torstai 19. tammikuuta 2012

Runebergintortut

Vaikka yritän olla vielä jonkin aikaa sokerilakossa, ei näitä sesonkiherkkuja voi silti ohittaa. Kaupassa näytti olevan useammankin valmistajan laskiaispullia, mutta kai nyt sentään runebergintortuilla herkutellaan ensin...

Tarinan mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, joka valmisti miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Pääasiassa näillä perinteisillä aineksilla syntyvät myös Pata porisee- blogin runebergintortut. Runebergillä oli makean nälkä, kuten minullakin hyvin usein...

Runebergintortut ovat myös hyvä syy tyhjätä kaapit joulun pipareista. Jos niitä on vielä jäljellä.


RUNEBERGINTORTUT

200 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl/noin 60 g mantelijauhetta
1 dl korppujauhoja
1½ dl piparia, murskattuna
1 dl kermaa
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

koristeluun:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen. Annostele massa runebergintorttu- tai muffinsivuokiin. Taikina kohoaa jonkin verran, joten täytä vain 2/3 tilavuudesta. Paista leivokset uunin alatasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele leivos vadelmahillolla ja vesi-tomusokeriseoksella.

5 kommenttia:

  1. Ihanan perinteisen kuuloinen resepti. Tänä vuonna mä niin yritän ehtiä tehdä ruuneperejä. Viime vuonna sain sentään jo ostettua muotitkin.

    VastaaPoista
  2. Nämä kuuluvat meilläkin ehdottomasti sesonkiin. Teilläkin ilmeisesti tehty Tuslan mainitsemilla muoteilla, kun ovat noin kauniin sylinterinmuotoisia. Lapsena arvostin ennen kaikkea matalia versioita, joissa vadelmahillon ja taikinan suhde oli paras ;-) Sinun ovat kyllä visuaalisesti kauniimpia.

    VastaaPoista
  3. Runebergintorttuvuuassa on vain se huono puoli, että torttujen pitäisi antaa jäähtyä muotissa. Jos ne kippaa uunituoreena pois muotista niin menevät ihan muodottomaksi. Ja ohjeeni on sen verran suuri ettei koko satsi mahdu kerralla vuokaan. Joten kätevin tapa on valmistaa esim. paperisiin muffinsivuokiin :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos lisävinkistä noiden vuokien suhteen. Kuten sanottu, meillä ne ovat lojuneet vuoden tuolla laatikossa... :)

    Voitelitko ja jauhotitko omasi? Mulla on siis alumiiniset vuoat.

    Jotenkin vois kiehtoa myös sellainen kakkumallinen Ruuneperi.

    VastaaPoista
  5. Tusla: Mulla oli käytössä silikonimuotti. Rasvaahan taikinassa on aika reilusti, että voi olla että lähtevät irti ilman voitelua+jauhotusta.

    VastaaPoista