lauantai 7. tammikuuta 2012

Se on talvi nyt

Vihdoin talvi alkaa tekemään tuloaan, joten meillä alkaa pataruuat porisemaan melko ahkerasti.

Tällä kertaa hieman erilainen pataruoka. Nimittäin jauhelihasta tehty useamman tunnin muhinut bolognesekastike, hienommin Ragù alla Bolognese. Ohjeita tähän ruokaan löytyy taas niin monta kun on tekijääkin. Mutta tässä yksi hyväksi todettu resepti. Ainekset ruskistetaan liedellä ja itse haudutus tehdään uunissa. Käytä kannellista liedelle sopivaa pataa tai ruskista ainekset kasarissa ja siirrä pataan tai vuokaan muhimaan.




RAGÙ ALLA BOLOGNESE (noin kuudelle)

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli (kuorittu, hienonnettu)
2 sellerin vartta (huuhdottu/(kuorittu), hienonnettu)
2 porkkanaa (kuorittu, raastettu)
400 g naudan/hirven jauhelihaa
200 g porsaan jauhelihaa
1 tlk (á 70 g) tomaattisosetta
1½ dl punaviiniä
7 dl lihalientä
2 dl täysmaitoa
suolaa ja mustapippuria
pastaa
parmesaania

Kuumenna oliiviöljy isossa kasarissa. Lisää sipuli, sellerit ja porkkanat. Kuullota vihannekset pehmeiksi, noin 8 minuuttia. Lisää jauhelihat ja paista noin 15 minuuttia, kunnes liha on hyvin paistunutta. Lisää tomaattisose ja freesaa hetki. Kaada joukkoon punaviini ja noin 7 dl lihalientä. Lämmitä kiehumispisteeseen ja siirrä kastike pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta kansi päälle ja siirrä pata 125 asteiseen uuniin. Hauduta noin 6 tuntia välillä sekoittaen. Lisää kypsennyksen puolivälissä kastikkeen sekaan maito. Tarjoa pastan ja parmesaanin kera.

Kun kastike on valmista, siinä ei kuulu olla juurikaan ylimääräistä nestettä. Jos kastike haudutuksen aikana vaikuttaa liian kuivalta, voi joukkoon lisätä hieman lihalientä tai vettä. Jos taas kastike on liian nestemäistä, kannattaa hauduttaa jonkin aikaa ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois.

2 kommenttia:

  1. Todella onnistunut kuva!

    Minullakin on jo monta viikkoa kolottanut bolognesehammasta, ja tämä ei ainakaan vähentänyt sitä.

    VastaaPoista