lauantai 30. kesäkuuta 2012

Ylikypsä BBQ-Kasler

BBQ-kastiketta käytetään usein ribsien maustekastikkeena. Perinteisen possun lisäksi bbq-kastike sopii hampurilaiseen ja broilerin niin kuin naudankin maustajaksi. Ja ohjeita täydellisen bbq-kastikkeen tekoon löytyy pilvin pimein. Kokeilemalla löytyy se omaan makuun sopiva.

Juhannuksena grillattiin bbq-kastikkeella valeltua ylikypsää porsaan niskaa. Vaikka reilun kahden kilon kokoinen liha pienenee uunissa melkoisesti on siinä syötävää isommallekin porukalle. Lihaa jäi reippaasti ja loput bbq-lihat päätyi minipizzojen täytteeksi. Niistä lisää myöhemmin.




YLIKYPSÄ BBQ-KASLER

noin 2 kg porsaan niskaa
ruokalusikallinen merisuolaa
1 sipuli
muutama maustepippuri

BBQ-kastike:
2½ dl hp-kastiketta
½ dl ketsuppia
4 kpl valkosipulin kynsiä
1 dl colaa tai pepsiä
½ dl fariinisokeria/ siirappia
öljyä

BBQ-kastike:
Kuori valkosipulin kynnet ja freesaa ne öljytilkassa. Lisää muut aineet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 min. Aja kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

Liha:
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Hiero suola lihan pintaan. Laita porsaan niska savipataan. Lisää pataan kuorittu ja lohkottu sipuli ja muutama maustepippuri. Sulje kansi ja laita savipata uuniin. Aseta uunin lämpö 100 asteeseen. Anna niskan hautua noin 5 tuntia. Anna lihan jäähtyä.

Leikkaa liha annospaloiksi. Pyörittele palat kauttaaltaan bbq-kastikkeessa. Grillaa palat. Valele kastiketta lihojen pintaan grillaamisen aikana.




CAESARSALAATTI

salaattia (perinteisesti romainesalaattia, mutta itse käytän usein jäävuorisalaattia)
parmesaania

kastike:
2 keltuaista
1 tl sinappia
2 kpl anjovisfileetä
1 tl worchester-kastiketta
½-1 hienonnettu valkosipulin kynsi
2 dl rypsiöljyä

Erottele kulhoon keltuaiset ja lisää joukkoon sinappi. Lisää hienonnettu valkosipuli, worchester-kastike ja anjovisfileet. Sekoita hyvin. Lisää öljyä ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Pese ja kuivaa salaatti. Revi se sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää kastike salaatin joukkoon ja sekoita. Leikkaa parmesan lastuiksi ja ripottele lastut salaatin päälle.

4 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen annos!

    Caesar-kastike on itselleni hienoinen haaste enkä ole uskaltanut vielä ryhtyä kokeilemaan itse :)

    VastaaPoista
  2. Ei muuta kuin kokeilemaan, suosittelen lämpimästi :)

    Maltti on valttia öljyn lisäämisen kanssa. Lisää öljy tipottain kunnes seos alkaa emulgoitumaan. Emulgoitumisen jälkeen öljyä voi lisätä aavistuksen reippaammin. Jos kastike lähtee juoksettumaan, lopeta öljyn lisäys ja sekoita kunnolla.

    Jos majoneesi leikkaantuu pelastusyrityksestä huolimatta, riko puhtaaseen kulhoon keltuainen ja lisää leikkaantunut seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen uuden keltuaisen joukkoon :)

    VastaaPoista