maanantai 10. syyskuuta 2012

Leipäviikko

Tällä viikolla vietetään leipäviikkoa (10.-16.9.). Tämän vuoden teema on "Nauti hyvällä mielellä". Ja minähän nautin. Tein illalla sämpylätaikinan, pyörittelin sämpylät pellille ja laitoin pellin muovikelmulla suojattuna pihalle odottamaan aamua. Aamulla sitten paistettiin ja nautittiin leipäviikon kunniaksi tuoreita sämpylöitä. Ohje on Hembakat-lehdestä.




AAMIAISSÄMPYLÄT 12 kpl

15 g hiivaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl maitoa
1½ tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl grahamjauhoja
6½ dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon. Kaada kylmä vesi ja maito hiivan joukkoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, rypsiöljy, grahamjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikinaksi ja vaivaa käsin noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja.

Anna kohota noin 45 minuuttia.

Nosta taikina jauhoitetulle leivinalustalle. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Nosta sämpylät (korkeareunaiselle) pellille leivinpaperin päälle. Vuoraa pelti muovikelmulla. Nosta pelti jääkaappiin tai pihalle yöksi.

Aamulla: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota sämpylät huoneenlämpöön siksi aikaa kun uuni lämpenee. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.


6 kommenttia:

  1. Nämä illalla tehtävät ja aamulla paistettavat ovat kyllä hyvä juttu! En ollut huomannut koko leipäviikkoa, mutta sattumalta leivoin illalla sämpylöitä, ne kyllä paistettiin ja melkein syötiinkin saman tien:)

    VastaaPoista
  2. Voi kunpa aamun voisi aina aloittaa tuoreen leivän tuoksulla.

    VastaaPoista
  3. Tuore leipä aamulla pistää suun hymyyn, joka kestää ainakin puolille päivin! Kauniit sämpylät!

    VastaaPoista
  4. Ai se on leipäviikko taas, kiitos muistutuksesta! Onneksi on vasta tiistai, niin on vielä monta päivää aikaa nauttia hyvällä mielellä. :) Näyttävät ihan täydellisiltä nuo pyöräyttämäsi sämpylät.

    VastaaPoista
  5. Campasimpukan sisäinen kalenteri toimii loistavasti :)

    Aamut olisi ihana aloittaa tuoreella leivällä, mutta itse en jaksaisi leipoa kovin montaa päivää putkeen. Sen sijaan lauantaisin voisi viettää leipäpäivää ja paistaa aamuisin esim. tuoreet sämpylät :)

    Pitkän kohotusajan ansiosta sämpylöistä tuli pyöreitä ja tasaisia :)

    VastaaPoista
  6. Tosi kauniita sämpylöitä! :) Pitäisiköhän itsekin tehdä pitkästä aikaa..

    VastaaPoista