sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Sokkona siikaa

Tv:stä tulee nykyisin jos jonkinlaista kokkiohjelmaa. Yksi kestosuosikkini on Sokkokokki ja sitä tulee seurattua mahdollisuuksien mukaan. Ohjelman 4. kausi alkoi vihdoinkin.

Kolmantena kautena Tommi Tuominen valmisti "luutonta" siikaa. Vihdoinkin sain hankittua siian ja pääsin testaamaan kalan valmistusta ihan uudella tavalla. Ihan sokkona en sentään tätä siikaa valmistanut, vaan katselin jakson uudestaan täältä. (Kalan käsittely alkaa suurin piirtein kohdasta 20.40)





HIILLOSTETTUA SIIKAA JA SAHRAMIAIOLIA

2 kokonaista siikaa
15 kivetöntä oliivia
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa
10 kirsikkatomaattia
voita
suolaa
valkopippuria

sahramiaioli:
4 dl rypsiöljyä
2 keltuaista
1 valkosipulin kynsi
1 tl dijon- sinappia
1/4 tl sahramia
1 rkl viinietikkaa
ripaus valkopippuria
suolaa

Sahramiaioli:
Hienonna valkosipulin kynsi kulhoon. Lisää ripaus sahramia, keltuaiset, sinappi ja etikka. Lisää öljy vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla.

Hiillostettu siika:
Käsittele kala ruodottomaksi. Leikkaa veitsellä kala auki pyrstöön saakka niin, että selkäruoto on kokonaan näkyvissä. Leikkaa kylkiruodot poikki pienellä, kapeateräisellä veitsellä pään takaa pyrstön suuntaan, selkäruotoa mukaillen. Varo leikkaamasta nahkaan asti. Leikkaa keskelle jäävä irtonainen ruotorivi saksilla pyrstön kannasta poikki. Poista koko keskiruoto nahkaa viistäen. Viillä molemmista fileistä vatsaruodot pois. Poista jäljelle jääneet ruodot pihdeillä.

Levitä uunipellille oliiviöljyä. Asettele kala pellille selälleen. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa tomaatit, oliivit, sipuli sekä valkosipuli viipaleiksi ja laita kalan sisään. Lisää kalan sisään vielä runsaasti yrttejä sekä muutama nokare voita. Käännä kala muotoonsa ja sulje langalla.

Hiillosta kalan pinta nopeasti kuumalla parilalla ja kypsennä loppuun uunissa 200°c:ssa n.15 min. Tai lisää kalan pintaan muutama nokare voita ja hiillosta kala kuumassa uunissa grillivastuksen alla. Jälkimmäistä tapaa käytettiin ohjelmassa, mutta sankka savupilvi ei houkutellut kokeilemaan kotioloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti