keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Kotiviiliä ja metsämarjoja

Ainoat kotiviilikokemukseni ovat peräisin mummolasta ja niistäkin on jo reilusti yli kymmenen vuotta aikaa. Viiliä ei ole muutenkaan tullut syötyä viime aikoina. Mutta tämänpäiväisen nautinnon jälkeen kotiviiliä saattaapi löytyä jääkaapista useamminkin.

Kotiviilin valmistusta kannattaa kokeilla. Se on todella vaivatonta. Ensimmäiseen viiliannokseen tarvitaan purkillinen kaupan viiliä, seuraaviin voi käyttää kotiviiliä. Hapattaminen tapahtuu huoneenlämmössä.


Kotiviiliä mustikoiden ja metsämansikoiden kera

Ainekset (6 annosta)
1 litra luomumaitoa tai kevytmaitoa
1 prk (luomu)kevytviiliä

Sekoita viili lusikalla juoksevaksi. Jaa se annoskulhoihin. Kaada päälle maito, sekoita hieman. Peitä kulhot esim. voipaperilla. Jätä happanemaan huoneenlämpöön noin vuorokaudeksi, kunnes viili on rakenteeltaan paksua.

Nosta valmiit viilit jääkaappiin. Viilit säilyvät viileässä valolta suojattuina kolmisen päivää.

Nauti esimerkiksi marjojen, myslin, talkkunan tai sokerin ja kanelin kanssa.

lauantai 9. heinäkuuta 2011

Mamman mustikkapiirakka

Mustikkamaat ei ihan vielä kukoista, ainakaan meillä päin. Mutta se ei tarkoita sitä etteikö mustikoista olisi vielä päästy nauttimaan. Kyllä maistuu aamu- ja iltapuurot lapselle taas vallan mainiosti. Pitää melkein rajoittaa syömistä, ettei toinen halkea.

Lapsihan on aina kaikessa ykkönen, mutta jos iskee mieletön makeanhimo, se himo voi joskus olla ykkönen. Näin kävi tänään. Lapsen loput mustikat päätyivät mamman mustikkapiirakkaan.


Mamman mustikkapiirakka on todella helppo valmistaa
Ainekset
Pohja 
100 g voita
1 dl sokeria 
1 kpl munaa 
1½ dl vehnäjauhoja 
1 dl grahamjauhoja, kauramannasuurimoita tms.
1 tl leivinjauhetta 

Täyte 
2-3 dl mustikoita 
2 dl kermaviiliä 
1 kpl munaa 
½ dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna ja muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina (voidellun, jauhoitetun) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kermaviili, muna ja sokerit kulhossa keskenään. Kaada täyte pohjan päälle. Levitä lopuksi mustikat täytteen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Tokihan ne menetetyt mustikat piti lapselle korvata.

lauantai 2. heinäkuuta 2011

Rapeat vohvelit

Meillä alkoi kesäloma ja mansikat kypsyi juuri oikeaan aikaan. Lätyt ja vohvelit maistuu niin hyvältä tuoreiden marjojen kanssa!



Ainekset (9 kpl)
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1½ dl kylmää vettä
3 dl (200g) vehnäjauhoja
20g voita
suolaa

Sekoita vehnäjauhot ja maito mahdollisimman kylmän veden joukkoon. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan. Lisää taikinaan sulatettu voi ja ripaus suolaa.

Paista vohveliraudalla.

Nauti välittömästi kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kanssa.