perjantai 30. maaliskuuta 2012

Vuohenjuustoterriini

Olen aikoinaan puoli vakavissani haaveillut omasta juustolasta ja pienestä vuohilaumasta. Jopa niin vakavasti, että päädyin kesätöihin meijeriin. Vuohenjuustoa siellä ei valmistettu, mutta jogurttia, leipäjuustoa ja mozzarellaa. Mukava kokemus ja kyllä se juustola vielä hieman polttelee, mutta taitaa jäädä vain haaveeksi. Onneksi perusvuohenjuustoa saa lähes joka kaupasta, sillä saa suurimman tarpeen tyydytettyä..




MUNAKOISO-VUOHENJUUSTOTERRIINI 4:lle

1 munakoiso
suolaa
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tuoretta timjamia tai ½-1 tl esim. provencen yrttiseosta
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. chavroux)
2-3 rkl kuohukermaa

Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa, anna levätä noin 10 minuuttia ja pyyhi pintaan nousseet pisarat talouspaperilla.

Kuumenna paistinpannu. Paista munakoisoviipaleita kevyesti oliiviöljyssä. Lisää sekaan hienonnettu valkosipulinkynsi ja lopuksi timjami.

Notkista vuohenjuusto kuohukermalla. Kokoa terriini kelmulla vuorattuihin laseihin tai kuppeihin. Laita vuokiin kerroksittain lämpimiä munakoisoviipaleita ja notkistettua vuohenjuustoa. Anna terriinien jähmettyä jääkaappissa noin tunnin verran. Tarjoa kylmänä raikkaan salaatin ja focaccian kera.

Vinkki! Tornin sijasta munakoison voi viipaloida pituussuunnassa, sivellä oliiviöljyssä paistetuille viipaleille notkistettua vuohenjuustoa sekä yrttejä ja kääriä rullalle.

FOCACCIA

3,3 dl vettä
1/3 pkt hiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
500 g (noin 7½ dl) vehnä- ja durumjauhoja
½ dl oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia
merisuolahiutaleita

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon sokeri, suola ja jauhot pienissä erissä. Lisää öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja joustavaa. Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota.

Painele kohonnut taikina öljytyin käsin ohueksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Painele leipään sormenpäillä koloja, valuta pinnalle vähän oliiviöljyä ja ripottele pinnalle merisuolahiutaleita, hienonnettua valkosipulia ja tuoretta rosmariinia. Anna kohota hetki ennen uuniin laittoa.

Paista leipää 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Paistia ja leipää

Viikonlopulta jäi paahtopaistia sen verran yli, että sitä riitti myös leivän päälle ja väliin.

Ruokavieraita tulossa? Jos kaipaa vinkkiä aterian suunnitteluun, kannattaa kurkata Pentikin sivuille! Sivuilta löytyy herkullinen inspiroidu- sivusto. Sinne on ilmestynyt uusia reseptejä kauniiden kuvien kera. Itse inspiroiduin tekemään paahtopaistisandwichejä.




PENTIKIN PARAS PAAHTOPAISTISANDWICH 4:lle

12 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
400 g paahtofilettä
3 suolakurkkua
1 punasipuli
1 jääsalaatti
n. 1 rkl karkeaa dijon-sinappia
1 tl hunajaa (itse jätin pois)
1 dl majoneesia
8-16 oliivia
8-16 cocktailtikkua
suolaa ja pippuria

Mausta paahtofile suolalla ja pippurilla. Paahda molemmin puolin kuumalla pannulla pienessä määrässä öljyä. Kypsennä filettä 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes sisälämpö on 52 astetta ja liha jää roseeksi. Anna vetäytyä.

Valmista kastike sekoittamalla majoneesi, hunaja ja sinappi keskenään. Viipaloi suolakurkut ja kuorittu punasipuli. Paahda leivät rapeiksi paahtimessa. Leikkaa paahtofile ohuiksi siivuiksi tai osta kaupan lihatiskiltä valmiiksi siivutettua lihaa.

Yhteen paahtopaistisandwichiin tulee kolme viipaletta leipää. Levitä sinappimajoneesia ohuelti leipäviipaleelle ja revi salaatista lehti kahdelle viipaleelle. Lisää salaatin päälle suolakurkkua, sipulia ja lihaa. Nosta leivät päällekkäin. Pujota oliivit cocktailtikkuun, kiinnitä leivät tikulla ja leikkaa leivät puoliksi tai neljään osaan. Tarjoile perunalastujen ja raikkaan salaatin kera.

Ja sitten paahtopaistileipiä...




PAAHTOPAISTILEIPÄ

leipää (maalaisleipä, ciabatta, focaccia tms.)
pestoa
jääsalaattia tai rucolaa
tomaattia
paahtopaistisiivuja
marinoitua punasipulia
aiolia
mustapippuria myllystä

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Sunnuntaipaisti

Ihanan, aurinkoisen sunnuntain kunniaksi tänään syötiin mehevää paahtopaistia. Aterian alkuperäinen ohje on peräisin Kotiliesi- lehdestä useamman vuoden takaa.



PAAHTOPAISTI

600 g paahtopaistia
2 porkkanaa
pala selleriä
1 sipuli
½ rkl mustapippuria myllystä
1-2 rkl suolaa
4 dl vahvaa lihalientä

Sido paisti. Kuumenna paistinpannu, ruskista paisti joka puolelta, lisää juures- ja sipulilohkot. Huuhtaise pannu ja ota pannun huuhdeliemi talteen.

Kuumenna uuni 125- asteiseksi. Mausta joka puolelta ruskistettu paisti suolalla ja mustapippurilla. Nosta paisti uunivuokaan ja lisää juurekset ja lihaliemi.

Kypsennä paistia uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes paistin sisälämpötila on 57 astetta.

Ota paisti uunista, kääri folioon ja anna vetäytyä kypsennyksen jälkeen noin 15 minuuttia. Ota paistinliemi talteen ja valmista kastike.

PAISTINKASTIKE

3 dl paistinlientä
2 dl kuohukermaa
1 rkl dijon-sinappia
ripaus sokeria
1 rkl voita
1 rkl hakattua persiljaa
(1 dl konjakkia)

Laita kattilaan paistinliemi, kerma ja sinappi. Keitä kastiketta kokoon ilman kantta, kunnes jäljellä on noin 3 dl. Lisää ripaus sokeria, nokare voita, hienonnettua persiljaa ja konjakki. Älä enää keitä kastiketta. Tarkista maku!

YRTTISET PAISTINPERUNAT

2-3 kpl/ ruokailija edellisenä päivänä keitettyjä perunoita
hienonnettua ruohosipulia
(hienonnettua basilikaa) 
hienonnettua persiljaa
1-2 valkosipulinkynsi
nokare voita
ripaus suolaa

Sulata voi pannussa. Lisää lohkotut perunat, yrtit ja valkosipuli. Anna paistua pannulla välillä käännellen. Mausta suolalla.

RAKUUNAPORKKANAT

3 porkkanaa
1 dl vettä tai kasvislientä
½ rkl voita
½-1 tl kuivattua rakuunaa

Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuumenna vesi tai kasvisliemi kattilassa. Lisää porkkanat ja keitä ne kypsiksi. Lisää kypsien porkkanaviipaleiden joukkoon nokare voita ja mausta rakuunalla.