perjantai 27. heinäkuuta 2012

Lämminsavulohi

Meillä kalan savustus on miesten puuhaa. Aikaisemmin kala on savustettu savustuspöntössä avotulella. Se vaatii sopivan ilman ja jatkuvan vahtimisen. Silti vaara piilee, että kala savustuu liikaa.

Appiukko hankki sähkösavustimen. Siitä hetkestä lähtien meillä on nautittu maukasta savukalaa melko huolettomasti. Huolettomasti siksi, ettei sitä tarvitse itse savustaa. Mutta myös siksi, että sähköpöntössä kala valmistuu kuin itsestään. Savustusta on syytä seurata vierestä, mutta itse savustettava kypsyy tasaisen lempeästi sähkösavustimessa. Lopputulos on sopivan savuinen.



SAVULOHI

reilu 1 kg lohifilee (ruodoton)
3 rkl merisuolaa
noin 1 dl leppäpurua

Nypi lohifilee ruodottomaksi. Ripottele suola lohen pintaan. Paksuimpaan kohtaan reilummin, pyrstöpäähän riittää vähempi. Anna kalan olla suolassa noin tunti. Pyyhi enimmät suolat pois. Jos haluat vähäsuolaisen savulohen, pyyhi kaikki näkyvä suola talouspaperilla pois.

Sirottele purupellille ohut kerros savustukseen sopivaa leppäpurua. Työnnä purupelti vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan.

Aseta filee ritilälle ja työnnä ritilä savustimeen tippupellin päälle. Sulje kansi ja laita savustin päälle. Anna kalan savustua reilu 30 minuuttia.

Savustimen kantta kannattaa varovasti raottaa käytön alkuvaiheessa vähän, jotta mustimmat savut pääsee ulos eikä näin kitkeröitä kalaa.

Savulohi on ihan parasta uusien perunoiden kanssa. Sopii mainiosti myös salaattiin ja leivän päälle.

torstai 26. heinäkuuta 2012

Suut mustikassa

Pakastin on sulatettu ja sieltä löytyi vielä viimevuotisia mustikoita. Nyt kun pakastin alkaa täyttymään uuden sadon marjoilla, on aika käyttää vanhat pois alta. Parhaasta mustikkapiirakasta on turha alkaa väittelemään. Itse tykkään eniten pullapohjaan leivotusta mustikkapiirakasta.




MUSTIKKAPIIRAKKA PULLATAIKINASTA
1 iso tai 2 pienempää

25 g hiivaa
2½ dl maitoa tai vettä tai molempia
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
70-80 g voita

Täyte:
1 litra mustikoita (pakaste)
3-4 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria

voiteluun kananmuna

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja osa vehnäjauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä/sulatettu voi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

Kauli kohonnut taikina uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Nosta ohut levy leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota hetki.

Sekoita perunajauhot ja sokeri kohmeisten mustikoiden joukkoon.

Painele sormella piirakkapohjan reunoja hieman koholle. Voitele reunat kananmunalla. Levitä mustikat tasaisesti pohjan päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.

torstai 19. heinäkuuta 2012

Sadepäivän iloja

Pakko kai myöntää etten pidä sadepäiviä ollenkaan pahana juttuna. Kunhan vettä tulisi maltillisesti eikä se pilaisi kenenkään viljelyksiä. Valitettavaa vain, että paikoin vettä on tullut tänä kesänä turhan paljon ja viljelykset ovat kärsineet.

Sadepäivänä tulee vietettyä aikaa keittiössä leipoen. Joten jonkin verran on tullut leivottua kuluneen kesän aikana. Muutakin kuin makeaa. Pitaleipiä leivoin jo jonkin aikaa sitten. Eikä tainnut olla viimeinen kerta. Ne katosivat parempiin suihin melko nopeasti.




TÄYTETYT PITALEIVÄT

25 g hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
noin 100 g voita sulatettuna
½ dl oliiviöljyä
noin 13 dl vehnäjauhoja

Täyte:
rapeaa salaattia
grillattua broileria
halloum-juustoa
paprikaa
tomaattia

Kastike:
1 prk ranskankermaa
sweet chili- kastiketta maun mukaan

Murenna hiiva kulhoon ja kaada sekaan kädenlämpöinen vesi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja oliiviöljy. Työstä taikina koneella tai käsin. Itse nautin käsin vaivaamisesta, tosin en edes omista konetta :) Jos vaivaat taikinan käsin, lisää jauhoja vähän kerrallaan. Työstä taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota hetki.

Pyörittele taikinasta pullia. Taputtele pullat kiekoiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia, kunnes pitaleivät saavat kauniin värin pintaan. Anna leipien jäähtyä liinan alla ennen täyttämistä.

Täytteenä voi käyttää grillattua kokonaista broileria tai koipia. Yhtä hyvin voit paistaa rintafileitä pannulla. Huuhdo ja viipaloi täytteeksi tulevat kasvikset. Viipaloi halloumi ja paista se grillissä tai pannulla. Halloumi kannattaa liottaa kylmässä vedessä ennen viipalointia. Näin suolaisuus vähenee.

Valmista kastike maistelemalla. Itse laitan purkilliseen ranskankermaa noin 2 rkl sweet chili-kastiketta. Toinen haluaa miedompaa ja toinen hieman potkua.


Loppukesän ensimmäinen kantarellipiirakka tuli paistettua ja nautittua yhtenä sateisena päivänä.


keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Minipizza & BBQ-kasler

Idea BBQ-kasleriin lähti näistä minipizzoista. Alkuperäinen ohje löytyi Ruotsin reissulta bongatusta ruokakaupan reseptivihkosesta.






MINIPIZZA BBQ 25-30 kpl

Pohja:
25 g hiivaa
2½ dl vettä
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
tomaattikastiketta
juustoa (mozzarellaa)
BBQ-kasleria
punasipulia
aurajuustoa

Liuota haaleaan veteen hiiva ja suola. Lisää oliiviöljy ja jauhot vähitellen. Sekoita taikina ja vaivaa kimmoisaksi, taikinan tulee irrota kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 40 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kauli kohonnut taikina leivinalustalla ohueksi levyksi. Painele muotilla taikinasta halkasijaltaan noin 8 cm:n kokoisia ympyröitä. Nostele pizzapohjat leivinpaperin päälle uunipellille.

Revi bbq-kasler haarukalla siivuiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.

Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta, juustoa, punasipulia renkaina, revittyä kasleria ja ripottele päälle aurajuustoa.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes pizzat saavat kauniin värin.

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Kappas, kantarelli se siellä pilkistää

Sateet on tehnyt tehtävänsä niin hyvässä kuin pahassakin. Sienien suhteen hyvässä. Metsälenkki todisti, että kantarellia on tulossa taas ihan reippaasti. Loppuviikkoon kun vielä malttaisi odottaa ennen kuin ensimmäiset makupalat laittaisi pannulle.

Pääsin viime syksynä sienimetsälle asiantuntevassa seurassa. Mukavaa oli, vaikka sienisaalis ei kovin kirjava sillä kertaa ollutkaan. Odotan jo innolla uutta sienisesonkia ja pitkiä metsäretkiä samaisessa seurassa.




Jos joku on hankkinut itselleen Suomalainen sienikirja- nimisen sienestäjän aapisen, kannattaa ottaa huomioon kirjassa esiintyvä paha erhe. Kirjan tunnistustaulukossa sivulla 105 valkoisen herkkusienen ja valkokärpässienen otsikot ovat vaihtaneet paikkaa.






Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen

Toivo on jo menetetty kantarellikoiran suhteen, mutta sitäkin parempi sieni- ja marjakaveri Ransusta on tullut.


perjantai 6. heinäkuuta 2012

Kastike paistetulle kalalle

Sitruuna-voikastike kruunaa kesäisen kala-aterian. Tämä nopea kastike sopii erityisesti paistetulle kalalle. Hyvää esimerkiksi ahvenen, kuhan tai lohen kanssa. Kastikkeen valmistuksessa on muutama vaarallinen kohta. Kastike saattaa juoksettua kun lisäät sitruunamehun kermakastikkeen sekaan. Älä käytä kermaa, keltuaista ja sitruunamehua jääkaappikylminä vaan ota ne ajoissa huoneenlämpöön.





SITRUUNA-VOIKASTIKE

50 g voita
1 tl vehnäjauhoja
1½ dl kermaa
1 kananmunan keltuainen
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa
(tuoretta tilliä tai ruohosipulia)

Sulata voi teräskattilassa/pannulla/kasarissa. Lisää joukkoon vehnäjauhot vispilällä sekoittaen. Älä kuumenna liikaa. Nosta kattila sivuun.

Sekoita hieman jäähtyneen voin joukkoon kerma, keltuainen ja sitruunamehu. Nosta kastike takaisin liedelle. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä päästä kastiketta kiehumaan, koska tällä on tapana juoksettua helposti. Mausta. Nauti paistetun kalan ja uusien perunoiden kanssa.



maanantai 2. heinäkuuta 2012

LuoMUNA

Jo viime kesänä siitä haaveilin. Talvella meinasin repiä hiuksia päästäni kun ne loppuivat niin jääkaapista kuin kaupastakin. Mutta nyt, ei tarvitse murehtia munapulasta. Nyt nautitaan omasta kotikanalasta, tosin pienestä sellaisesta. Meille muutti juhannusviikolla 6 kanaa ja kukko. Ensimmäiset munat syötiin välittömästi. Nyt niitä alkaa jäämään jo hieman varastoonkin.

Oli ilo tarjota vieraille omista munista tehtyä munavoita ja karjalanpiirakoita. Kevennän munavoita usein raejuustolla.




MUNAVOI

2 kananmunaa
25 g voita
raejuustoa
(ruohosipulia)

Keitä kananmunia reilussa vedessä noin 8 minuuttia. Laske päälle kylmää vettä, jotta kuoret irtoavat paremmin. Anna jäähtyä pari minuuttia. Kuori munat ja hienonna ne voin joukkoon. Lisää sekaan muutama reilu ruokalusikallinen raejuustoa ja hienonna sekaan tuoretta ruohosipulia.