perjantai 23. marraskuuta 2012

Helpompi hollandaisekastike

Jos viikonlopun ruokalista on vielä mietinnässä niin nyt silmät tarkkana. Useimmiten Kauppalehti Option ruokasivuilta löytyy mielenkiintoisia reseptejä ja muita ruokajuttuja. Eikä marraskuun numero tehnyt poikkeusta tässäkään. Nimittäin lehdessä esiteltiin helpompi versio hollandaisekastikkeesta.

Itse olen tämän pariin otteeseen tehnyt enkä taida enää siirtyä alkuperäiseen versioon, koska tämä on yksinkertaisempi ja lopputulos on täysin sama. Mielestäni hollandaisekastike on parhaita kastikkeita mitä kalan kanssa voi nauttia. Sopii kyllä hyvin myös kanan kanssa eikä huono vaihtoehto ole Benedictin kananmunatkaan. Ne sopivat mainiosti vaikka kiireettömään viikonloppuaamuun.





McGEEN HOLLANDAISE (4:lle)

4 keltuaista
250 g suolatonta voita kuutioituna
2 rkl vettä
sitruunamehua
suolaa

Laita keltuaiset, kuutioitu voi ja 2 rkl vettä paksupohjaiselle paistinpannulle. Lämmitä varovasti jatkuvasti vatkaten. Kun voi sulaa, kastike alkaa paksuuntua. Älä nosta lämpöä: pannun reunojen pitäisi pysyä niin viileinä, että niihin voi tarttua paljain käsin.

Kun voi on kokonaan sulanut, nosta lämpö keskilämmölle ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike tiivistyy. Jos kastikkeesta alkaa nousta höyryä, ota pannu levyltä, mutta älä lopeta vatkaamista.

Kun kastike on paksuuntunut sinua miellyttävään muotoon, lisää sitruunamehua, sekoita ja mausta ripauksella suolaa. Tarjoa heti.





BENEDICTIN KANANMUNAT (2:lle)

½ annosta McGeen Hollandaisekastiketta
vettä
tilkka väkiviinaetikkaa
suolaa
2 mahdollisimman tuoretta kananmunaa
2-4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
2-4 siivua palvikinkkua tms.

Valmista puolikas annos hollandaisekastiketta ohjeen mukaan.

Kiehauta väkiviinaetikalla ja suolalla maustettu vesi. Riko kananmuna kerrallaan kahvikuppiin niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Takuuvarma tapa valmistaa uppomuna tulee tässä: Kumoa kananmuna kiehuvaan veteen veden pinnan lähellä rengasmuotin sisään. Keitä noin kolme minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois.

Leipäviipaleet voi leikata rengasmuotilla pyöreiksi, mutta jos haluaa välttää hukkaa niin kannattaa vain leikata veitsellä muutamaan osaan. Paahda leivät kevyesti. Kasaa torniksi niin, että uppomuna tulee päällimmäiseksi. Kaada päälle hollandaisekastiketta.

3 kommenttia:

  1. Ihan saman ohjeen bongasin, toistaiseksi olen nimittäin saanut aikaiseksi vain hollandaisepaakun ;-) Hienoa, että testasit, perässä tullaan, jos lopputulema on kerran toimiva.

    VastaaPoista
  2. Campasimpukka: Kiitos :)

    Jonna: Tämä kastike kannattaa tosiaan ottaa pois levyltä silloin kun se on itselle sopivan paksua, jopa vähän ennen sitä (helppoa?!? :)). Pannu on kumminkin sen verran lämmin, että tuo prosessi jatkuu vielä hetken vaikka ei enää levyllä olisikaan.

    VastaaPoista