perjantai 13. tammikuuta 2012

Porkkanasosekeittoa ja tuoretta leipää

Keitto maistuu ja lämmittää mukavasti talvipäivänä oli pakkasta tai ei. Täydellisen keittoaterian kruunaa tuore, lämmin leipä tai esim. suolainen muffinssi.



PORKKANASOSEKEITTO

5-6 porkkanaa
2-3 perunaa
½ sipuli
2 valkosipulinkynttä
8 dl kasvislientä
½ pkt koskenlaskija- sulatejuustoa
persiljaa

Laita kuoritut ja pilkotut ainekset kasvisliemen sekaan. Keitä kypsäksi, nosta kattila pois liedeltä ja soseuta keitto. Laita keitto uudestaan liedelle ja lisää joukkoon paloiteltu sulatejuusto. Keitä hiljalleen kunnes juusto on täysin sulanut. Hienonna päälle persiljaa.

Meillä on kauppaan sellainen matka ettei leivän loppuessa useinkaan viitsi lähteä kauppaan. Mutta leivättä harvoin tarvitsee olla. Koska kaapista löytyy lähes takuu varmasti aineet helppoon leipään, joka maistuu mainiosti myös keiton kanssa. Tätä leipää ei kannata suotta säästellä seuraavaan päivään, maistuu siis parhaiten tuoreena.


Leipäohje on poimittu suoraan elovena-kaurahiutale paketin kyljestä.

HELPOT SÄMPYLÄRUUDUT

5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja (joukkoon voi sekoitella muitakin jauhoja)

(kananmuna voiteluun)
kaurahiutaleita

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen kaurahiutaleet, joiden joukkoon on sekoitettu kuivahiiva. Lisää sokeri, suola, öljy sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä tasaiseksi levyksi (noin 30x35 cm) jauhoja apuna käyttäen. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

(Voitele pinta munalla ja) ripottele pinnalle kaurahiutaleita. (Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi)

Paista uunin keskitasolla 15- 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti