sunnuntai 28. elokuuta 2011

Lohturuokaa

Niin meni lapsen kuumeillessa tämä kaunis viikonloppu. Ei oikein ruoka maistunut. Mutta vispipuuro maistuu aina, oli olo mikä tahansa. Nyt on viimeisetkin puolukat käytetty pakastimesta. Uusia taitaa saada jo viikon parin päästä.



Vispipuuro
3-4:lle

8 dl vettä
4 dl puolukoita
½ dl sokeria
1¼ -1½ dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua noin 15 minuuttia. Mausta sokerilla ja suolalla.

Sekoita mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.

Syö lämpimänä tai kylmänä maidon (tai esim. vaniljakastikkeen)kanssa.

Vispipuuroa kannattaa kokeilla myös mustikoista.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Paperissa kypsennettyä kukonpoikaa ja kauden kasviksia

Onni on oma peruna- ja kasvimaa. Sadon maku on parhaimmillaan kun raaka-aineet saa suoraan pellosta ruokapöytään.

Paperissa muhivasta ruuasta leijailee aivan ihana tuoksu. Alkuperäinen ohje on peräisin Strömsö-ohjelman 6.10.2010 esitetystä jaksosta.


Paperissa kypsennettyä kukonpoikaa, kauden kasviksia ja hollandaisekastiketta

Ainekset (4:lle)
1 kukonpoika (tai broileri, maustamaton! Myös fileitä voi käyttää)
10 perunaa
8 porkkanaa
16 kpl(noin 250g) pensaspapuja
3 sipulia
yrttejä (rakuunaa, timjamia, salviaa)
voita
suolaa
mustapippuria myllystä
leivinpaperia
kalastajanlankaa

Hollandaisekastike
1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
5 kokonaista valkopippuria
3 keltuaista
200g voita sulatettuna
suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori perunat ja porkkanat. Siivuta perunat ja halkaise porkkanat, ohuita porkkanoita ei tarvitse halkaista. Kuori sipuli ja leikkaa renkaiksi. Esikeitä pavut suolalla maustetussa vedessä ja siirrä ne kylmään veteen jäähtymään.

Varaa reilu pala leivinpaperia kutakin pakettia varten. Paketeista kannattaa tehdä mahdollisimman tiiviitä, jotta kaikki mahtuvat kerralla pellille. Suojaa pelti yhdellä kokonaisella leivinpaperilla.

Asettele noin 1½ perunaa, koosta riippuen, yhteen pakettiin. Lisää päälle sipulirenkaita, nokare voita, mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Kääri paketiksi ja sido langalla.

Porkkanapakettiin voi laittaa useamman porkkanan koosta riippuen. Lisää päälle nokare voita, mausta rakuunalla ja suolalla. Kääri paketiksi ja sulje langalla.

Kääri pavut yhteen tai kahteen pakettiin, lisää päälle nokare voita, mausta suolalla ja salvialla.

Jos käytät kokonaista kukonpoikaa/broileria, leikkaa se paloiksi. Yhden koiven kokoinen pala yhteen pakettiin. Lisää päälle nokare voita, mausta maun mukaan timjamilla, rakuunalla tai oreganolla ja suolalla ja pippurilla. Kääri paperi ympärille ja sulje paketti langalla.

Laita lihaa sisältävät paketit ensimmäisenä uunipellille. Ja siirrä pelti 200 asteiseen uuniin. Lihat saavat olla uunissa reilun tunnin. Vähempikin riittää, kukonpoika/broileri on kypsää kun sisälämpö ylittää 70 asteen. Reilun tunnin kypsennys tekee lihasta ihanan pehmeän ja hautuneen.

Lisää uunipellille noin 15-20 minuutin kypsennyksen jälkeen perunapaketit. Porkkanat hieman myöhemmin. Ja viimeisenä pavut noin 20 minuuttia ennen kuin paketit otetaan uunista pois.

Tässä vielä kypsennysajat:
- kukonpoika/broileri reilu 60 min
- perunat 40 min
- porkkanat 30-40 min
- pavut (esikeitto)+ 20min

Kastike:
Aloita valmistus kun saat kaikki paketit uuniin. (Mausteliemi kannattaa keittää aikaisemmin) Valmista mausteliemi vedestä, sitruunamehusta ja pippureista. Keitä liemi kokoon niin, että jäljelle jää puolet. Siivilöi mausteliemi vesihaudeastiaan.

Sulata voi, jäähdytä hieman.

Sekoita mausteliemi ja keltuaiset vesihaudeastiassa. Kypsennä miedolla lämmöllä. Vatkaa seosta koko kypsentämisen ajan, kunnes seos on koostumukseltaan sakeaa. Jos epäröit, maista. Kun seos on kypsää se ei maistu enää kananmunalle.

Ota astia pois lämmöltä. Lisää kirkas, lämmin voisula vähitellen, jatka vatkaamista koko ajan.

Mausta suolalla.

perjantai 12. elokuuta 2011

Rieskaleipäset

Tässä helppo naposteluvinkki.




Ainekset
- rieskoja (pienistä, pyöreistä rieskoista tulee sopivan kokoisia paloja)
- tuorejuustoa (maustamatonta, tai maustettua esim. ruohosipulituorejuustoa)
- jääsalaattia
- kinkkua
- kurkkua ohuina siivuina

Voitele rieska tuorejuustolla. Huuhdo salaatti ja levitä sitä kerros tuorejuustolla voidellun
rieskan päälle. Lisää kerros kinkkua ja kurkkusiivuja. Seuraavaksi kannattaa laittaa nokare tuorejuustoa, jotta paketti pysyy paremmin kasassa. Tee toinen kerros edellisen tapaan ja päällimmäiseksi rieska. Paina rieskoja kevyesti ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.

torstai 4. elokuuta 2011

Sienipiirakka

Metsä olisi luultavasti taas pullollaan kantarelleja. Mutta ei, ei maistu, ei sitten millään.
Viime syksyn sienisato alkoi tulemaan korvista tuossa keväällä. Enpä olisi uskonut, että kantarelleihin voi kyllästyä. Jospa ne taas ensi vuonna maistuu. Sen sijaan suppilovahverot maistuisi. Tuoreena niitä saa vielä odotella jonkun tovin, mutta pelastus löytyi tällä kertaa kuivatuista suppilovahveroista.

Piirakkaohje on uusimmasta Metsästys ja Kalastus-lehdestä (8/2011).




Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1 muna

Täyte:
5 dl tuoreita sieniä (kantarelleja, tatteja tai suppilovahveroita)
1 sipuli
100 g juustoraastetta
50 g sinihomejuustoa
3 munaa
3 dl maitoa
0,5 tl valkopippuria
hieman timjamia
(suolaa)

Nypi jauhot, leivinjauhe ja voi muruseokseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita viideksi minuutiksi 225-asteiseen uuniin. Ota uunista odottamaan täytettä.

Silppua sienet ja kuumenna ne pannulla omassa liemessä. Hienonna sipuli ja lisää sienien joukkoon. Anna kiehahtaa. Levitä sienet paistospohjalle. Mausta timjamilla, valkopippurilla (ja suolalla).

Sekoita munat ja maito, murenna joukkoon sinihomejuusto. Kaada muna-maito sieniseoksen päälle. Lisää päälle juustoa. Paista noin 30 minuuttia 225-asteisessa uunissa, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.