torstai 21. kesäkuuta 2012

Iloisia ravintolauutisia Turun suunnalta

Michael Björklund avaa Pub Niska -ketjun ravintolan Turkuun. Ahvenanmaalla Maarianhaminassa ja Taalintehtaalla jo toimiva ravintolaketju tuo kolmannen ravintolan Turkuun kesä-heinäkuussa. Sinne siis!

Näissä tunnelmissa on hyvä herkutella Björklundin Lähiruokaa- kirjasta löytyvillä vaniljamunkeilla.

Kun selasin syksyllä ensimmäistä kertaa Björklundin Lähiruokaa- kirjan lävitse, kaikista kirjan herkullisista ohjeista vesi herahti kielelle erityisesti vaniljamunkkien kohdalla. Yllättävän kauan sain pidettyä makeanhimoni kurissa näiden palluroiden suhteen. Kunnes vapun jälkeen piti keksiä paistorasvalle käyttöä ennen kuin sen viitsi hävittää. Munkit oli kyllä niin taivaallisia. Kiitos Michael tästäkin :)



VANILJAMUNKIT

2½ dl maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
6½ dl vehnäjauhoja
70 g voita
ruokaöljyä paistamiseen

vaniljakiisseli:
1 vaniljatanko
2½ dl kermaa
5 dl maitoa
6 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Munkit:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää suola, sokeri, kananmuna ja lopuksi jauhot. Sulata voi ja lisää se taikinaan alustuksen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota reilut puoli tuntia.

Kauli taikina jauhotetulla leivinalustalla 3-4 cm paksuksi levyksi ja painele siitä munkkeja n. 5 cm:n läpimittaisella muotilla. (Munkit kohoavat sen verran että käytin noin 4 cm:n muottia) Anna munkkien kohota 20 minuuttia liinan alla.

Kuumenna rasva padassa tai teräskattilassa 180-asteiseksi. Paista muutama munkki kerrallaan molemmin puolin kullanruskeaksi. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kierittele lämpiminä sokerissa. 

Vaniljakiisseli:
Halkaise vaniljatanko ja pane se kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Kiehauta ja nosta hetkeksi jäähtymään.

Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja kaada seos nauhana kermamaitoon samalla sekoittaen.

Kuumenna seos varovasti koko ajan vatkaten kunnes se on tasaista ja sakenee. Poista vaniljatanko ja anna kiisselin jäähtyä.

Laita jäähtynyt vaniljakiisseli pursotinpussiin. Työnnä kärki munkin sisään ja täytä munkit.

Itse tein täytettä maltillisemmin. Puolikas annos riitti suht hyvin munkkien täyttämiseen. Sekoitin vaniljakiisseliin aavistuksen vaniljakreemijauhetta, jotta sain siitä helpommin käsiteltävän.

2 kommenttia:

  1. Samaiset munkit ovat himottaneet minua jo kohta vuoden päivät ;-)

    VastaaPoista
  2. Voin luvata, että odotus palkitaan sitten kun niitä paistelet ja maistelet =)

    VastaaPoista