keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Joulumieli?

Lumi tuli, lumi suli. Mutta joulu tulee vaikkei lunta olisikaan. Jouluvalmistelut on ruokien osalta aloitettu. Tykkään valmistaa laatikot hyvissä ajoin pakastimeen, josta ne on sitten kätevä sulattaa tarpeen tullen. Jouluna ei sitten tarvitse enää valvoa ainakaan näiden takia. Lanttu- ja perunalaatikot sopivat mielestäni hyvin muulloinkin syötäväksi kuin pelkästään jouluna esim. karjalanpaistin kanssa.


IMELLETTY PERUNALAATIKKO

2½ kg perunoita
0,75 dl vehnäjauhoja
noin ½ l maitoa
2-3 dl perunoiden keitinvettä
2 rkl siirappia
suolaa
voita

Keitä hyvin pestyt ja harjatut perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kaada osa (noin 3dl) keitinvedestä talteen. Kuori perunat niin kuumina kuin mahdollista, soseuta. Ole nopea, perunasose ei saa jäähtyä liikaa, sen tulisi olla noin 50-55 asteista. Sekoita joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Peitä kannella ja siirrä lämpimään 50-asteiseen uuniin imeltymään. Lisää loput vehnäjauhot tunnin päästä. Anna perunasoseen imeltyä 50 asteisessa uunissa yön yli.

Lisää aamulla imeltyneeseen seokseen kädenlämpöiseksi kuumennettu maito, suola, voi ja siirappi.

Kaada seos vuokiin, täytä noin kaksi kolmasosaa niiden tilavuudesta, seos kuohuu kypsyessään. Kypsennä 140 asteisessa uunissa, noin 3 tuntia.

LANTTULAATIKKO

1 kg valmista lanttusosetta
1½ dl kuohukermaa
3 rkl korppujauhoja
0,5 dl siirappia
1 kpl kananmuna
suolaa
inkivääriä
valkopippuria
muskottipähkinää

Sekoita lanttusoseeseen kerma, korppujauhot, siirappi, mausteet ja kananmuna. Kaada seos voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Päälle voi vielä lorauttaa hieman siirappia ja muutaman voinokareen. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 1-1 ½ tuntia.

KARJALANPAISTI

Perinteinen karjalanpaisti valmistetaan ilman lihojen ruskistamista, mutta minun karjalanpaisti syntyy ruskistetuista lihoista ja omasta lihaliemestä.



KARJALANPAISTI

700 g porsaanlihaa, kyljyksiä tms.
500 g hirveä
3 sipulia
2 porkkanaa
noin 7 dl lihalientä, riippuen padan koosta
suolaa (koska lihaliemessäni ei ole suolaa)

Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Paloittele lihat reilun kokoisiksi paloiksi. Paista pannulla ja siirrä pataan. Halkaise kuoritut sipulit, paloittele kuoritut porkkanat ja lisää ne lihojen sekaan. Lisää lihalientä, niin että päällimmäiset lihapalat melkein peittyvät.

Laita pataan kansi päälle ja siirrä kylmään uuniin. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Käännä tarvittaessa päällimmäiset lihapalat ympäri, jos ne tummuu liikaa. Lisää tarpeen mukaan vettä. Hauduta pataa miedolla lämmöllä useamman tunnin ajan.

torstai 24. marraskuuta 2011

Kohta on joulu!

Enää kuukausi jouluun! Ensimmäiset joulutortut ja piparit on leivottu ja syöty jo marraskuun alussa. Niin ihanaa aikaa kuin tämä joulun odotus onkin, onneksi joulu on vain kerran vuodessa...



Piparitaikinan teen itse, mutta torttutaikinan ostan tavallisesti kaupasta. Joulutorttuihin meillä laitetaan luumumarmeladin lisäksi vaniljakreemiä. Luumuhillon voi toki keitellä itse, mutta kaupassa myytävä tuubimarmeladi on kyllä kätevä.



Piparkakut

125 g voita tai margariinia
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
½ tl kardemummaa
1 kananmunaa
1 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta puuhaarukalla sekoittaen.

Vatkaa seos haaleaksi ja lisää muna. Sekoita hyvin.

Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Käytä siivilää.

Kaada taikina kelmun päälle, muotoile litteäksi levyksi ja kääri taikina kelmuun. Siirrä jääkaappiin, leivo seuraavana päivänä.

Paista piparkakkuja 200 asteisen uunin ylätasolla noin 7-10 minuuttia, riippuen piparkakkujen koosta.

Pienillä muoteilla tehdyt piparkakut ovat tietysti hieman riittoisampia :)

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Pakkaspäivä

Tänään oli vihdoinkin ensimmäinen pakkaspäivä. Näitä lisää, kiitos. Aamulla laitettiin lihapata uuniin ja ulkoiltiin siihen asti kunnes päästiin ruokapöytään.






Lihapata 6-8 annosta

800 g naudan- tai hirvenlihaa (jos käytät luullista niin lihaa saa olla noin 1,5kg)
100 g pekonia
2 porkkanaa
3-4 sipulia
6 valkosipulinkynttä
noin 2 dl sieniä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattisosetta
2-3 dl lihalientä
½ tl rouhittua mustapippuria
1½ tl kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
4 dl punaviiniä
1 rkl fariinisokeria
(suolaa)

Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori sipulit ja halkaise ne. Kuori valkosipulinkynnet. Puhdista sienet.

Kuumenna paistinpannu ja ruskista lihapalat 4-5 erässä. Siirrä lihat pataan. Paista myös kasvikset ja sienet kevyesti, freesaa tomaattisose. Ripottele lihojen ja kasvisten päälle 2 rkl vehnäjauhoja. Sekoita kevyesti. Huuhdo aromit paistinpannusta talteen vedellä tai lihaliemellä. Kaada paistoliemi pataan. Lisää mausteet. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.

Hauduta pataa 150- asteisessa uunissa 2-3 tuntia, lihalaadusta riippuen. Tarjoa lisänä esim. peruna-palsternakkapyreetä.

perjantai 18. marraskuuta 2011

Ribollita

Ribollita on kuuluisa toscanalainen keitto. Keitosta on olemassa monia muunnelmia, mutta perinteiseen keittoon käytetään leipää, cannellinipapuja ja edullisia vihanneksia, kuten porkkanaa, kaalia ja sipulia. Keitto on ihanan täyteläinen ja sopii mainiosti viileneviin päiviin.

Tässä oma versioni keitosta, johon pekoni ja parmesaani tuovat lisämakua.



Ribollita 4-6:lle

1 sipuli
3 valkosipulikynttä
2-3 porkkanaa
200-300 g savojinkaalia
1 pkt kidneypapuja
1 pkt papumixiä
1 pkt paseerattua tomaattia
1 litra kasvislientä
½ pkt pekonia
oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
1½ tl oreganoa
suolaa
parmesaania
vaaleaa leipää

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja paloittele ne. Suikaloi kaali. Paista pekonisiivut pannulla.

Kuullota sipuleita pannulla oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon porkkanat. Jatka paistamista muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja paseerattu tomaatti. Anna kiehua hiljalleen noin 10 min. Lisää kaali, pavut, viipaloitu pekoni ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen noin 45 minuuttia.

Maut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Viimeistele keitto parmesaanilla ja tarjoa lisänä vaaleaa leipää.