perjantai 21. syyskuuta 2012

Tehotuotetun broilerin ohikiitävä elämä

Tieto lisää tuskaa. Lauantain Aamulehdessä oli sivun juttu tehotuotetusta broilerista. Siitä miten broilerista tulee broileri. Tässä muutama ote tuosta jutusta. Kuvan pariskunta ei liity juttuun.
Broileri on lihantuotantoon kasvatettu kana (tai kukko). Se on useasta rodusta risteytetty hybridi.

Suurin osa Suomen broilerihybrideistä on Ross-broilereita. Ross-broileri (yhdysvaltalaisen yhtiön kehittämä rotu) on jalostettu kasvamaan todella nopeasti ja "oikeista paikoista", näin broilerille kehittyy luonnottoman suuret rintalihakset.

Nopea kasvu voi aiheuttaa broilerille jänne- ja nivelvaivoja sekä epämuodostumia jalkoihin.

Lintujen yön pituus tehdään keinovalolla muutaman tunnin mittaiseksi, jotta ne söisivät suuren osan vuorokaudesta. Meillä nuo kanat menevät nukkumaan kuuden aikoihin illalla ja heräilevät aamulla ennen kuutta.

Tehotuotannossa broilerit ruokitaan teurastuspainoon mahdollisimman nopeasti, eli 5-6 viikossa.

Suomessa kasvatetaan myös luomubroileria, tosin vielä pienimuotoisesti. Luomubroilerit teurastetaan vasta yli 11 viikkoisena.

Luomubroilerit pääsevät ulkoilemaan toisin kuin suurkasvattamoiden linnut, jotka elävät koko ikänsä sisätiloissa ja keinovalossa.

Pirkanmaalla luomubroileria kasvattaa Välimaan tila Sastamalassa. Välimaan luomubroileria myy Lähiruokapuoti Lempi Tampereella Tammelantorin läheisyydessä.

3 kommenttia:

 1. Hyvä kun toit tämän ikävän totuuden esille. Vaikka onkin niin kuten sanoit, että tieto lisää tuskaa.
  Kuvan komea pariskunta sensijaan näyttää niiltä harvinaisilta onnellisilta kanoilta :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Nämä on niitä asioita joista ei kuluttajille paljon puhuta. Kuten sekin, että myydään paistijauhelihaa, vaikka se ei ole juuri paistia nähnytkään...

  VastaaPoista
 3. Kuinka merkittävä asia on tuo muutaman viikon lisäaika? Kun lintu joka tapauksessa teurastetaan "pikkulapsena"?

  Kanahan voisi elää periaatteessa vuosia (n. 6-7 vuotta, ennätys 16 v.),

  Jos luomubroileri siis elää kuukauden kauemmin, tekeekö se asiaa yhtään "eettisemmäksi"?

  Ja varsinkaan se, että luomubroilerille syötetään luomurehua? Liikunta ja luomurehu yhdessä taas merkitsevät, että kasvatukseen tarvitaan suurempi maa-ala kuin tavanomaisella broilerilla.

  VastaaPoista