torstai 29. joulukuuta 2011

Klubileipä

Se perinteinen. Arkistosta löytyy klubileipä intialaisella vivahteella, mutta tällä kertaa club sandwich valmistui perinteitä kunnioittaen. Meillä oli joulukinkun tilalla maukas savukalkkuna ja sitä jäi joululta sen verran, että siitä sai tehtyä pikaisesti klubileivät. Savukalkkunan voi korvata vaikkapa kaupan valmiilla grillibroilerilla.




KLUBILEIPÄ yhdelle

2 viipaletta paahtoleipää
kypsää kalkkunaa tai broileria viipaleina
2 siivua pekonia paistettuna
½-1 tomaatti viipaleina
muutama salaatinlehti
1 rkl majoneesia (tai esim. ranskankermaa)

Paahda leipäviipaleet ja lisää ainekset kerroksittain leipien väliin. Paina leipää hiukan kasaan ja kiinnitä se puutikulla, jotta leipä pysyy paremmin kasassa. Tarjoa lisänä salaattia tai ranskalaisia.

tiistai 27. joulukuuta 2011

Gratinoitu burrito

Kolme päivää jouluruokaa, kahden edestä syötynä. Huh. Hyvää oli, mutta kyllä alkaa jo muukin ruoka maistumaan paremmin kuin hyvin. En varmasti ole ainoa jolle ei juuri nyt maistu jouluruoka.

Jouluna sai puuhastella päivittäin tunnin jos toisenkin keittiössä, joten nyt pari päivää jotain helppoa ja nopeaa.

Meksikolainen ruoka on yksinkertaista ja sitä voi helposti muokata omaan makuun sopivaksi. Ruoka valmistuu usein melko nopeasti ja vaivattomasti. Meksikolainen ruoka sopii hyvin arkeen mutta se on myös sopivaa tarjottavaa esim. illanistujaisiin.




GRATINOITU BURRITO 4:lle

700 g naudan jauhelihaa
öljyä
1 paprika
3 tomaattia
1 sipuli
1 pss taco mausteseosta (Taco Spice Mix Original)
1-1,5 dl vettä
1 pkt tortilloja
noin 100g hyvää juustoa raastettuna
(ranskankermaa, paprikamajoneesia tms...)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Paista jauheliha kuumalla pannulla, lisää hienonnetut tomaatit, paprika ja sipuli. Lisää joukkoon taco mausteseos ja vesi. Anna hautua noin 7 minuuttia.

Jaa jauhelihatäytettä tortilloille. Taita tortillat rullalle. Aseta rullat voideltuun (tai leivinpaperilla vuorattuun) uuninvuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta.

Gratinoi uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes juusto saa hieman väriä. Tarjoile salaatin kera. Lisänä voi olla myös esim. ranskankermaa ja paprikamajoneesia.

perjantai 23. joulukuuta 2011

Yön yli muhinut uunipuuro

Meillä ei paisteta kinkkua ensi yönä ja laatikotkin on jo hyvällä mallilla. Uuni pääsee kumminkin hommiin. Sinne laitetaan uunipuuro hautumaan yön ajaksi. Sitä sitten jouluaatton lounaalla nautitaan, toiset luumu- ja toiset vadelmakeiton kera.




YÖN YLI MUHINUT UUNIPUURO

2 dl riisiä tai ohrasuurimoita
1 litra täysmaitoa
1½-2 tl suolaa
muutama nokare voita

Laita kaikki ainekset uunivuokaa. Tiputa pinnalle muutama voinokare. Anna hautua yön yli (8 tuntia) 100 asteisessa uunissa.

EDIT! Katso myös uusittu versio tästä ihanasta puurosta!

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivän kahvipöytään

Tämä hieman tuhti kakkuohje on poimittu talteen menneen kesän Maaseudun Tulevaisuuden Kantri-liitteestä. Jos tykkää täyteläisestä suklaakakusta, suosittelen kokeilemaan. Valkosuklaakuorrutuksen kanssa kannattaa malttaa hetki, liian juokseva kuorrute valuu helposti tarjoilualustalle. Kaada kumminkin kuorrute kakun päälle ennen kuin se alkaa liikaa jähmettymään ja muodostamaan kalvoa pinnalle. Alustalle valuneen kuorrutuksen voi peitellä valkosuklaarouheella.




Ainekset

Pohja:
200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
150 g tummaa suklaata

Täyte:
2 dl vispikermaa
200g/ 1 prk appelsiinituorejuustoa
2 rkl tomusokeria
(alkuperäisessä ohjeessa taisi olla 2 liivatelehteä)

Valkosuklaakuorrutus:
1 ½ dl kuohukermaa
300 g valkosuklaata

Valmistus:

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi sulatettu suklaa. Paista kakku halkaisijaltaan 22- 24 cm:n kakkuvuoassa uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Täytä kakku.

Kuumenna kuorrutteen kerma kattilassa, lisää joukkoon pilkottu valkosuklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Ota kattila pois liedeltä. Anna kuorrutuksen jäähtyä hieman samalla sekoittaen ja kaada tasaisesti kakun päälle. Kakun voi vielä lopuksi koristella valkosuklaarouheella.

lauantai 3. joulukuuta 2011

Tuoretta kalaa

Saan joskus kylmiä väreitä kun katselen kalatiskin antimia. En osta kalaa ellen tiedä mikä sen pyyntipäivä on. Joskus on oikein huvittanut kun myyjä toteaa, että nämä on tullut toissa päivänä. Ja mikähän oli pyyntipäivä? Siitä ei valitettavasti aina ole tietoa. Onneksi tällä hetkellä pyyntipäivät pyritään merkitsemään niin, että asiakaskin näkee, koska kala on pyydetty ja myös usein mistä kala on pyydetty. Mutta mikä on tilanne vuodenvaihteen jälkeen? Sillon voimaan tuleva EU-säädös ei edellytä pyynti- eikä nostopäivän ilmoittamista. Eu tosin valmistelee uutta asetusta, jossa pyynti- ja nostopäivän ilmoittaminen tulisi pakolliseksi koko EU:n alueella. Kovasti toivon, että kaupat jatkossa ilmoittavat päivän vaikka sitä ei hetkellisesti vaadittaisikaan.

Me täällä maaseudulla saadaan olla onnekaita kun kylässä asuu kalastaja, joka usein perjantaisin soittelee ja tarjoaa tuoretta kalaa.

Saatiin tuossa jokin aika sitten mukavan kokoinen kirjolohi. Se oli niin tuore kuin vaan voi olla ja samalla myös harvinaista lähiruokaa. Kala oli nimittäin kasvatettu altaassa tässä lähistöllä. Tein kalasta kaksikin ateriaa ja keittelin tähteistä kalaliemen. Tässä ohjeista toinen.

PAAHDETTUA KIRJOLOHTA, DUCHESSEPERUNAA JA HOLLANDAISEKASTIKETTA



Ainekset
noin 150g/ruokailija kirjolohifilettä
suolaa ja pippuria

Duchesseperuna:
1 kg perunoita
(noin 1 dl perunoiden keitinvettä, mikäli sose tuntuu liian paksulta)
2-3 keltuaista
75 g voita
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää

Hollandaisekastike:
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
4-6 kpl kokonaisia valkopippureita
5-6 kpl keltuaisia
400 g voita
suolaa
(cayennenpippuria)

Paahdettu kirjolohi

Leikkaa kirjolohifilee noin 150g annospaloiksi. Ripottele suolaa ja pippuria kalan pintaan ja aseta kalapalat voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Voit myös paahtaa kalapalat kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin. Lopuksi kalan voi vielä kääntää ja ottaa näin kauniin värin pintaan.

Duchesseperuna

Keitä kuoritut perunat hieman normaalia vähäisemmässä vesimäärässä kuin tavallisesti. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat kuumana ja vatkaa sekaan noin 1 dl keitinvettä, jotta seos muuttuu hieman löysemmäksi. Lisää voi, keltuaiset ja mausteet. Laita seos pursottimeen ja pursota taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uunipelti 250 asteisen uuniin ylätasolle muutamaksi minuutiksi, kunnes pursotukset saavat hiukan väriä.

Hollandaisekastike

Keitä liemi vedestä, sitruunamehusta ja valkopippureista. Keitä liemi kokoon niin, että jäljelle jää noin 1 dl voimakasta maustelientä. Siivilöi liemi haudeastiaan. Sulata voi, jäähdytä hieman. Sekoita mausteliemi ja keltaiset haudeastiassa. Kypsennä keltuaiset ja liemi vesihauteessa koko ajan vatkaten. Ota astia pois liedeltä. Lisää sekaan lämmin voisula vähitellen, koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi suola.