perjantai 24. helmikuuta 2012

Makeanhimon taltuttaja

Lakko. Elämäni ensimmäinen uuden vuoden lupaus on kohta suoritettu. Olen yrittänyt välttää herkkuja vuoden vaihteesta asti. Yrittänyt. Tosin yllättävän hyvin tässä onnistunutkin. Vieressä polttelee pakattu kassi, josta löytyy irtokarkkeja ja rasia ihanaa belgialaista suklaata. Meille on syntymässä toinen lapsi, olisi pitänyt syntyä jo. Herkkulakko loppuu kun vauva syntyy.

Hedelmillä olen saanut melko hyvin pidettyä näppini erossa herkuista. Raikkaista hedelmistä syntyy helposti salaatti, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa esim. välipalana tai jälkiruokana. Eikä se mielestäni kaipaa mitään sokerikastikkeita kaverikseen edes jälkiruokana. No ehkä kermavaahtoa voisi käyttää...



HEDELMÄSALAATTI

Mieleisen salaatin voi tehdä käyttämällä osaa seuraavista hedelmistä, vähän sen mukaan mitä milloinkin on saatavilla.

- banaani
- omena
- päärynä
- appelsiini
- mandariini
- viinirypäle
- kiivi
- tuore ananas

Valitse 3-4 eri hedelmää. Huuhtele/kuori ja pilko hedelmät.

Hedelmäsalaatti maistuu myös maustamattoman jogurtin kanssa. On muistettava, että kiivi ei kestä säilytystä maitotuotteen kanssa. Se on nautittava välittömästi, muuten maku muuttuu ikävän karvaaksi.

torstai 23. helmikuuta 2012

Matikkakeittoa

Meiltä meinasi mennä madesesonki vallan ohitse. Pitkä odotus palkittiin alkuviikosta, kun kalastaja soitti. Made on ollut tänä talvena enemmän kuin vaikeasti tavoiteltavissa (ainakin meidän suunnalla), mutta paikallinen kalastaja järjesti meille maukkaan yllätyksen. Matikkaa oli nyt tullut ja sitä riitti meille asti kaksin kappalein. Tammi- maaliskuu on mateen kutuaikaa ja parasta madesesonkia, joten vielä on sesonkia jäljellä.




Mädit laitettiin pakastimeen ja kalat päätyivät soppaan maksan kera.

Mateen mäti on pakastettava vähintään 24 tunniksi, jotta mahdolliset lapamadon toukat kuolevat. Joten mäti nautitaan sitten myöhemmin jossain muussa yhteydessä.




MADEKEITTO

1 iso made tai kaksi pienempää
mateen maksa
vähintään 1 litra vettä
1 sipuli
1 palsternakka
1 porkkana
2 laakerinlehteä
6 kokonaista maustepippuria
6 kokonaista valkopippuria
1 tl merisuolahiutaleita
½ purjo
2 porkkanaa
8-10 perunaa
1-2 dl kuohukermaa
tuoretta tilliä ja ruohosipulia
ruisleipää

Varaa tarpeeksi suuri kattila. Puhdista nyljetty ja perattu made. Laita made kokonaisena kattilaan maksan kera. Kaada päälle noin litra kylmää vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Poista pintaan kertynyt vaahto reikäkauhalla. Lisää liemeen lohkottu sipuli, palsternakka, porkkana ja mausteet. Keitä lientä noin 10 minuuttia. Nosta kala ja maksa liemestä leikkuulaudalle. Anna kalan jäähtyä hetki ja irroita liha ruodoista. Leikkaa jäähtynyt maksa viipaleiksi. Keitä lientä hieman kasaan, jotta liemen maku tulee voimakkaammaksi. Siivilöi liemi.

Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Halkaise, huuhtele ja leikkaa purjo suikaleiksi. Lisää perunat ja porkkanat liemeen ja keitä kypsiksi. Lisää purjo. Kaada joukkoon kerma ja anna kiehahtaa. Lisää mateenpalat ja maksaviipaleet. Ripottele pinnalle silputtu tilli ja ruohosipuli. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Tiputa voinokare keiton pinnalle. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kasvis- vuohenjuustolasagne

Myrskyinen viikonloppu on vierähtänyt kasvisruuan ja vuohenjuuston merkeissä.




KASVIS- VUOHENJUUSTOLASAGNE
4-5:lle

9 kpl täysjyvälasagnelevyjä
1 munakoiso
1 paprika (keltainen)

Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 tomaattia
2 rkl oliiviöljyä
½ ruukkua basilikaa
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
2 tl provencale yrttiseosta (sis. basilika, meirami, timjami, rosmariini ja oregano)
ripaus sokeria
suolaa

Vuohenjuustokastike:
2-3 rkl voita
½ dl vehnäjauhoa
6 dl maitoa
200 g vuohenjuustoa

Pinnalle:
(tomaattiviipaleita)
1 dl juustoraastetta
tuoretta timjamia

Tomaattikastike:
Freesaa hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet oliiviöljyssä. Pilko joukkoon tomaatit. Jatka freesaamista hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska, vesi ja ½ kasvisliemikuutio. Mausta ja anna hautua kannen alla vähintään 20 minuuttia. (Mitä kauemmin tomaattikastikkeen antaa muhia, sen täyteläisempi on lopputulos.)

Vuohenjuustokastike:
Sulata rasva kattilassa, älä ruskista. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon vuohenjuusto. Sekoita kunnes juusto on sulanut.

Leikkaa munakoiso ja paprika ohuiksi viipaleiksi. Itketä munakoiso. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle ja ripottele suolaa pintaan. Odota hetki. Pyyhi pintaan nousseet pisarat talouspaperilla.

Levitä uunivuoan pohjalle 1/4 tomaattikastikkeesta, 1/3 munakoiso- ja paprikaviipaleista ja 1/4 vuohenjuustokastikkeesta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista tämä kolme kertaa. Levitä lopuksi lasagnelevyjen päälle tomaatti- ja vuohenjuustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin tunti. Ripottele pinnalle tuoretta timjamia. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

tiistai 14. helmikuuta 2012

Hyvää ystävänpäivää!

Helmikuu on hyvä kuu, näitä herkuttelupäiviä riittää!





MANSIKANMAKUISET BEBE- LEIVOKSET
noin 30 kpl

Pohja:
150 g voita/ margariinia
4 dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
4 rkl sokeria
1½ rkl maissitärkkelystä
1 keltuainen
1,25 dl maitoa
125 g voita/ margariinia
2 tl vaniljasokeria

mansikkahilloa

Kuorrute:
2 dl mansikanmakuista tomusokeria
2 rkl vettä
nonparelleja

Mittaa kulhoon vehnäjauhot ja tomusokeri. Lisää paloiteltu rasva ja nypi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoita liikaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin  vähintään ½ tunniksi.

Voitele pienet bebe-vuoat tai muut leivosvuoat (esim. muffinssipelti). Kaulitse taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Painele levystä rengasmuotilla sopivan kokoisia ympyröitä. Painele taikinaympyrät huolellisesti muotteihin.

Paista pohjat 175 asteisessa uunissa koosta ja uunin tehosta riippuen noin 15 minuuttia. Irrota pohjat vuoista vähän jäähtyneinä.

Mittaa kattilaan maito, maissitärkkelys, keltuainen ja sokeri. Kiehauta ainekset koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin jäähtyä. Mausta kiisseli vaniljasokerilla. Vaahdota rasva kulhossa ja yhdistä varovasti vaniljakiisselin kanssa.

Täytä leivokset. Laita pohjalle kerros mansikkahilloa. Levitä vaniljatäyte hillon päälle tasaisesti. Sekoita tomusokerikuorrutus. Valuta kuorrutusta jähmettyneen vaniljatäytteen päälle teelusikkaa apuna käyttäen. Koristele nonparelleilla ennen kuin tomusokerikuorrutus täysin jähmettyy.

Leivoksia voi hyvin pakastaa.

torstai 9. helmikuuta 2012

Paistettua hirvenfileetä ja uunijuureksia

Viime aikoina on paljon puhuttu kasvisten syönnistä. Moni suomalainen syö kasviksia alle suositusten. Itselläkin tässä olisi parantamisen varaa, vaikka marjoja, hedelmiä ja kasviksia melko paljon syödäänkin.

Kotimainen valikoima ei tähän aikaan vuodesta ole mikään kehuttava. Mutta kotimaisia juureksia on ympäri vuoden saatavilla, kuten myös kurkkua, tomaattia ja salaatteja. Ja näillä perusjutuillahan saa jo kivasti kasviksia ruokavalioon.

Juureksista syntyy helposti maukas lisäke. Tarvitsee vain kuoria ja pilkkoa ainekset uunivuokaan, lorauttaa päälle öljyä ja ripotella hieman mausteita. Uuniin ja valmista tuli.


PAISTETTUA HIRVENFILEETÄ, UUNIJUUREKSIA JA CAFÉ DE PARIS- KASTIKETTA 4:lle



UUNIJUUREKSET

8-12 perunaa (koosta riippuen, noin 2 perunaa/ ruokailija)
3-6 porkkanaa
1-2 palsternakkaa
1-2 punasipulia
valkosipulinkynsiä
rypsiöljyä
(suolaa)
timjamia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja sipulit. Levitä lohkot (leivinpaperilla vuorattuun) uunivuokaan tai uunipellille. Kaada päälle öljyä ja mausta. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.

Alensin uunin lämpöä puolen tunnin jälkeen 150 asteeseen ja laitoin suolalla ja timjamilla maustetun fileen (noin 500g) uuniin juuresten kanssa noin 15 minuutiksi (sisälämpötila noin 55 astetta), jonka jälkeen paistoin nopeasti fileelle kauniin pinnan kuumalla pannulla ja annoin vetäytyä noin 15 minuuttia.

CAFÉ DE PARIS- kastike

100 g Café de Paris-maustevoita
noin 2 dl kermaa

Kuumenna kerma kattilassa. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää maustevoi ja jatka kuumentamista kunnes maustevoi on sulanut kerman joukkoon.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Retkievästä

Tein jokin aika sitten lihapiirakoita, tuleva metsäretki mielessä. Kelit oli silloin mitä oli. Joten retki jäi haaveeksi. Lihapiirakoita kumminkin syötiin, vähän erilaisissa olosuhteissa mitä oli alunperin tarkoitus...

Lihapiirakat ovat sen verran tuhtia tavaraa, ettei niitä yhtä enempää viitsi kerralla syödä. Mutta pakastimesta niitä on kätevä sulattaa tarpeen tullen. Valmistus on melko helppoa, ainoa miinus tuo paistaminen, mutta huolellisesti tehtynä ihan kivaa sekin.




LIHAPIIRAKAT (koosta riippuen 15-17 kpl)

5 dl maitoa (tai 5 dl vettä ja 1 dl maitojauhetta)
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja (voi myös käyttää esim ruis- tai grahamjauhoja)
noin 9 dl vehnäjauhoja
100 g voita/margariinia

täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1½ dl puuroriisiä (noin 3 dl keitettynä)
1 sipuli
½ lihaliemikuutio
suolaa ja mustapippuria

paistamiseen esim. rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola, rasva ja jauhot alustaen. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Valmista taikinan kohotessa lihapiirakoiden täyte. Keitä riisi kypsäksi laimeassa lihaliemessä. Paista jauheliha pannulla kypsäksi ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon kypsä riisi ja mausta seos. Maista täytettä, jotta saat siitä tarpeeksi maukkaan.

Kaulitse kohonnut hiileipätaikina noin 1 sentin paksuiseksi levyksi. Painele siitä esim. rengasmuottia apuna käyttäen halkasijaltaan noin 15 cm renkaita. Laita täytettä jokaiselle renkaalle reilu ruokalusikallinen, kostuta reunat vedellä ja painele reunan saumat kiinni. Anna kohota.

Lämmitä öljy kattilassa 180 asteiseksi. Huolehdi, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi myöskään paistamisen aikana. Pidä kansi kattilan vieressä siltä varalta, jos öljy leimahtaa. Älä jätä kuumaa rasvakattilaa vartioimatta.

Paista piirakat molemmin puolin (noin 3-4 min per puoli) kauniin ruskeiksi. Nosta valmiit piirakat talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Reikäkauhan avulla piirakoiden nostelu sujuu kätevästi.

Täytteeksi lihapiirakalle sopivat mm. kinkku, keitetty kananmuna, sipuli, kurkkusalaatti, sulatejuusto, valkosipulimajoneesi, ketsuppi ja sinappi.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Puuhellan lämpöä ja lettuja

Kyllä on ollut kaunis, mutta niin kylmä viikko. Kuinkahan sitä viime vuonna selvittiin niistä 30 asteen pakkasista, jotka kestivät ties kuinka kauan. Toivottavasti vastaavaa ei ole luvassa tälle vuodelle.

Keittiön puuhella on tuonut lisälämpöä tupaan. Siinä samalla on paisteltu myös lettuja.



LETTUTAIKINA

2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl kivennäisvettä
2½ dl vehnäjauhoja (tai 1½ dl vehnäjauhoja ja 1 dl ohrajauhoja)
1½ tl suolaa
2 rkl öljyä tai voisulaa
voita paistamiseen

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää taikinaan muut aineet ja vatkaa tasaiseksi. Anna turvota vähintään 30 minuuttia.

Paista taikinasta lettuja (valurautaisella) ohukaispannulla.

Tarjoa lisänä esimerkiksi marja- tai omenahilloa, marjasurvosta, jäätelöä tai kermavaahtoa.