tiistai 31. tammikuuta 2012

Poronpotkaa pataan

Hyrrrr...Vähän turhan kylmää säätä luvattu tälle viikolle. Onneksi puuhellalla saa mukavasti lämpöä tupaan. Sitä voisi viimeistään viikonloppuna paistella lettuja puuhellan äärellä. Se on sopivan lämmintä puuhaa näille ilmoille...

Näin talvella meidän viikonloppuun kuuluu olennaisesti pataruuat. Eikä tullut poikkeusta tähän perinteeseen viime viikonloppunakaan. Tällä kertaa pataan laitettiin poroa. Pakastimen lihavalikoima alkaa olemaan kiitettävä, on mistä valita. Pohjoisesta saapui jokin aika sitten mieluinen lähetys. Pari pussillista poronlihaa valmiiksi paloiteltuna.

Nyt olisi muuten oivallinen tilaisuus sulattaa pakastin, kun ulkona on niin talvinen keli...





PORONPOTKAHÖYSTÖÄ JA PUIKULAPERUNAPYREE

1,4 kg poronpotkakiekkoja
2 sipulia
200 g selleriä
300 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
150 g lanttua
1 prk (70 g) tomaattisosetta
1 rkl siirappia
1½ dl punaviiniä
7 dl lihalientä
suolaa
kokonaisia valko- ja maustepippureita
2 laakerinlehteä
rosmariinia

Puikulaperunapyree:
1 kg puikulaperunaa
50-100 g voita
noin 4 dl maitoa (tai perunoiden keitinvettä)
suolaa

Ruskista potkakiekot pannulla pienissä erissä ja siirrä pataan. Kuori ja kuutioi selleri, 1 porkkana ja sipulit. Paista juureksia kevyesti pannulla, lisää siirappi ja pyörittele hetki. Siirrä myös juurekset pataan. Lisää punaviini, lihaliemi ja mausteet. Siirrä pata uuniin ja anna hautua 150 asteessa noin 2 tuntia, kunnes liha irtoaa luista. Kun pata on hieman jäähtynyt, irroittele luista lihat ja poista kalvot. Kuori ja kuutioi/viipaloi porkkanat, palsternakka ja lanttu. Kuumenna riittävän suuri kasari ja paista vihannesviipaleita hetki. Siivilöi joukkoon lihojen keitinliemi. Keitä kastiketta kokoon niin, että jäljellä on noin 2/3. Suurusta kastike maissitärkkelyksellä. Lisää lihat, mausta ja tarkista maku.

Kuori puikulaperunat ja keitä ne kypsiksi. Soseuta perunat ja vatkaa hetki ennen maidon lisäämistä. Lisää joukkoon lämmintä maitoa hyvin sekoittaen niin, että saat sopivan löysän pyreen. Sekoita lopuksi joukkoon voi ja mausta suolalla.

4 kommenttia:

  1. Oi, pakastin... eikä vain yksi, vaan kaksi pakastinta vaatii sulatusta, kiitos muistutuksesta:)

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Poron potkakiekot ovat suurta herkkua. Olemme tehneet niistä muutaman kerran osso bucoa, pitäisi varmaan kokeilla muunlaistakin pataruokaa kun kotiudumme riistapakastimien luo.

    VastaaPoista
  3. Yksi pakastin sulatettu :) Paukkupakkaset taitaa vielä jatkua, joten katsotaan jos toinenkin tulisi sulatettua viikonlopun aikana.

    luimupupu: Osso bucco porosta on kyllä maukasta =)

    VastaaPoista
  4. Kaupunkilaisen näkökulmasta kadehdin teidän pakastimia. Meillä on yksi - pieni - eikä sinne poroa mahdu, todennäköisesti edes potkaa ;-)

    VastaaPoista