keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Ylikypsää porsaan niskaa

Ehdottomasti parhaat liharuuat syntyvät niistä ns. huonommista ruhon osista. Aikaa ne vaatii, mutta lopputulos on kaiken sen arvoinen.

Kuinka käy suomalaisen sikatalouden? Kesällä tästä oli paljon keskusteluja ja tulihan se työnkin puolesta huomattua, mikä on sikatilallisten tilanne. Ei kateeksi käy...

Porsaan niska maksaa alle 5 €/kg. Eikä sisäfilee paljoa sen enempää. Sikatalous on tappiollista puuhaa. Tuotantokustannukset nousee jatkuvasti ja tuottajahinta menee täysin toiseen suuntaan. Kohta porsaanliha tuodaan ulkomailta kun suomalaiset sikatilalliset lopettavat kasvatuksen huonon kannattavuuden takia. Siinä vaiheessa loppuu meidän perheessä possun syönti, mutta niin kauan kuin porsaanliha on näin halpaa ja kotimaista niin sitä kyllä kannattaa syödä. Olisin kyllä valmis maksamaan enemmän, mutta olen toki tyytyväinen että jotain saa halvalla.



YLIKYPSÄÄ PORSAAN NISKAA, FETA-JUURESPAISTOSTA JA PUNAVIINIKASTIKETTA

2 kg porsaan niskaa
noin 120 g merisuolaa
1 sipuli
3 kpl valkosipulinkynsiä
muutama maustepippuri
rosmariinin oksa

Hiero merisuola lihan pintaan. Anna lihan olla suolassa noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa. Lihan voi myös sitoa lankalla, näin se pysyy paremmin koossa.

Laita porsaan niska savipataan. Lisää pataan kuorittu ja lohkottu sipuli ja valkosipulinkynnet sekä mausteet. Sulje kansi ja laita savipata uuniin. Aseta uunin lämpö 100 asteeseen. Anna niskan hautua 6-8 tuntia.

Pitkän haudutuksen myötä lihasta tulee suussa sulavaa. Leikkaa lihasta siivuja. Lämmitä valmis punaviinikastike ja lisää lihat kastikkeeseen. Jos lihaa jää paljon yli, siitä voi keitellä vaikkapa hernekeiton.

Tässä vielä Marttojen feta-juureslisäke, joka sopii hyvin muun muassa liharuokien lisukkeeksi.

FETA-JUURESLISÄKE

500 g isoja pakastejuureskuutioita (Apetit)
2 rkl öljyä
1-2 rkl siirappia
½ tl suolaa
(1/4 tl mustapippuria)
1 tl basilikaa
100 g fetaa, kuutioina

Kuumenna öljy kattilassa ja pyöräytä juureskuutiot öljyssä. Valuta siirappi päälle, mausta ja sekoita. Kaada juurekset uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Lisää fetakuutiot juuresten päälle kypsennyksen loppuvaiheessa.

lauantai 22. lokakuuta 2011

Michael Björklund - Lähiruokaa



Michael Björklund on yksi niistä kokeista, joita ihailen suuresti. Olen tehnyt muutaman reissun Ahvenanmaalle siinä toivossa, että tapaisin Michaelin, mutta tähän mennessä olen nauttinut vain ravintola ÅSS Paviljongen hyvästä palvelusta, kauniista miljööstä ja superhyvästä ruuasta. Ehkä minua vielä joku kerta onnistaa ja pääsen näkemään huippukokin ihan livenä :) Michael on mukana viikon päästä Helsingin Kirjamessuilla...

Michael Björklundin julkaisema ensimmäinen oma keittokirja on ilmestynyt. Kirja on paljon muutakin kuin pelkkä ruokakirja. Yli 200 sivua täynnä ihania reseptejä, kuvia luonnosta ja tunnelmia maaseudulta. Suurin osa resepteistä on kaikessa hienoudessaan melko helppoja ja nopeita valmistaa, osa vaatii hieman paneutumista – lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen.

Pitkään Michaelia seuranneena osasin odottaa hyviä kalareseptejä ja niitähän kirjasta löytyykin. Muun muassa uunissa haudutettu hauki sipulin kera vaikuttaa todella herkulliselta. Lihapuolelta löytyy mm. pari makkaraohjetta. Niin pitkään kuin se onkin ollut ajatuksissa, nyt on korkea aika tehdä makkaraa itse, Björklundin innoittamana. Ja kirjan jälkiruuat, ne ovat taattua Michael laatua!

Lihapullat kermakastikkeessa tuo mieleen ruotsinlaivan. Mutta nämä lihapullat kermakastikkeineen oli kyllä parhaat lihapullat ikinä. Lapsen (1v9kk) kommentti ensimmäisen annoksen jälkeen: "Nam nam, lisää!"



LIHAPULLAT KERMAKASTIKKEESSA     
4 annosta

600 g sika-nautajauhelihaa
1 keltasipuli
½ dl korppujauhoja
2 rkl makeaa sinappia
1 kananmuna
2 dl kivennäisvettä
voita paistamiseen
2 dl lihalientä
3 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa

Kuori ja kuutioi sipuli. Sekoita kulhossa sipulisilppu, korppujauhot, sinappi, muna ja vesi ja anna turvota neljännestunti. Lisää jauheliha ja sekoita hyvin mutta älä liian pitkään, sillä liika vaivaaminen tekee taikinasta säikeistä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pyörittele jauhelihataikina kostutetuin käsin pulliksi.

Paista lihapullat voissa. Ravistele pannua välillä niin että pullat ruskistuvat tasaisesti joka puolelta.

Lisää pannulle lihaliemi ja kerma ja anna kiehua hiljakseen kunnes lihapullat ovat kypsiä.

Itse tein lihapullat pelkästä hirvenjauhelihasta, eikä lopputulos ollut ollenkaan kuiva. Muutin myös lihaliemen ja kerman määrän toisinpäin. Eli lihalientä enemmän kuin kermaa. Lopuksi suurustin kastikkeen maizenalla.


Oi, mitä vaniljamunkkeja! Vappua odotellessa, näitä kyllä tarvii ehkä
testata pari erää jo aikaisemmin...

torstai 20. lokakuuta 2011

Paistetut banaanit

Allt om Mat sivustolta osui silmään helppo ja nopea (äkkimakea) jälkiruoka.



PAISTETUT BANAANIT SUKLAAJÄÄTELÖN KERA 4:lle

2 banaania
2 rkl voita
2 rkl sokeria (tavallista, muscovadosokeria tai fariinisokeria)
suklaajäätelöä

Kuori banaanit. Jaa banaanit kahteen osaan ja halkaise pituussuunnassa.

Sulata voi pannulla, lisää sokeri. Paista banaanisiivut molemmin puolin. (Alkuperäisessä ohjeessa sulatetaan sokeri pannulla, annetaan sen hieman paahtua, sitten lisätään voi ja banaanisiivut)

Tarjoa vanilja- tai suklaajäätelön kera.

keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Lammaspataa ja lihalientä

Viime viikonloppu meni mukavasti lihapatojen äärellä. Ensimmäinen hirvi tuli pakastettua ja jäljelle jääneistä luista keiteltiin lihaliemi. Mikä sen herkullisempi pohja kastikkeille, padoille ja keitoille kuin itsetehty liemi, laadukkaista raaka-aineista ilman lisäaineita.

LIHALIEMI
3 kg luita
3 sipulia, paloiteltuna
3 porkkanaa, paloiteltuna
200 g selleriä, paloiteltuna
70 g tomaattisosettta
maustenippu (persiljaa, timjamia)
1-2 laakerinlehtiä
1 tl kokonaisia mustapippureita
4-5 litraa vettä

Paahda luita 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Lisää luiden sekaan tomaattisose ja vihannekset. Jatka paahtamista vielä noin 20 minuuttia. Siirrä luut ja vihannekset isoon kattilaan. Huuhtele uunivuoka ja kaada huuhteluliemi kattilaan. Lisää mausteet ja vesi. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 3-4 tuntia. Siivilöi liemi. Anna liemen jäähtyä ja poista pintaan kertynyt rasvakerros ennen käyttöä.

Liemestä hauduteltiin sunnuntaina tomaattinen lammaspata.



LAMMASPATA

noin 2 kg lampaanlihaa luineen
3 porkkanaa
3 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
loraus öljyä
1 prk (noin 400g) tomaattimurskaa
1 prk (70 g) tomaattisosetta
5 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
2 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 laakerinlehti
oksa tai kaksi tuoretta rosmariinia

Leikkaa lampaanliha reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko porkkanat ja sipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset pataan, laakerinlehteä lukuun ottamatta. Kääntele lihapaloja liemessä. Kun ainekset on sekaisin, lisää myös laakerinlehti joukkoon.

Peitä pata kannella ja nosta 175-asteiseen uuniin 4-5 tunniksi. Kypsennysaika riippuu käytettävästä lihalaadusta. Kääntele lihapaloja padassa muutaman kerran, jotta lihapalat maustuu tasaisesti eikä tummu liikaa.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Metsästäjänleipä

Tämä on sitä aikaa kun meidän iskä viettää viikonloput hirvimetsällä. Onnistumisprosentti oli ainakin viime lauantain jälkeen hyvä. Meidän iskä ampui porukan ensimmäisen hirven. Tänään tai huomenna niitä sitten pakastellaan. Lihajämistä voi pyöräyttää vaikkapa metsästäjänleivät.



Ainekset
4 viipaletta vaaleaa leipää
4 viipaletta naudan- tai hirvenpaistia (tai jauhelihapihvejä)
voita
suolaa
mustapippuria myllystä

Sienimuhennos:
½ litraa tuoreita sieniä (kantarelli, suppilovahvero, herkkusieni tms..)
1 sipuli
1½-2 dl kuohukermaa
loraus jaloviinaa
1 dl juustoraastetta
suolaa
(maissijauhoja suurustamiseen)
persiljaa

Anna lihan olla huoneenlämmössä hyvän aikaa ennen paistoa. Leikkaa paistista viipaleita ja nuiji niitä tarvittaessa.

Paista puhdistetut sienet pannulla, lisää hienonnettu sipuli ja paista hetki. Kaada kerma sekaan. Mausta kastike lorauksella jaloviinaa. Lisää juustoraaste. Suurusta kastike maissijauhoilla tarvittaessa. Kastike saa olla melko paksua. Tarkista maku.

Laita uunin ylävastukset kuumenemaan täydelle teholle. Paista pihvit pannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Laita  paistetut pihvit pellille leivinpaperin päälle. Lisää päälle sienikastiketta ja gratinoi uunin yläosassa noin 8 minuuttia. Kunnes kastike saa hieman väriä.

Paahda leivät leivänpaahtimessa tai pannulla. Nosta gratinoitu pihvi leivälle ja viimeistele persiljasilpulla. Tarjoa lisänä salaattia.

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kermainen lohikeitto

Kylmäsavulohi antaa kermaiselle keitolle mukavasti makua.



Ainekset 4:lle
5-6 kpl perunoita (kiinteä lajike)
2 porkkanaa
(1 sipuli)
200-400 g kylmäsavulohi- tai kylmäsavukirjolohifileetä
reilu 1 litra vettä
1-2 kalaliemikuutiota
4 kokonaista maustepippuria
2 dl kuohukermaa
reilusti tilliä
(suolaa)

Laita vesi kiehumaan liemikuutioiden ja maustepippureiden kanssa. Kuori ja pilko perunat, porkkanat (ja sipuli). Poista lohifileestä nahka ja leikkaa filee paloiksi.

Lisää perunat ja porkkanat kiehuvaan veteen. Keitä noin 15 minuuttia. (Lisää sipuli sekaan ja jatka keittämistä 5 minuuttia.)

Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kalapalat ja kerma. Anna kiehahtaa. Hienonna reilusti tilliä keittoon. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.

tiistai 4. lokakuuta 2011

Vielä yksi pala

Ja jos vielä yksi...

Tässä taitaa olla tämän blogin viimeinen omenapiirakkaohje tälle syksylle. Maaseudun Tulevaisuudessa oli jokin aika sitten ihana omenapiirakkaohje. Tätä piirakkaa on tullut tehtyä useampikin kerta, sillä ajatuksella, että laitan sitä pakastimeen. Noh. Kovin montaa palaa pakastimeen ei ole päätynyt...

Ohje on pellilliselle, mutta jos se tuntuu liian isolta, kannattaa tehdä pienempi piirakka. Esimerkiksi 2/3 ohjeen mukaan tulee aika sopiva. Pellilliseen tekisin  muruseoksen 1½  kertaisena.



OMENATARHURIN TALKOOPIIRAKKA
(iso uunipellillinen)
3 dl sokeria
6 kananmunaa
300 g voita
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
(1 rkl vaniljasokeria)
täyte:
noin 1 ½ litraa omenaviipaleita
kanelia
(sokeria)
muruseos:
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria (vähempikin riittää)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
1 rkl kardemummaa

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voi sulatettuna ja kuivat aineet. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Viipaloi omenat ja levitä ne päälle.

Ripottele pinnalle reilusti kanelia. Jos omenat ovat kovin happamia, niin ripottele myös sokeria.

Sekoita muruseos nyppimällä ainekset sekaisin ja ripottele piirakan pinnalle. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarjoa hiukan lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Laitetaan pata porisemaan

Tämä maukas ja helppo pataruokaohje on lainattu äitini reseptilaatikosta. Liha mureutuu niin pehmeäksi tässä öljypohjaisessa kastikkeessa...



ITALIANPATA

noin 1kg naudanpaistia
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
2 dl ketsuppia
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1-2 dl vettä

Viipaloi naudanpaisti reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit, valkosipulit voi jättää kokonaisiksi. Laita kaikki ainekset vuokaan. Lisää vettä 1-2 dl, niin ettei lihat täysin peity. Kypsennä pataa 175 asteisessa uunissa vähintään 2 tuntia. Lihapaloja voi kääntää kypsennyksen aikana, etteivät likaa tummu. Tarjoa perunamuusin kera. Lisäsin annokseen vielä siivun valkosipulivoita.

Valkosipulivoi: Laita kokonainen valkosipuli kuorineen uuniin (padan kypsyessä) noin puoleksi tunniksi. Anna valkosipulin jäähtyä hetki. Pursota valkosipuli pois kuoresta. Vatkaa 75g huoneenlämpöistä voita ja valkosipuli kulhossa. Muotoile pötköksi ja kääri kelmuun. Säilytä jääkaapissa.