torstai 7. kesäkuuta 2012

Beef Wellington

On se aika vuodesta kun saa alkaa tosissaan tyhjentämään pakastinta viime vuoden marja- ja lihasadosta. Ei hullumpaa puuhaa kun niitä talven yli varjelee ettei ne vaan loppuisi liian aikaisin. 

Beef Wellington oli hyvä valinta viime vuoden sadon käyttöön. Siihen sai kätkettyä pakastimesta hirvenfileen ja viimeiset kuivatut sienet. Alkuperäinen ohje on peräisin Etiketistä.

Usein punaviinikastikkeen kohdalla tulee valinneeksi kaupan lämmitystä vaille valmiin punaviinikastikkeen. Helppoa ja hyvää. Mutta punaviinikastikkeen valmistus alusta asti on myös helppoa ja se valmistuu muun puuhan ohella. Punaviinikastike sopii mainiosti Beef Wellingtonin kanssa.





BEEF WELLINGTON
6-8 hengelle

n. 800 g hirvenfileetä
suolaa, mustapippuria myllystä
2 salottisipulia tai 1 punasipuli
2 kourallista sieniä, esim. suppilovahveroita
1 nippu timjamia
1/2 dl valkoviiniä
400 g voitaikinaa

Voiteluun: kananmuna

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja paista sen pintaan pannulla voi–öljyseoksessa kaunis väri.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi sienet. Paista ne pannulla timjamin kanssa öljy-voiseoksessa. Kaada pannulle valkoviini ja keitä sekoitellen, kunnes viini imeytyy seokseen. Poista timjaminippu.

Kauli taikina levyksi. Lusikoi jäähtynyt sieniseos keskelle levyä. Nosta päälle hieman jäähtynyt filee. (Jos voitaikinan päälle levittää lämpimän sieniseoksen/ fileen, taikina sulaa ja sen käsittely on hankalaa.) Kääri taikina mahdollisimman tiukasti fileen ympärille. Jätä sauma fileen alle. Nosta paketti leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voitele kananmunalla.

Työnnä lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista uunin keskitasolla, kunnes mittari osoittaa 59:ää astetta, jolloin sen kypsyysaste on medium. Jos haluat kypsempää lihaa, jatka paistamista, kunnes mittari osoittaa 64:ää astetta. Anna fileen vetäytyä folion alla vähintään 10 minuuttia. Leikkaa paksuhkoiksi paloiksi ja tarjoile paahdettujen uunijuuresten ja punaviinikastikkeen kanssa.

PUNAVIINIKASTIKE

2 rkl öljyä
1 punasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl sokeria
5 dl hyvää lihalientä
4 dl punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
muutama tuore rosmariinin tai timjamin oksa (tai 1 tl kuivattua)
1 laakerinlehti
1-1½ rkl maissijauhoja vesitilkkaan sekoitettuna

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipuleita öljyssä. Lisää sekaan sokeri. Kaada sitten punaviini, lihaliemi, etikka ja mausteet.

Anna kiehua hiljaa poreillen niin kauan, että kastiketta on jäljellä noin puolet (4 dl). Siivilöi kastike toiseen kattilaan. Kiehauta ja sekoita joukkoon vesitilkkaan sekoitettu maissijauho. Tarkista maku. Kastikkeen voi viimeistellä vatkaamalla joukkoon voinokareen.

1 kommentti:

  1. Great!! this is very nice picture! beef seems to be completely pink and fresh, who are looking to the picture can deserve to have dinner of this type.

    VastaaPoista