perjantai 30. syyskuuta 2011

Äänestä ja voita!

Osallistu ikimuistoisen elämysviikonlopun arvontaan. Palkintona viikonloppu kahdelle Kämp -hotellissa ja illallinen ravintola Chez Dominiquessa. Ihan kiva! Ja sitten vain äänestämään Pata porisee- blogin täyteläistä suklaakakkua (Äänestäminen vaatii facebook-profiilin)




TÄYTELÄINEN SUKLAAKAKKU TYRNISORBETIN JA VALKOSUKLAAMOUSSEN KERA

Tyrnisorbet
200g tyrniä (pakaste)
0,75 dl vettä
3/4 dl sokeria
2 valkuaista

Keitä sokeriliemi vedestä ja sokerista. Kaada liemi tyrnien sekaan. Aja seos tehosekoittimella tasaiseksi. Siivilöi kuoret ja siemenet pois. Ota 3 rkl tyrniliemeä talteen valkosuklaamoussea varten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti tyrniliemen sekaan, älä vatkaa. Laita seos pakastuksen kestävään astiaan ja siirrä pakastimeen. Vatkaa sähkövatkaimella sekaisin noin ½ h välein 3-4 kertaa kunnes seos alkaa jäätymään ja on tasaista. Valkuaisvaahdon voi sekoittaa tyrniliemen joukkoon myös siinä vaiheessa kun tyrniliemi alkaa jähmettymään pakastimessa, muutaman sekoituskerran jälkeen.

Suklaakakku
160g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus mahdollisimman korkea, mutta taloussuklaakin käy)
130g voita
3 kananmunaa
60g sokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoka (halk.15-20cm) leivinpaperilla. 15 cm vuoassa taikina kohoaa melkoisesti, joten reunoille saa laittaa reilusti paperia.

Paloittele suklaa ja sulata se voin kanssa vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman.

Vaahdota kananmunat ja sokeri toisessa kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kananmunia aluksi ilman sokeria kunnes muuttuu vaahdoksi ja lisää sitten sokeria vähitellen.

Sekoita suklaa-voiseos varovasti käännellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja laita 180 asteiseen uuniin 45-50 minuutiksi.

Anna jäähtyä. Kakku laskee jäähtyessään ja pinta hieman repeilee. Mitä pienemmällä kakkuvuoalla tämän tekee sitä epätasaisemmaksi pinta jää. Sisältö jää hieman kosteaksi. Kakkua voi myös pakastaa.

Valkosuklaamousse
2 keltuaista
1/4 dl sokeria
3 rkl tyrnimehua (sorbetin tyrnilientä)
½ liivatelehti
75g valkosuklaata
1,25 dl kuohukermaa, löysäksi vaahdoksi vatkattuna

Liota liivatelehti kylmässä vedessä. Mittaa haudeastiaan tyrnimehu, sokeri ja keltuaiset. Kypsennä vesihauteessa koko ajan vatkaten, kunnes seos muuttuu sakeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon liotettu ½liivatelehti ja anna jäähtyä hetki. Sulata suklaa varovasti mikrossa (puoliteholla 30sek. jaksoissa, välissä sekoittaen) ja yhdistä munavaahtoon. Lisää löysäksi vatkattu kermavaahto varovasti käännellen. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.

lauantai 24. syyskuuta 2011

Pikapitsa

Aina ei jaksa tehdä pitsaa ihan alusta asti itse. Kaupan rieskoista saa nopeasti hyvänmakuisia pitsoja ja mikä parasta, ohuella pohjalla. Pitsa ei saa olla liian kauaa uunissa, rieskapohja kuivuu ja tummuu helposti.



Ainekset
rieskoja, esim. fazer rullarieska
ketsuppia
täytteet oman maun mukaan

Meillä maisteltiin tällä kertaa näitä makuyhdistelmiä:
- katkarapu, tomaatti, tuore herkkusieni, feta + basilika
- jauheliha, katkarapu, tuore herkkusieni, suolakurkku, kapris
- jauheliha, tomaatti, feta
- pinaatti (pakaste), aurinkokuivattu tomaatti, mozzarella.
Ja tietysti reippasti juustoa päälle.

Ketsuppi saa paremman maun kun sitä jatkaa oliiviöljyllä, valkosipulilla ja tuoreella tomaatilla. Hauduta kastiketta noin 10 minuuttia. Mausta tarvittaessa esim. basilikalla.

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Valele ketsuppia rieskojen päälle ja lisää täytteet.

Paista pitsoja 175 asteisessa uunissa 10-15 min. Tarkkaile tilannetta, ettei pohjat tummu liikaa.

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Rakkausruokaa

Juustofondue on täydellistä rakkausruokaa pimeneviin syysiltoihin.

Juustofonduen valmistukseen tarvitaan voimakkaan makuisia juustoja (itse käytän kahta juustoa), kuivaa valkoviiniä, valkosipulia ja ripaus muskottipähkinää ja/tai mustapippuria myllystä, mikä tosin ei ole välttämätöntä. Lisukkeeksi fonduelle voi valita esimerkiksi lihaa, juureksia, tomaattia, sieniä, vaaleaa leipää yms. Myös pieni vihreä salaatti tuo keveyttä muuten melko tuhtiin nautintoon.

En lähtisi pilaamaan tätä herkutteluhetkeä kaupan valmiilla juustofondue-setillä.



Ainekset
(2:lle)
1 kpl valkosipulin kynsi
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
noin 200 g Gruyère tai Kaltbach-juustoa
noin 150 g Emmental-juustoa
½ rkl maissijauhoa + 1½ rkl vettä
(ripaus muskottipähkinää tai mustapippuria)

Valmista juustofondue matalassa, laakeassa kasarissa tai paistinpannussa. Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sitä pannun/kasarin pintoihin. Raasta juustot. Kaada valkoviini pannulle/kasariin ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää sekaan juustoraaste, vähitellen kokoajan hämmentäen. Kun juusto on sulanut, lisää joukkoon maissijauhosuurus ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja mausta fondue muskottipähkinällä ja/tai mustapippurilla.

Kaada juustokastike esilämmitettyyn fonduepataan. Kynttilä kannattaa sytyttää padan alle hyvissä ajoin, jotta pata ehtii lämpiämään eikä juustomassa jähmety heti.

Tärkein juustofonduen lisäke on kaiketi leipä. Kuutioi vaalea leipä reilun kokoisiksi paloiksi. Leipä saa olla hieman vanhaa, jotta se pysyy paremmin koossa. Jos käytät tuoretta leipää se kannattaa paahtaa pannulla öljytilkassa (valkosipulin kera). Muita sopivia lisäkkeitä ovat mm. paistettu liha, etikkakurkku, paistetut sienet, kirsikkatomaatit, kukkakaali, paprika, viinirypäleet yms.


perjantai 16. syyskuuta 2011

Omenapiirakka II

Piirakat valmistuu helposti valmispohjista, myös voi- ja lehtitaikinalevyt ovat tosi käteviä pohjia.



Ainekset
3 voi- tai lehtitaikinalevyä
1-2 rkl voita
3-4 rkl fariinisokeria
4-5 omenaa
kanelia
kananmunaa voiteluun
kermavaahtoa, lemon curdilla maustettuna tai ilman

Levitä jäiset levyt leivinpaperin päälle sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kuori ja lohko omenat. Kuumenna pannu, lisää voi ja fariinisokeri. Kun sokeri on sulanut voin sekaan lisää omenalohkot. Kääntele omenalohkoja varovasti. Anna hautua hetki.

Voitele voi-tai lehtitaikinalevyjen reunat kananmunalla. Asettele omenalohkot levyjen päälle. Ripottele pintaan hieman kanelia. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 min, kunnes ovat kauniin ruskeita. Voit vielä lopuksi sivellä pannulle jäänyttä voi-fariinisokerilientä omenalohkojen päälle.

Tarjoa kermavaahdon kanssa.

Vinkki! Mukavan vaniljaisen maun piirakoihin saa kun levittää omenoiden alle vaniljakreemiä.

lauantai 10. syyskuuta 2011

Hirvenlihakääryleet

Tänään alettiin tyhjäämään pakastinta hirvenlihoista. Iski melkoinen valinnan vaikeus kääryleiden täytettä valittaessa. Lopulta piti toteuttaa kaikki kolme vaihtoehtoa (pekoni+kippari/koskenlaskija/sinihomejuusto).

Hirvenlihan maku on niin lähellä naudanlihaa, että hirviohjeita voi huoletta valmistaa myös naudanlihasta ja toisinpäin.



Ainekset (4:lle)

750-800 g hirvenpaistia
1 pkt pekonia
jotain seuraavista juustoista
  - kippari savustettu sulatejuusto (2 siivua/kääryle)
  - koskenlaskija sulatejuusto
  - sinihomejuusto
1 prk punaviinikastiketta, esim. Portti 2,5dl
mustapippuria myllystä
suolaa
voita pastamiseen


Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa paisti viipaleiksi ja nuiji kevyesti, vältä reikiä!

Paistoin pekonin kevyesti, jotta sain siitä enimmät rasvat pois. Vaikka juuri rasvan takia pekonia on tässä hyvä käyttää mutta liika on joskus liikaa :)
 
Nosta jokaiselle nuijitulle viipaleelle valitsemaasi juustoa ja ½ pekonisiivu. Kääri tiukalle rullalle ja sulje kääryle hammastikulla. (Jos juustoa on liikaa se vain valuu kääryleestä pois ja sotkee pannun). Paista kääryleet voissa kauniin ruskeiksi kauttaaltaan. Poista hammastikut ennen kastikkeen lisäämistä. Kaada punaviinikastike kääryleiden sekaan ja anna hautua kannen alla noin 10 min.

Jos käytät vanhan eläimen lihaa. Paista kääryleet pannulla ja laita ne 150 asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes liha on mureaa. Siirrä takaisin hellalle ja lisää kastike. Mitä vanhempi eläin kyseessä, sitä pidemmän kypsennysajan se vaatii.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa lisänä esim. perunamuusia.

perjantai 9. syyskuuta 2011

Kermainen broileri-sienipasta

Cheddar-sulatejuusto antaa pastakastikkeelle mukavan maun. Lisäksi tämä juusto sakeuttaa kastiketta niin, ettei sitä tarvitse erikseen suurustaa.

Ulkona on niin ihana syksyinen ilma. Jokohan olisi aika ottaa savipata kesätauolta ja haudutella viikonloppuna jotain maukasta lihaa...



Ainekset

3-4 maustamatonta broilerin fileepihviä tai suikaleita
pari kourallista tuoreita sieniä
2 dl kuohukermaa
2-3 siivua cheddar-juustoa
tuoretta timjamia
suolaa
öljyä/voita paistamiseen
noin 200 g tagliatellea tai muuta pastaa
parmesaania

Kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Ota broilerinfileet huoneenlämpöön vähintään ½ h ennen paistamista. Paista sienet kuumalla pannulla ja siirrä sivuun. Paista broilerifileet molemmin puolin kypsäksi. Leikkaa kypsät fileet viipaleiksi ja siirrä takaisin kasariin/pannuun. Lisää joukkoon paistetut sienet. Kaada joukkoon kerma ja paloiteltu cheddar-juusto. Anna kiehua hiljalleen niin, että juusto sulaa kerman sekaan. Mausta timjamilla ja suolalla.

Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Tarjoa lisäksi parmesaania.

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Sorsaa metsäsienikastikkeessa

Metsästäjä sai palkintonsa. Tärkein palkinto taitaa olla itse saalis, mutta heti toisena tulee riista-ateria. Kohta alkaakin taas hirvenmetsästys, olisi jo korkea aika tyhjentää pakastin edellisen kauden lihoista. Niitä tulee usein säästeltyä pitkälle syksyyn, kun ovat niin harvinaista herkkua. Ensin kumminkin metsästetään ja syödään sorsaa.

Sorsaa syötäessä kannattaa aina muistaa nautiskella varoen, sillä kokki ei valitettavasti löydä lihan sisään mahdollisesti jääneitä haulin murusia. Ne eivät tunnu mukavilta hampaiden välissä.

Ohje on alunperin jostain riistaruokia sisältävästä kirjasta, mutta ohjetta ei tällä kertaa löytynyt mistään. Joten tämän on hieman sovellettu versio siitä alkuperäisestä.


Sorsaa kantarellikastikkeessa paistettujen perunoiden kera

Ainekset:

4 sorsan rintafileetä (koivetkin voi käyttää)
pari kourallista tuoreita sieniä (itse käytän kantarelleja)
1 sipuli
reilu 2 dl kuohukermaa
1 rkl soijakastiketta
kourallinen tuoretta persiljaa
mustapippuria myllystä
suolaa
voita paistamiseen
maizenaa suurustamiseen

Perunat:
keitettyjä, kuorittuja perunoita (3-4 perunaa/ruokailija)
valkosipulia
voita paistamiseen
suolaa

Aloita kastikkeesta. Paista kuumalla pannulla (voissa) puhdistetut sienet ja hienoksi hakattu sipuli. Lisää kerma. Mausta kastike soijalla, persiljalla, mustapippurilla ja suolalla. Suurusta tarvittaessa.

Paista huoneenlämpöiset rintafileet kuumalla pannulla voissa molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Siirrä paistetut rintafileet kastikkeen sekaan ja anna hautua kannen alla noin 15 min. Sopiva sisälämpötila sorsalle noin 65 astetta, se saa jäädä hieman roseeksi. Makuasia tietysti.

Valmista perunat sillä välin kun lihat hautuu kannen alla. Kuumenna pannu. Paista perunalohkot voissa kauniin ruskeiksi. Lisää loppuvaiheessa hienonnettu valkosipuli ja mausta suolalla.