torstai 23. helmikuuta 2012

Matikkakeittoa

Meiltä meinasi mennä madesesonki vallan ohitse. Pitkä odotus palkittiin alkuviikosta, kun kalastaja soitti. Made on ollut tänä talvena enemmän kuin vaikeasti tavoiteltavissa (ainakin meidän suunnalla), mutta paikallinen kalastaja järjesti meille maukkaan yllätyksen. Matikkaa oli nyt tullut ja sitä riitti meille asti kaksin kappalein. Tammi- maaliskuu on mateen kutuaikaa ja parasta madesesonkia, joten vielä on sesonkia jäljellä.




Mädit laitettiin pakastimeen ja kalat päätyivät soppaan maksan kera.

Mateen mäti on pakastettava vähintään 24 tunniksi, jotta mahdolliset lapamadon toukat kuolevat. Joten mäti nautitaan sitten myöhemmin jossain muussa yhteydessä.




MADEKEITTO

1 iso made tai kaksi pienempää
mateen maksa
vähintään 1 litra vettä
1 sipuli
1 palsternakka
1 porkkana
2 laakerinlehteä
6 kokonaista maustepippuria
6 kokonaista valkopippuria
1 tl merisuolahiutaleita
½ purjo
2 porkkanaa
8-10 perunaa
1-2 dl kuohukermaa
tuoretta tilliä ja ruohosipulia
ruisleipää

Varaa tarpeeksi suuri kattila. Puhdista nyljetty ja perattu made. Laita made kokonaisena kattilaan maksan kera. Kaada päälle noin litra kylmää vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Poista pintaan kertynyt vaahto reikäkauhalla. Lisää liemeen lohkottu sipuli, palsternakka, porkkana ja mausteet. Keitä lientä noin 10 minuuttia. Nosta kala ja maksa liemestä leikkuulaudalle. Anna kalan jäähtyä hetki ja irroita liha ruodoista. Leikkaa jäähtynyt maksa viipaleiksi. Keitä lientä hieman kasaan, jotta liemen maku tulee voimakkaammaksi. Siivilöi liemi.

Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Halkaise, huuhtele ja leikkaa purjo suikaleiksi. Lisää perunat ja porkkanat liemeen ja keitä kypsiksi. Lisää purjo. Kaada joukkoon kerma ja anna kiehahtaa. Lisää mateenpalat ja maksaviipaleet. Ripottele pinnalle silputtu tilli ja ruohosipuli. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Tiputa voinokare keiton pinnalle. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

3 kommenttia:

  1. Mukavia paikallisia kalastajia sielläpäin. Tätä soppaa pitäisi kyllä tehdä. Pakko tunnustaa, että made on minulla ihan kokonaan testaamatta.

    VastaaPoista
  2. Tuo kalastaja on kyllä huippu! Oli jopa nylkeny nuo mateet valmiiksi :)

    VastaaPoista
  3. Huippuhyvä keitto! Kiitos hyvästä reseptistä.

    VastaaPoista