4 paahtoleipää, pitaleipää, foccacciaa, sämpylää tms.
4 broilerin maustamatonta rintafileetä
100 g pekonia
1 romainesalaattia, jääsalaattia tms.
1 punasipuli
1 tomaatti
1 rkl tandoorijauhetta tai mietoa chilijauhetta

Currymajoneesi
1 dl majoneesia
2 rkl maustamatonta jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl currya
puolikas chili hienonnettuna

Masalaketchup
0,5 dl ketsuppia
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl Garam masala-jauhetta
0,5 tl mustapippuria rouhittuna

Mausta broilerin rintafileet suolalla, mustapippurilla ja tandoorijauheella. Paista fileet kuumalla pannulla kypsiksi.

Paista pekoni pannulla rapeaksi. Nosta paistetut pekonit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Lämmitä halkaistut leivät kuumalla pannulla.

Leikkaa tomaatista viipaleita ja punasipulista renkaita.

Sekoita kastikkeet kulhoissa ja laita niitä vuorotellen leivän, broilerin fileiden, salaatinlehtien ja tomaattiviipaleiden ja punasipulirenkaiden väliin.

perjantai 20. toukokuuta 2011

Kermaan muhennettua parsaa

Mahtaakohan Paimiossa olla Suomen ainoa parsatila, en tiedä. Mutta tutustumisen arvoinen paikka se takuulla on. Kyseessä siis Adalmiinan Helmi. Sisustusliike Paimiossa, wanhassa kivinavetassa. Nyt on Paimiossa parsa-aika kiivaimmillaan. Harmi kun tuonne on niin pitkä matka...

Adalmiinan Helmi jakoi fb:sivuillaan ihanan parsareseptin. Se meni jokseenkin näin..




Ainekset
500 g vihreää parsaa
½ sipuli
½ pkt pekonia
vähintään 1 dl kuohukermaa
nokare voita
suolaa

Silppua sipuli ja viipaloi pekoni. Kuullota ne voissa. Lisää sekaan tuoretta vihreää tankoparsaa muutaman sentin paloina. Kääntele ja paista pannulla noin 5 minuuttia. Kaada sekaan kuohukermaa ja anna hautua hetki kannen alla. Mausta suolalla jos on tarpeen. Tarjoa uusien perunoiden ja valkoviinin kera.

Koska uusia perunoita joutuu vielä tovin odottamaan, paahdettu vaalea leipä maistui tämän kanssa oikein hyvin.


keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Cole Slaw

Perinteisesti cole slaw tunnetaan amerikkalaisena kaalisalaattina. Se on mehukas ja maukas salaatti, joka sopii hyvin grillatun lihan (esim. ribsien) kanssa tarjottavaksi. Tästä salaatista on yhtä monta versioo kuin on tekijöitäkin.


Lehtipihvi, cafe de paris-voi, cole slaw

Ainekset
0,5 kg valkokaalia
2 kpl porkkanaa raasteena
pätkä purjoa hienonnettuna

Kastike:
1½ dl majoneesia
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl yrttisuolaa
ripaus valkopippurijauhetta

Huuhtele ja leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Huuhtele ja hienonna purjo.

Sekoita kastikkeen raaka-aineet keskenään ja kaada kastike kasvisten päälle. Sekoita ja anna maustua noin vuorokausi.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Sitruunainen valkosuklaakakku

Valkosuklaata ja sitruunaa. Jos tämä kyseinen makuyhdistelmä on mieluinen seuraava kakku voisi sekin maistua.


Ainekset
100g voita, sulatettuna
3 munaa
1½ dl sokeria
(1 sitruunan raastettu kuori ja mehu)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl tomusokeria

Täyte:
170 g valkoista suklaata
150 g Maustamatonta tuorejuustoa
2 dl Lemon Curdia
½ dl silputtua sitruunamelissaa

Kuorrute:
200 g valkoista suklaata
1 dl kuohukermaa

Lemon Curd
2 keltuaista
0, 75 dl sokeria
1 sitruunan raastettu ja puristettu kuori
25 g voita

Lemon Curd:
Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa. (Tässä se Ikean haudeosa on taas kätevä.) Lisää sitruunan kuori ja -mehu. Hauduta koko ajan vatkaten, kunnes seos alkaa saostua. Seos ei saa kiehua. Ota kattila liedeltä ja vatkaa voi seoksen joukkoon. Jäähdytä.

Pohja:
Vatkaa munat, sokeri ja sitruunan kuori kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon jäähtynyt voisula ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Kaada taikina voilla voideltuun ja korppujauhotettuun (halk.18-20 cm) vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Sekoita sitruunanmehu ja tomusokeri keskenään. Kumoa kakku lämpimänä ja kostuta sitruuna-tomusokeri-liemellä. Jäähdytä kakku ja leikkaa kolmeen osaan.

Täyte:
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa juoksevaksi. Älä ylilämmitä! Kun suklaat on sulaneet, ota pois liedeltä. Sekoita tuorejuusto ja Lemon Curd keskenään ja lisää valkosuklaa joukkoon. Lisää vielä silputtu sitruunamelissa. Täytä kaksi kakun väliä suklaaseoksella.

Kuorrute:
Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi, nosta pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Vispaa kunnes suklaa on sulanut. Anna hetki jäähtyä ja kaada suklaa seos kakun päälle.

Myös Elämä makeaksi testasi tämän kakun.

lauantai 14. toukokuuta 2011

Makkaraa ja kasviksia

Ihanaa nyt sataa vettä, sitä on jo kovasti odotettu, ainakin meillä.
Tänään laitettiin makkarat & kasvikset uuniin ja nautittiin tästä sateen ropinasta. Kunhan tätä sadetta ei vaan liian kauan kestä... :) Ohje on Glorian ruoka&viini-lehdestä vuodelta 2003.




Ainekset
400- 500 g lenkkimakkaraa tms
fetajuustoa
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 sipulia
1 paprika
2 rkl oliiviöljyä
3 tomaattia
3 valkosipulinkynttä
tuoretta rosmariinia
suolaa
mustapippuria myllystä

Esikypsennä kasvikset: Huuhdo munakoiso ja kesäkurpitsa. Kuori sipulit. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Paloittele kasvikset reiluiksi lohkoiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla. Lisää murskatut valkosipulit ja kasvikset, tomaattia lukuun ottamatta. Kääntele kasviksia pannussa kunnes alkavat hieman pehmetä. Mausta.

Levitä esipaistetut kasvikset uunivuokaan. Kuori makkara ja leikkaa siihen viiltoja. Paina viiltoihin fetajuustopaloja. Asettele makkara(t) kasvisten päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes makkarat on kuumentunut.

On siis kevät ja kotimaista parsaa on saatavilla

Saa tosin nähdä tuleeko sitä kotimaista parsaa tänä vuonna meille asti. Tarjonta kun on niin kovin vähäistä. Tekisi mieli koittaa kasvattamista itse, mutta kuinkahan vaikea prosessi se mahtaa olla...


Ei se kuvan muokkaus niin vaikeaa ollutkaan :)
                                        
Parsan kanssa ehdoton suosikkini on hollandaisekastike. Kastike joka sopii niin moneen paikkaan.



Hollandaisekastike

1 dl nestettä (vettä tai valkoviiniä)
1 rkl sitruunamehua
suolaa
3 valkopippuria rouhittuna
3 keltuaista
noin 200 g voita, sulatettuna
ripaus cayennenpippuria jauheena

Valmista mausteliemi vedestä/valkoviinistä, sitruunamehusta ja pippureista. Keitä liemi kokoon niin, että neste on haihtunut puoleen alkuperäisestä. Kaada joukkoon tilkka vettä ja siivilöi liemi teräsastiaan (itse käytän Ikean haudeosaa), jota voit käyttää vesihauteessa.

Sulata voi ja kuori vaahto pinnalta ja jäähdytä hieman.

Sekoita neste ja keltuaiset kypsennysastiassa. Kypsennä seos miedolla lämmöllä liedellä tai vesihauteessa. Vatkaa seosta koko kypsentämisen ajan, kunnes se on rakenteeltaan paksua. Maista välillä, kun seos on kypsää se ei maistu enää raa'alta kananmunalta.

Ota astia pois lämmöltä. Lisää kirkas kuuma voisula vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi suola ja ripaus cayennenpippuria.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Kevään ensimmäinen hauki

Katiskassa oli ensimmäinen syötäväksi sopiva hauki. Hauella on ruotoja yksi jos toinenkin. Pituussuuntaisilla viilloilla ruotorivit lähtevät kuin itsestään. Ruotojen poisto vaatii tarkkuutta, mutta lopussa kiitos seisoo. Että voi hauki olla hyvää...





HAUKIPIHVIT JA REMOULADE-KASTIKE

½ kg haukea, nahattomana ja ruodottomana
3-4 kpl kananmunaa
3-5 dl kuohukermaa
100 g panadia
suolaa
valkopippuria
ruohosipulia
tilliä
voita paistamiseen

Fileoi kala nahattomaksi ja poista ruodot. Jauha kala lihamyllyllä, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Kun massa alkaa olemaan tasainen, lisää joukkoon panadi ja sekoita vielä hyvin. Siirrä massa jääkaappiin jäähtymään. Laita jäähtynyt massa sekoituskulhoon. Sekoita kananmunat massaan yksitellen; sekoita massa jokaisen kananmunan jälkeen tasaiseksi. Lisää kuohukerma ohuena nauhana ja sekoita samalla hyvin. Mausta mureke suolalla, valkopippurilla, ruohosipulilla ja tillillä. Paista pihvit voissa.

Panadi
50 g vehnäjauhoa
1 dl vettä
1 rkl voita

Laita vesi ja voi kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää jauhot kerralla, sekoita tasaiseksi massaksi. Hauduta panadia 5-10 min. Jäähdytä.

Remoulade-kastike
2 dl majoneesia
1 valkosipulin kynsi
½-1 suolakurkku
2 rkl kapriksia
½ salottisipuli
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
ripaus valkopippuria

Kuori ja kuutioi valkosipuli ja salottisipuli hienoksi kuutioksi. Leikkaa suolakurkku myös hienoksi kuutioksi ja yhdistä sipulien kanssa. Kaprikset voi lisätä sellaisenaan tai hienontaa hieman. Hienonna reilusti tuoreita yrttejä sekaan. Lisää majoneesi ja sekoita hyvin. Kastike on hyvä tehdä jo edellisenä päivänä, jotta maut tulevat kunnolla esiin.

Tarjoa haukipihvit keitettyjen perunoiden kanssa.

lauantai 7. toukokuuta 2011

Daimjäädyke-marenkipiiras

Tässä olisi daim-suklaan ystäville maistuva piiras vaikka vierasvaraksi. Tämä piiras on gluteeniton.




DAIMJÄÄDYKE-MARENKIPIIRAS

Pohja:
3 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta

Täyte:
2 ( à 56 g) Daim-patukkaa
4 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
½ dl tomusokeria tai sokeria

2 kpl paistovuokaa, alumiini (halk 25 cm)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Kun nostat kulhon ylösalaisin, vaahto ei saa valua. Lisää sokeri ja hasselpähkinärouhe valkuaisvaahtoon. Levitä marenkipohja kahdelle alumiiniselle paistovuoalle. Vuoan pohjalle voi leikata leivinpaperista  ympyrät. Paista uunin alimmalla tasolla 150 asteessa noin 45 minuuttia. Marenki on valmiina täysin kuivaa. Anna pohjien jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.

Murskaa daim-patukat (saksilla). Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. (Keltuais-sokeri-vaahdon voi vatkata vesihauteessa kypsäksi, jos ei halua käyttää raakaa keltuaista) Lisää osa kermavaahdosta keltuaisseokseen. Lisää daim-murska ja loppu kermavaahto. Levitä täyte pohjan päälle. Kääri piiraat kelmuun ja pakasta. Ota piiras pakastimesta 15 minuuttia ennen tarjoamista. Piiraan voi koristella daim-muruilla, marjoilla tai mintunlehdillä.

perjantai 6. toukokuuta 2011

Voileipäleivos

Voileipäkakku on hyvää. Ja jos sitä tekee ihan vaan huvin vuoksi itselle, siinä on aika paljon syötävää. Voileipäleivos on kiva kakun korvike vaikkapa äitienpäiväksi.



Ainekset
8 palaa vaaleaa paahtoleipää
4 palaa tummaa vuokaleipää
noin 2 dl jäisiä katkarapuja
noin 150 g kylmäsavukirjolohta
noin 6 cm pala kurkkua
noin 200 g maustamatonta tuorejuustoa (tai majoneesia/smetanaa)
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
maitoa


Hienonna sulaneet katkaravut ja tilli. Sekoita noin 100 g tuorejuustoa katkarapujen ja tillin sekaan. Maista. Siirrä muutama siivu kylmäsavukirjolohesta sivuun. Hienonna jäljelle jäävä kylmäsavukirjolohi. Huuhtele ja raasta kurkku. Hienonna ruohosipuli. Yhdistä kylmäsavukirjolohi, kurkkuraaste, ruohosipuli ja lisää tuorejuusto. Maista.

Leikkaa leipäsiivuista rengasmuotilla ympyrät. Kostuta leivät maidolla. Laita täytteitä sen verran, että ne riittävät neljälle leivokselle. Kasaa leivokset rengasmuottia apuna käyttäen. Laita alimmaiseksi kostutettu vaalea leipä. Lisää kylmäsavukirjolohitäytettä. Seuraavaksi kostutettu tumma leipä. Lisää katkaraputäyte. Ja päällimmäiseksi vaalea leipä. Liu'uta leivos rengasmuotista. Koristele leivos kylmäsavukirjolohella.

Tortillat jauhelihatäytteellä



Ainekset
400 g paistijauhelihaa
2 tl öljyä
1 pss taco mausteseosta
1 dl vettä
1 pkt tortilloja
jäävuorisalaattia
2 tomaattia
½-1 sipuli
1 ½ dl juustoraastetta
ranskankermaa
paprikamajoneesia (Hesburger)


Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää paistinpannulle jauhelihan joukkoon taco-mausteseos ja vesi. Sekoita ja anna hautua 5-10 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele salaatti ja tomaatit. Leikkaa salaatti ja lohkoa tomaatit.

Lämmitä tortillat mikrossa, asettele täytteet päälle ja kääri rullalle.


torstai 5. toukokuuta 2011

Suolainen pannukakku

Suolaista pannaria on pitänyt kokeilla jo jonkin aikaa. Jääkaapissa oli ylimääräistä maitoa, eikä päivääkään enää ollut jäljellä, joten oli hyvä syy kokeilla. Helppoa ja hyvää. Täytteeksihän voi laittaa mitä vaan.



Ainekset
8 dl maitoa
3 munaa
noin 1 tl suolaa 
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
400 g naudan jauhelihaa, paistettuna
2-3 tomaattia
150-200 g fetaa
25 g sulatettua voita

mausteet (timjami, basilika, mustapippuri, suola)

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita jauhoseos tasaisesti muna-maitoseokseen. Lisää voisula. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Paista jauheliha ja mausta. Huuhdo ja paloittele tomaatit. Kuutioi feta. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää päälle jauheliha, tomaatit ja feta. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.

tiistai 3. toukokuuta 2011

Hapanleipää ja macaroneja

Viikonloppuna tuli kokeiltua ihan uusia juttuja. Nimittäin valmistin hapanleipää ja macaroneja. Onnistuin ja epäonnistuin.

Maalla kun asun en ollut aikaisemmin edes nähnyt macaroneja luonnossa saatika sitten maistanut. Ja jotain niissä meni vikaan. Rakenne ei ollut ihan sellainen kuin olisi ehkä pitänyt olla. Ehkä ne ei ole mun juttu muutenkaan. Mutta olipahan hauskaa ja jännää niiden tekeminen.



Hapanleipä olikin sitten ihan toinen juttu. Lopputulos oli taivaallinen! Nyt on
tulossa uusi ruishapanjuuri ja viimeistään äitienpäivänä nautitaan tuoreesta hapanleivästä :) Ohjeet otin mainiosta Jauhot Suussa- blogista.


maanantai 2. toukokuuta 2011

Kulebjaka Suomen ensimmäisen Top Chefin tapaan

Akseli Herlevi oli torstaiaamuna maikkarilla. Olipa ihana aamun aloitus :) Akseli oli mun Top Chef-suosikki alusta lähtien.

KULEBJAKA ELI LOHIPIIRAKKA



Ainekset
2 dl keitettyä riisiä (tai ohraa)
1 sipuli
300 g lohifileetä nahattomana ja ruodot nypittynä
2-3 kananmunaa keitettynä ja viipaloituna
(0,5 dl valkoviiniä)
1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna (jos tätä ei löydy jääkaapista tai pakastimesta, sen voi myös jättää pois)
1 nippu tilliä hienonnettuna (säästä hieman tilliä voisulan mausteeksi)
suolaa
mustapippuria myllystä
voita
kananmuna voiteluun
4 voitaikinalevyä (itse käytin Pirkka esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa)


Hienonna sipuli ja kuullota se voissa.

Mausta lohifilee suolalla, pippurilla ja timjamilla. Ruskista kala pannulla voissa. (Valele lopuksi valkoviinillä.)

Vuoraa vuoka voitaikinalevyillä. Liitä ne yhteen kostuttamalla reunat vedellä. Itse kaulin melko runsaasti voitaikinaa, jotta sain sen niin isoksi että riitti ympärinsä.

Lado täytteet pohjan päälle, mutta jätä reunoille noin kaksi senttiä tyhjää. Laita alimmaksi riisi, sitten kala, sipuli, tilli ja munaviipaleet. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Venytä loput taikinalevyt kanneksi. Liitä ne pohjaan vedellä kostuttaen. Ylijäävistä taikinalevynpaloista voi taiteilla koristeita. Voitele kansi kananmunalla. Tee muutama reikä haarukalla kanteen, jotta höyryt pääsevät pois.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes voitaikina on rapea ja kypsä. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoa tillivoisulan kera.


Tilasin itselleni Akselin kirjan äitienpäivälahjaksi :)

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Ahti suo antejaan

Weke-katiska on ollut jo reilun viikon järvessä. Ahventa on kyllä tullut paljon, mutta kooltaan niin kovin pientä, että kaikki on pitänyt päästää takaisin. Ostin eilen kaupasta paikallisia ahvenfileitä, niillä nyt pääsi ainakin alkuun.

Yksi hyväksi todettu ohje löytyy Antti Vahteran ja Visa Nurmen kirjasta Hyvän maun rajoilla.

DIJON-KERMASSA HAUDUTETUT AHVENFILEET


Ainekset
noin 150 g ahvenfilettä henkeä kohden
4 dl kuohukermaa
1 dl smetanaa
3 rkl Dijon-sinappia
1 rkl voita
tilliä
suolaa
mustapippuria myllystä

Paista ahvenfileet nopeasti kuumalla pannulla (ei sisältä täysin kypsiksi). Kiehauta kasarissa kerma, smetana, sinappi ja tarkista maku. Lisää ahvenfileet joukkoon. Anna kiehahtaa hetki, lisää runsaasti tilliä pinnalle.

Ahvenfileiden seuraksi sopii keitetyt perunat.

Ahven- ja kuhafileisiin jää aina rivi pieniä mutta teräviä ruotoja. Parhaiten niistä pääsee eroon leikkaamalla fileestä pienen palan pois.