sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Hanhiconfit, palsternakka-perunapyreetä ja punaviinikastiketta

Uusi vuosi ja uudet maut. Syksyn 2011 lintu- ja hirvisato oli hyvä. Hanhi ja metso olivat menneen syksyn "erikoisimmat" saaliit. Kumpaakaan näistä linnuista en ole aikaisemmin valmistanut saatika syönyt.

Pitkässä pakastinsäilytyksessä mikään maku ei parane, joten uuden vuoden kunniaksi päätettiin valmistaa hanhesta päivällinen.

Alunperin hanhi piti valmistaa Martinpäivänä, mutta se meni ohi kuten suunnitelma B, joulu. Etsin netistä sopivia ohjeita, mutta päädyin confit- valmistusmenetelmään, jossa (perinteisesti ankan) koipia haudutetaan hitaasti miedolla lämmöllä omassa rasvassa. Lihasta tulee erittäin mureaa ja pehmeää. Tämä on vanha ranskasta lähtöisin oleva säilöntämenetelmä. Valmistus on helppoa, mutta se ottaa aikansa.

Hanhesta poistettiin kaikki rasva pakastusvaiheessa, joten korvasin rasvan rypsiöljyllä.

 


HANHICONFIT

1 sulatettu hanhi
1½ rkl suolaa
1 rkl kuivattua salviaa tai timjamia
rypsiöljyä (useampi desi, lähes litra)

Irrota sulaneesta hanhesta koivet ja rinnat. Hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli. 

Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pyyhkäise enimmät mausteet lihan pinnasta talouspaperilla ja lado lihat tiiviisti uunivuokaan (esim. savipataan). Kaada rypsiöljyä lihojen päälle niin paljon, että ne peittyvät.

Siirrä vuoka noin 100 asteiseen uuniin ja anna hautua 5-6 tuntia.

Nosta lihat reikäkauhalla talouspaperin päälle tai ritilälle jonka alla olevalle pellille ylimääräinen öljy voi valua. Paista lihoille rapea pinta kuumalla pannulla ennen tarjoilua.

3 kommenttia:

  1. Varmaan passaa sellaisenaan ankankoivillekin? Niitä silloin tällöin näkee kauppojen pakastealtaissa. Hyvä tietää, että joku muukin rasva käy, luulin että pitää olla sitä linnun rasvaa ja tuumin tulevan tyyriiksi ja aika paljon saa olla rasvaa, että koivet peittyvät.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, hanhen sijasta voi käyttää ankankoipia! Tulee tosiaan aika hintavaa ruokaa jos käyttää ankanrasvaa. Rypsiöljyä löytyy sentään joka kaupasta, toisin kuin tuota ankanrasvaa.

    VastaaPoista
  3. Laitan tämän nyt muistiin, niin löydän sitten, kun on aika kokeilla:)

    VastaaPoista