torstai 15. marraskuuta 2012

Banaani-toffee

Banoffee on kiertänyt blogeissa, lehdissä ja ajatuksissa jo kauan. Kaapissa on ollut pitkään yksi tölkki kondensoitua maitoa. Päiväys olisi mennyt joulukuussa umpeen, joten päätin valmistaa vihdoinkin ensimmäisen banoffeeni isänpäivänä. Valmistaminen on hidasta, mutta helppoa. Maitotölkkiä keitellään kolme tuntia, jotta tuo maito muuttuu toffeeksi.

 



BANOFFEE

Pohja:
300 g Digestive- tai kaurakeksejä
100 g voita

Täyte:
1 tlk kondensoitua maitoa
2 banaania
2½ dl vispikermaa (Flora Vispi)
ripaus sokeria
suklaarouhetta

Irrota säilyketölkistä etiketti. Laita tölkki kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että tölkki peittyy. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia.

Laita keksit muutamassa erässä pussiin ja murenna ne esim. kaulimella hienoksi. Sulata rasva. Sekoita ainekset yhteen. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Anna kovettua hyvin jääkaapissa.

Ota 3 tuntia keitetty tölkki pois kattilasta ja anna sen jäähtyä hieman. Avaa tölkki ja sekoita toffee. Kaada toffee pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Laita vuoka takaisin jääkaappiin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se ripauksella sokeria. Kuori ja viipaloi banaanit. Levitä viipaleet hieman jähmettyneen toffeen päälle. Levitä kermavaahto banaaniviipaleiden päälle. Laita vuoka taas jääkaappiin jähmettymään. Irrota irtopohjavuoka ja koristele torttu toffeella ja suklaarouheella. Koristeluun voi käyttää myös banaaniviipaleita. Ne kannattaa sivellä kevyesti sitruunamehulla etteivät tummu.

Perinteisesti banoffee koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Koristele juuri ennen tarjoilua. Banoffee ei kestä pitkää säilytystä.


 



5 kommenttia:

  1. Oi miten ihanalta näyttää! Oli varmasti herkkua. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Ei päässyt banoffee vanhenemaan :)

    VastaaPoista
  3. Tämä on minullakin vielä kokeilemattomien listalla, koska olen epäillyt, että olisi liin makeaa. Ehkä pitäisi sittenkin ottaa kokeiltavaksi...

    VastaaPoista
  4. Banoffee, Manoffee, Apoffee - meillä kelpaavat kaikki. Herkullisen näköistä teilläkin :-) Varokaa vaan, tuohon iskee himo...

    VastaaPoista
  5. Meku: Onhan se makeaa, mutta tuo keksipohja vähän tasaa makeutta. Hyvää on, kokeile ihmeessä :)

    Minna Vuo-Cho: Tätä maisteli useampi ensikertalainen ja kyllä kelpas. Tätä tehdään varmasti toistekin :) Ja herkullisia varmasti nuo muutkin versiot!

    VastaaPoista