tiistai 25. syyskuuta 2012

Suppilovahveroita piirakassa

Suppilovahverokausi käy nyt kuumana. Meillä päin niitä tuntuu olevan viime vuosien tapaan runsaasti. Viitaten siihen, että mies oli kaksikymmentä minuuttia metsässä ja toi mukanaan muovipussillisen suppilovahveroita. Ennen kuin miehen päästää metsään, on tarkistettava, että kaapista löytyy jaloviinaa. Se kun antaa niin hyvän aromin suppilovahverolle ja kantarellille.




SUPPILOVAHVEROPIIRAKKA

Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja (1 dl:n voi korvata leseillä)
0.5 dl juustoraastetta
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 sipuli
1 l tuoreita suppilovahveroita
loraus jaloviinaa
1 tl yrttisuolaa
2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa

Nypi jauhot ja juustoraaste voin joukkoon. Lisää joukkoon vesi ja sekoita seos tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Anna pohjan seistä jääkaapissa sen aikaa kun uuni kuumenee. Kuumenna uuni 200 asteeseen.  Paista taikinapohjaa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.

Hienonna sipuli ja pilko suppilovahverot. Sienet voi käyttää myös kokonaisena, mutta piirakan leikkaaminen ja syöminen on helpompaa kun sienet on hienonnettu. Paista hienonnettu sipuli ja pilkotut suppilovahverot pannulla voissa. Lisää joukkoon loraus jaloviinaa. Paista kunnes neste on haihtunut. Mausta sieniseos yrttisuolalla. Kaada sieniseos esipaistetun taikinapohjan päälle. Ripottele päälle juustoraaste. Sekoita keskenään kananmunat ja kerma. Kaada munakerma piirakan päälle. Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.

4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! :) Omasta kaapista löytyisi kuivattuja suppiksia. Keittoa olen niistä ajatellut tehdä, mutta sopisikohan ne myös piirakkaan?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Kuivatut suppikset sopivat mainiosti keiton lisäksi mm. piirakkaan, kastikkeisiin, murekkeeseen yms. Liota sieniä kylmässä vedessä parikymmentä minuuttia ennen käyttöä ja käytä kuten tuoreita. Kuivattuja suppiksia voi laittaa murskattuna (ilman liotusta) vaikkapa taikinaan :)

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä herkulta! Kommentoimaan inspiroi kuitenkin eräs toinen reseptisi: puolukka-masariinitorttu. Minkä kokoista vuokaa suosittelisit noin suunnilleen sen tekemiseen? Kuola valuu molemmista suupielistä, mutta aloittelevalle kotileipurille on aina vähän ahdistus maximus lähteä kokeilemaan reseptiä ilman vihjettä paistovälineen fyysisistä mitoista...

    Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
  4. Heli: Kiitos viestistäsi :) Olen käyttänyt Puolukka-masariinitorttuun halkaisijaltaan noin 25cm vuokaa. Joskus olen käyttänyt pienempää, mutta silloin pohjasta tulee ehkä turhan paksu. Eli suosittelisin tuota 25cm tai hieman suurempaa :) Ja kiitos vinkistä, täytyypä lisätä tuo mitta ohjeeseenkin. Pidän itsekin tuota tietoa kovin tarpeellisena :)

    VastaaPoista