perjantai 30. maaliskuuta 2012

Vuohenjuustoterriini

Olen aikoinaan puoli vakavissani haaveillut omasta juustolasta ja pienestä vuohilaumasta. Jopa niin vakavasti, että päädyin kesätöihin meijeriin. Vuohenjuustoa siellä ei valmistettu, mutta jogurttia, leipäjuustoa ja mozzarellaa. Mukava kokemus ja kyllä se juustola vielä hieman polttelee, mutta taitaa jäädä vain haaveeksi. Onneksi perusvuohenjuustoa saa lähes joka kaupasta, sillä saa suurimman tarpeen tyydytettyä..




MUNAKOISO-VUOHENJUUSTOTERRIINI 4:lle

1 munakoiso
suolaa
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tuoretta timjamia tai ½-1 tl esim. provencen yrttiseosta
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. chavroux)
2-3 rkl kuohukermaa

Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa, anna levätä noin 10 minuuttia ja pyyhi pintaan nousseet pisarat talouspaperilla.

Kuumenna paistinpannu. Paista munakoisoviipaleita kevyesti oliiviöljyssä. Lisää sekaan hienonnettu valkosipulinkynsi ja lopuksi timjami.

Notkista vuohenjuusto kuohukermalla. Kokoa terriini kelmulla vuorattuihin laseihin tai kuppeihin. Laita vuokiin kerroksittain lämpimiä munakoisoviipaleita ja notkistettua vuohenjuustoa. Anna terriinien jähmettyä jääkaappissa noin tunnin verran. Tarjoa kylmänä raikkaan salaatin ja focaccian kera.

Vinkki! Tornin sijasta munakoison voi viipaloida pituussuunnassa, sivellä oliiviöljyssä paistetuille viipaleille notkistettua vuohenjuustoa sekä yrttejä ja kääriä rullalle.

FOCACCIA

3,3 dl vettä
1/3 pkt hiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
500 g (noin 7½ dl) vehnä- ja durumjauhoja
½ dl oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia
merisuolahiutaleita

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon sokeri, suola ja jauhot pienissä erissä. Lisää öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja joustavaa. Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota.

Painele kohonnut taikina öljytyin käsin ohueksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Painele leipään sormenpäillä koloja, valuta pinnalle vähän oliiviöljyä ja ripottele pinnalle merisuolahiutaleita, hienonnettua valkosipulia ja tuoretta rosmariinia. Anna kohota hetki ennen uuniin laittoa.

Paista leipää 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Älä nyt sitä juustolaa vielä kuoppaa. Hyvin on aikaa toteuttaa sekin haave.

    VastaaPoista
  2. Täällä yksi tuleva asiakas jo ilmoittautuu juustolaan! ;) Nam vuohenjuustoa!

    VastaaPoista
  3. Hei jes :) Eihän sitä koskaan tiedä mitä elämä tuo tullessaan...

    VastaaPoista