maanantai 30. huhtikuuta 2012

Hauskaa vappua!




MUNKKIRINKELIT  20 kpl
(tavallinen pullataikina)

25 g hiivaa
2,5 dl vettä, maitoa tai vettä + maitojauhetta
1 kananmuna
vajaa 1 dl sokeria
1 tl suolaa
½ rkl kardemummaa
8 dl vehnäjauhoja
75 g voita
1 litra rypsiöljyä paistamiseen

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

Leivo taikinasta 20 pikkupullaa. Siirrä pullat pellille leivinpaperin päälle. Kohota pullat liinan alla vedottomassa paikassa.

Kuumenna öljy 180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleipäpala ruskettuu kauniisti minuutissa. Ota kohonnut pulla ja paina sormesi keskeltä läpi. Suurenna reikää pyörittämällä rinkeliä etusormilla ympäri. Pane rinkeli kuumaan öljyyn ja kypsennä 2-4 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä 1 - 2 minuuttia ja käännä, kun pinta on ruskea. Paista toinen puoli. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan.

Pyörittele rinkelit lämpiminä sokerissa.

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Sokkona siikaa

Tv:stä tulee nykyisin jos jonkinlaista kokkiohjelmaa. Yksi kestosuosikkini on Sokkokokki ja sitä tulee seurattua mahdollisuuksien mukaan. Ohjelman 4. kausi alkoi vihdoinkin.

Kolmantena kautena Tommi Tuominen valmisti "luutonta" siikaa. Vihdoinkin sain hankittua siian ja pääsin testaamaan kalan valmistusta ihan uudella tavalla. Ihan sokkona en sentään tätä siikaa valmistanut, vaan katselin jakson uudestaan täältä. (Kalan käsittely alkaa suurin piirtein kohdasta 20.40)





HIILLOSTETTUA SIIKAA JA SAHRAMIAIOLIA

2 kokonaista siikaa
15 kivetöntä oliivia
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa
10 kirsikkatomaattia
voita
suolaa
valkopippuria

sahramiaioli:
4 dl rypsiöljyä
2 keltuaista
1 valkosipulin kynsi
1 tl dijon- sinappia
1/4 tl sahramia
1 rkl viinietikkaa
ripaus valkopippuria
suolaa

Sahramiaioli:
Hienonna valkosipulin kynsi kulhoon. Lisää ripaus sahramia, keltuaiset, sinappi ja etikka. Lisää öljy vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla.

Hiillostettu siika:
Käsittele kala ruodottomaksi. Leikkaa veitsellä kala auki pyrstöön saakka niin, että selkäruoto on kokonaan näkyvissä. Leikkaa kylkiruodot poikki pienellä, kapeateräisellä veitsellä pään takaa pyrstön suuntaan, selkäruotoa mukaillen. Varo leikkaamasta nahkaan asti. Leikkaa keskelle jäävä irtonainen ruotorivi saksilla pyrstön kannasta poikki. Poista koko keskiruoto nahkaa viistäen. Viillä molemmista fileistä vatsaruodot pois. Poista jäljelle jääneet ruodot pihdeillä.

Levitä uunipellille oliiviöljyä. Asettele kala pellille selälleen. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa tomaatit, oliivit, sipuli sekä valkosipuli viipaleiksi ja laita kalan sisään. Lisää kalan sisään vielä runsaasti yrttejä sekä muutama nokare voita. Käännä kala muotoonsa ja sulje langalla.

Hiillosta kalan pinta nopeasti kuumalla parilalla ja kypsennä loppuun uunissa 200°c:ssa n.15 min. Tai lisää kalan pintaan muutama nokare voita ja hiillosta kala kuumassa uunissa grillivastuksen alla. Jälkimmäistä tapaa käytettiin ohjelmassa, mutta sankka savupilvi ei houkutellut kokeilemaan kotioloissa.

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Uunidonitsit

Helpot ja vähärasvaiset donitsit valmistuvat kätevästi donitsipellillä. Jos kumminkin perinteiset donitsit kiinnostavat enemmän, täältä löytyy ohje.




SITRUUNAISET DONITSIT
12 kpl

2 kkp vehnäjauhoja
2 tl (kukkurallinen) leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ kkp sokeria
2 kananmunaa
1 rkl sitruunamehua
(1 tl sitruunankuorta raastettuna)
1 kkp maitoa
1 rkl voisulaa

kuorrutus:
40 g voita
2,5 dl tomusokeria
1/4 dl maitoa
punaista elintarvikeväriä
nonparelleja

Sekoita kuivat aineet ja lisää muut. Voitele donitsipelti ja pursota taikina vuokiin. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kumoa donitsit. Puhdista donitsipelti ja tee uusi pellillinen donitseja.

Kuorrutus:
Sulata voi kattilassa. Anna jäähtyä hetken. Lisää tomusokeri ja maito ja vatkaa seos tasaiseksi. Värjää kuorrute elintarvikevärillä. Lisää tippa kerrallaan. Dippaa donitsit (ripeästi) kuorrutteeseen ja koristele nonparelleilla.

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kahvipöydän klassikko

Charlotte Russe on helppo vaikkakin hieman aikaa vievä suussa sulava jälkiruoka kahvipöytään. Kääretortun voi tehdä itse, mutta kaupan valmiilla kääretortulla voi oikaista ja se onkin vallan hyvä vaihtoehto tähän. Valmis kääretorttu tuo myös sopivasti makeutta, eikä mansikkatäyte kaipaa ylimääräistä sokeria.




MANSIKKAINEN CHARLOTTE RUSSE

1 mansikkakääretorttu (esim. Pirkka)

mansikkatäyte:
2½ dl vispikermaa
4 dl vaniljajogurttia
5 dl pakastemansikoita
7 liivatelehteä

Leikkaa kääretorttu ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa pyöreäpohjainen kulho kelmulla ja kääretorttuviipaleilla.

Mansikkatäyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sekaan jogurtti. Valuta sulaneista mansikoista noin ½ dl mansikkamehua myöhempää käyttöä varten. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja lisää jogurtti-kermaseokseen. Sulata kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet kiehuvaan mansikkamehuun. Kaada liivateseos täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada täyte torttuviipaleilla vuorattuun kulhoon ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa tarjoilualustalle ja poista kelmu. Koristele charlotte russe kesäaikaan tuoreilla mansikoilla ja sitruunamelissanlehdillä.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Rukiinen savulohiburgeri

Näin kevään kynnyksellä kotitekoiset hampurilaiset alkavat maistumaan erityisen hyvältä. Vaivattomat savulohiburgerit ovat nopeita, maistuvia ja helppoja valmistaa.




RUKIINEN SAVULOHIBURGERI 4:lle

4 ruisleipäpalaa esim. Reissumies
300- 400 g kylmäsavustettua kirjolohta (viipaleina tai palana)
kananmunia (paistettuna tai keitettynä)
punasipulia
jääsalaattia
levittyvää sulatejuustoa tai maustettua tuorejuustoa

Paista kylmäsavustetut kirjolohiviipaleet tai -palat pannulla kauniin värisiksi. Lisää pannulle sipulirenkaat ja paista kevyesti.

Paahda leivät leivänpaahtimessa. Voitele leivät kummaltakin puolelta sulatejuustolla tai tuorejuustolla. Lisää täytteet.

torstai 5. huhtikuuta 2012

Ananaspiirakka

Tässä keväinen, pääsiäiseen sopiva makea piirakka. Ananaspiirakka kannattaa valmistaa edellisenä päivänä, koska viileänä ja hetken levänneenä tämä maistuu parhaalta.



ANANASPIIRAKKA

pohja:
150g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1 tlk ananasmurskaa mehuineen
2 dl kermaviiliä
2 rkl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna ja muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita ananasmurska, kermaviili, muna ja sokerit kulhossa keskenään. Kaada täyte pohjan päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 60 minuuttia.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Munapula

Meidän taloudessa selvittiin hyvin joulun voipulasta. Jääkaappi alkoi täyttymään voipaketeista jo marraskuussa, eikä meillä ollut jouluna tietoakaan pulasta voin suhteen. Mutta kuinkas käy nyt munapulan kanssa. Meidän marketista on kuulemma kanamunat jo lähes loppunut. Saa nähdä kuinka käy, onko munia enää kun seuraavan kerran kauppaan menee...?

Jos jollakulla tilanne näyttää yhtä huolestuttavalta kuin meillä. Kannattaa kurkata Makuja-sivuille. Siellä annetaan vinkkejä, kuinka kananmunan voi korvata ruoanlaitossa.

Viimeiset kananmunat meni tähän pannukakkuun. Eikä edes kovin paljoa harmita, sillä hyvää oli.




VUOHENJUUSTOPANNUKAKKU

3 kananmunaa
½ litraa maitoa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
vajaa 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g vuohenjuustoa (Sainte Maure)
1 rasia kirsikkatomaatteja
mustia oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää joukkoon puolet maidosta sekä vehnäjauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi ja vatkaa joukkoon loput maidosta. Anna turvota vähintään 30 minuuttia.

Vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan noin 24 cm uunivuokaa. Kaada taikina vuokiin. Asettele taikinan päälle halkaistut kirsikkatomaatit, viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit sekä vuohenjuusto. Rouhi pinnalle hieman mustapippuria myllystä.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pannukakut ovat kauniin värisiä. Tarjoa salaatin kera.