maanantai 28. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi - Kasvispannukakku

Kauppareissun jälkeen meidän jääkaapissa on useampi maitopurkki. Avatessa uutta purkkia ei aina huomaa tarkistaa päivää ja jääkaappiin saattaa jäädä maito, jonka parasta ennen- päiväys on menossa umpeen. Avaamaton päivän vanha maito on toki vielä juotavaa, mutta jos sille haluaisi keksiä muuta käyttöä voi siitä paistaa joko makean tai suolaisen pannukakun.




KASVISPANNUKAKKU

8 dl maitoa
3 munaa
noin 1 tl suolaa 
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 eriväristä paprikaa
punasipulia
aurinkokuivattuja tomaatteja
mustia oliiveja
150-200 g fetaa
25 g sulatettua voita
mausteet (timjami, basilika, mustapippuri, suola)

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita jauhoseos muna-maitoseokseen. Lisää voisula. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Huuhdo ja viipaloi paprikat ja punasipuli. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja puolita oliivit. Kuutioi feta. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää täytteet ja mausta. Paista 225- asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi - Uunikuha


Löytyykö jääkaapistasi avattu purkki mustia kivettömiä oliiveja tai aurinkokuivattuja tomaatteja tai ehkäpä molemmat? Meidän jääkaapista löytyi ja nyt purkit on tyhjätty.




SULATEJUUSTOLLA KUORRUTETTUA UUNIKUHAA

4 kpl kuhafileitä
100-150 g levittyvää sulatejuustoa
6 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja (maun mukaan)
noin 10 kpl kivettömiä mustia oliiveja (maun mukaan)
1 valkosipulin kynsi
muutama oksa tuoretta basilikaa

Poista kuhafileistä ruodot. Leikkaa fileet kahteen osaan.

Hienonna aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, valkosipulin kynsi ja basilika. Sekoita hienonnetut raaka-aineet sulatejuuston kanssa tahnaksi. Levitä täyte kuhafileiden päälle.

Siirrä kuhafileet öljyllä siveltyyn tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Kypsennä kuhafileitä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Tarjoa esimerkiksi uusien perunoiden ja bechamelkastikkeen kera.

perjantai 11. toukokuuta 2012

Sesonkiherkkua sunnuntaille

Keväisten juhlien sesonkiherkku on tuore parsa. Sunnuntaiaamu. Pala parsapiirakkaa, siivu mansikkaista charlotte russea ja kahvit. Nam. Juon tällä kertaa äitienpäiväkahvini jossain muualla kuin kotona ja siksi olen nauttinut parsapiirakkaa jo viikolla.



PARSAPIIRAKKA

pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

täyte:
nippu parsaa
100 g parmesaania (raastettuna)
3 dl kermaa
3 kananmunaa
ripaus suolaa

Nypi hieman pehmennyt voi ja vehnäjauhot. Lisää lopuksi kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikina pakattavaan muotoon ja kääri kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele noin 21cm x 31cm piirakkavuoka. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Kääri taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta se varovasti vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoja vasten.

Valmista täyte. Puhdista parsat, poista tyvestä puumainen osa ja kuori parsat. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä 2-3 minuuttia. Jäähdytä parsat heti keittämisen jälkeen kylmässä vedessä, jotta kypsyminen pysähtyy ja kaunis väri säilyy.

Sekoita kerma, munat ja juustoraaste. Kaada seos pohjan päälle. Asettele parsat piirakan päälle. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos piirakka tummuu pinnasta liikaa.

Vinkki! Jos käytät pienempää piirakkavuokaa, täytteeseen riittää 2 dl kermaa ja 2 kpl kananmunia. Valmiin piirakan päälle voi paistaa ja hienontaa pekonia.

torstai 10. toukokuuta 2012

Hävikkiherkku

Toisen herkku voi olla toisen hävikki. Toisille maistuu ylikypsät banaanit mutta itse en suuremmin nauti niiden syömisestä sellaisenaan. Kun banaaninkuoren pääväri muistuttaa enemmän ruskeaa kuin keltaista käytän sisällön mielummin leivontaan kuin syömiseen. Banaani tuo leivonnaisiin mehevyyttä. Ja suklaan kanssa siitä syntyy maukas makupari.




BANAANI- SUKLAAPULLAT

25 g hiivaa
2,5 dl vettä, maitoa tai vettä + maitojauhetta
1 kananmuna
vajaa 1 dl sokeria
1 tl suolaa
½ rkl kardemummaa
8 dl vehnäjauhoja
75 g voita

täyte:
2 kypsää banaania
75 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 tl kanelia

koristeluun:
taloussuklaata ja tomusokeria

Valmista ensin pullataikina. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

Kauli kohonnut pullataikina suorakaiteen muotoiseksi, ohueksi levyksi. Soseuta banaanit haarukalla. Levitä taikinalevylle rasva ja banaanisose. Sirota pinnalle sokeri ja kaneli. Kääri levy rullalle. Leikkaa rullasta noin 20 palaa. Aseta pullat leikkauspinta ylöspäin muffinsi(tai pulla-)vuokaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

Voitele pullat kananmunalla.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Koristele jäähtyneet pullat sulatetulla suklaalla ja tomusokerilla.

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi - pyttipannua vapun jämistä

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) hiljattain ilmestyneen tutkimuksen mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa. Eniten ruokaa heitetään roskiin kotitalouksissa, joissa kotiin hankittavasta ruuasta roskiin päätyy lähes 130 miljoonaa kiloa. Tutkimuksen mukaan yksittäinen kuluttaja heittää syömäkelpoista ruokaa pois keskimäärin 23 kiloa vuodessa. Pois heitetty ruoka kuormittaa sekä ympäristöä että jokaisen omaa kukkaroa.

Kolmisenkymmentä suomalaista ruokabloggaajaa järjestää toukokuussa Hävikistä herkuksi – tempauksen. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomio valtavaan määrään käyttökelpoista ruokaa, jonka kotitaloudet syystä tai toisesta heittävät pois. Tempauksen myötä kukin ruokablogin kirjoittaja haluaa omalta osaltaan antaa ideoita tähteiden hyödyntämiseen. Toivon, että Hävikistä herkuksi - tempaus herättää ajatuksia ja laittaa miettimään tähteille uutta käyttöä roskalaatikon sijaan.

Kaikki aiheeseen liittyvät postaukset kootaan tempauksen Facebook-sivuille: https://www.facebook.com/havikistaherkuksi. Käy tykkäämässä, niin saat ideoita ruokahävikin minimoimiseen.

Vapun jäljiltä jääkaapista löytyy vähän sitä sun tätä. Keitettyjä perunoita on jäänyt yli vappupäivän perunasalaatista. Vastaan tulee avattu kinkku, vaikka edellinenkin on vielä kesken. Näiden lisäksi pikapuoliin vanhaksi menevälle kuohukermalle pitäisi keksiä käyttöä.




PYTTIPANNU yhdelle

2 - 4 kpl keitettyjä perunoita
muutama siivu voileipäkinkkua
½ sipuli
loraus kuohukermaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja pilko keitetyt perunat. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa kinkkusiivut pienemmiksi paloiksi. Paista perunat, sipuli ja kinkku öljyssä kauniin ruskeaksi. Lisää joukkoon kuohukermaa. Anna kerman kiehahtaa kasaan. Mausta mustapippurilla (ja ruohosipulilla).