tiistai 7. helmikuuta 2012

Retkievästä

Tein jokin aika sitten lihapiirakoita, tuleva metsäretki mielessä. Kelit oli silloin mitä oli. Joten retki jäi haaveeksi. Lihapiirakoita kumminkin syötiin, vähän erilaisissa olosuhteissa mitä oli alunperin tarkoitus...

Lihapiirakat ovat sen verran tuhtia tavaraa, ettei niitä yhtä enempää viitsi kerralla syödä. Mutta pakastimesta niitä on kätevä sulattaa tarpeen tullen. Valmistus on melko helppoa, ainoa miinus tuo paistaminen, mutta huolellisesti tehtynä ihan kivaa sekin.




LIHAPIIRAKAT (koosta riippuen 15-17 kpl)

5 dl maitoa (tai 5 dl vettä ja 1 dl maitojauhetta)
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja (voi myös käyttää esim ruis- tai grahamjauhoja)
noin 9 dl vehnäjauhoja
100 g voita/margariinia

täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1½ dl puuroriisiä (noin 3 dl keitettynä)
1 sipuli
½ lihaliemikuutio
suolaa ja mustapippuria

paistamiseen esim. rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola, rasva ja jauhot alustaen. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Valmista taikinan kohotessa lihapiirakoiden täyte. Keitä riisi kypsäksi laimeassa lihaliemessä. Paista jauheliha pannulla kypsäksi ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon kypsä riisi ja mausta seos. Maista täytettä, jotta saat siitä tarpeeksi maukkaan.

Kaulitse kohonnut hiileipätaikina noin 1 sentin paksuiseksi levyksi. Painele siitä esim. rengasmuottia apuna käyttäen halkasijaltaan noin 15 cm renkaita. Laita täytettä jokaiselle renkaalle reilu ruokalusikallinen, kostuta reunat vedellä ja painele reunan saumat kiinni. Anna kohota.

Lämmitä öljy kattilassa 180 asteiseksi. Huolehdi, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi myöskään paistamisen aikana. Pidä kansi kattilan vieressä siltä varalta, jos öljy leimahtaa. Älä jätä kuumaa rasvakattilaa vartioimatta.

Paista piirakat molemmin puolin (noin 3-4 min per puoli) kauniin ruskeiksi. Nosta valmiit piirakat talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Reikäkauhan avulla piirakoiden nostelu sujuu kätevästi.

Täytteeksi lihapiirakalle sopivat mm. kinkku, keitetty kananmuna, sipuli, kurkkusalaatti, sulatejuusto, valkosipulimajoneesi, ketsuppi ja sinappi.

4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, miesväkeni ilahtuu taatusti kuullessaan kotitekoisista lihapiirakoista :)

    VastaaPoista
  2. En ole koskaan tehnyt lihapiirakoita itse.(enkä oikein innostu kaupan einesversioista)
    Näyttävät niin herkullisilta että nyt lienee pakko kokeilla. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  3. Olkaa hyvä vaan :)

    Meillä nämä on ollut erityisesti miesväen mieleen :)

    VastaaPoista
  4. Täälläkin miesväki vannoo lihapiirakoiden nimeen, mutta meidän taannoisen talvi-piknikin (uhmattiin pakkasta) naisväelle ei lihikset kelvanneet... Toisaalta ehkä hyvä niin, tekeminen vaikuttaa miesväelle melko vaaralliselta :)
    -Jii

    VastaaPoista