perjantai 27. heinäkuuta 2012

Lämminsavulohi

Meillä kalan savustus on miesten puuhaa. Aikaisemmin kala on savustettu savustuspöntössä avotulella. Se vaatii sopivan ilman ja jatkuvan vahtimisen. Silti vaara piilee, että kala savustuu liikaa.

Appiukko hankki sähkösavustimen. Siitä hetkestä lähtien meillä on nautittu maukasta savukalaa melko huolettomasti. Huolettomasti siksi, ettei sitä tarvitse itse savustaa. Mutta myös siksi, että sähköpöntössä kala valmistuu kuin itsestään. Savustusta on syytä seurata vierestä, mutta itse savustettava kypsyy tasaisen lempeästi sähkösavustimessa. Lopputulos on sopivan savuinen.SAVULOHI

reilu 1 kg lohifilee (ruodoton)
3 rkl merisuolaa
noin 1 dl leppäpurua

Nypi lohifilee ruodottomaksi. Ripottele suola lohen pintaan. Paksuimpaan kohtaan reilummin, pyrstöpäähän riittää vähempi. Anna kalan olla suolassa noin tunti. Pyyhi enimmät suolat pois. Jos haluat vähäsuolaisen savulohen, pyyhi kaikki näkyvä suola talouspaperilla pois.

Sirottele purupellille ohut kerros savustukseen sopivaa leppäpurua. Työnnä purupelti vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan.

Aseta filee ritilälle ja työnnä ritilä savustimeen tippupellin päälle. Sulje kansi ja laita savustin päälle. Anna kalan savustua reilu 30 minuuttia.

Savustimen kantta kannattaa varovasti raottaa käytön alkuvaiheessa vähän, jotta mustimmat savut pääsee ulos eikä näin kitkeröitä kalaa.

Savulohi on ihan parasta uusien perunoiden kanssa. Sopii mainiosti myös salaattiin ja leivän päälle.

3 kommenttia:

  1. Olen kuullut muualtakin (sauvajyvänen-blogista) että sähkösavustin on kelpoinen!

    VastaaPoista
  2. Kyllä vain! En olisi uskonutkaan kuinka maukasta savukalaa sillä saa :)

    VastaaPoista
  3. Olin itsekin vaikuttunut tuosta savustimesta! Tosin sitä savulohta syötiinkin sitten lähes viikko putkeen, joten hetkeksi täyttyi se kiintiö :)

    VastaaPoista