tiistai 25. syyskuuta 2012

Suppilovahveroita piirakassa

Suppilovahverokausi käy nyt kuumana. Meillä päin niitä tuntuu olevan viime vuosien tapaan runsaasti. Viitaten siihen, että mies oli kaksikymmentä minuuttia metsässä ja toi mukanaan muovipussillisen suppilovahveroita. Ennen kuin miehen päästää metsään, on tarkistettava, että kaapista löytyy jaloviinaa. Se kun antaa niin hyvän aromin suppilovahverolle ja kantarellille.




SUPPILOVAHVEROPIIRAKKA

Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja (1 dl:n voi korvata leseillä)
0.5 dl juustoraastetta
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 sipuli
1 l tuoreita suppilovahveroita
loraus jaloviinaa
1 tl yrttisuolaa
2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa

Nypi jauhot ja juustoraaste voin joukkoon. Lisää joukkoon vesi ja sekoita seos tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Anna pohjan seistä jääkaapissa sen aikaa kun uuni kuumenee. Kuumenna uuni 200 asteeseen.  Paista taikinapohjaa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.

Hienonna sipuli ja pilko suppilovahverot. Sienet voi käyttää myös kokonaisena, mutta piirakan leikkaaminen ja syöminen on helpompaa kun sienet on hienonnettu. Paista hienonnettu sipuli ja pilkotut suppilovahverot pannulla voissa. Lisää joukkoon loraus jaloviinaa. Paista kunnes neste on haihtunut. Mausta sieniseos yrttisuolalla. Kaada sieniseos esipaistetun taikinapohjan päälle. Ripottele päälle juustoraaste. Sekoita keskenään kananmunat ja kerma. Kaada munakerma piirakan päälle. Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.

perjantai 21. syyskuuta 2012

Tehotuotetun broilerin ohikiitävä elämä

Tieto lisää tuskaa. Lauantain Aamulehdessä oli sivun juttu tehotuotetusta broilerista. Siitä miten broilerista tulee broileri. Tässä muutama ote tuosta jutusta. Kuvan pariskunta ei liity juttuun.




Broileri on lihantuotantoon kasvatettu kana (tai kukko). Se on useasta rodusta risteytetty hybridi.

Suurin osa Suomen broilerihybrideistä on Ross-broilereita. Ross-broileri (yhdysvaltalaisen yhtiön kehittämä rotu) on jalostettu kasvamaan todella nopeasti ja "oikeista paikoista", näin broilerille kehittyy luonnottoman suuret rintalihakset.

Nopea kasvu voi aiheuttaa broilerille jänne- ja nivelvaivoja sekä epämuodostumia jalkoihin.

Lintujen yön pituus tehdään keinovalolla muutaman tunnin mittaiseksi, jotta ne söisivät suuren osan vuorokaudesta. Meillä nuo kanat menevät nukkumaan kuuden aikoihin illalla ja heräilevät aamulla ennen kuutta.

Tehotuotannossa broilerit ruokitaan teurastuspainoon mahdollisimman nopeasti, eli 5-6 viikossa.

Suomessa kasvatetaan myös luomubroileria, tosin vielä pienimuotoisesti. Luomubroilerit teurastetaan vasta yli 11 viikkoisena.

Luomubroilerit pääsevät ulkoilemaan toisin kuin suurkasvattamoiden linnut, jotka elävät koko ikänsä sisätiloissa ja keinovalossa.

Pirkanmaalla luomubroileria kasvattaa Välimaan tila Sastamalassa. Välimaan luomubroileria myy Lähiruokapuoti Lempi Tampereella Tammelantorin läheisyydessä.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

SOS-Lapsik​ylän leivontake​kkerit

SOS-lapsikylä, hyvä syy järjestää kuppikakkukekkerit lasten kanssa. SOS-lapsikylä kutsui Pata porisee-blogin mukaan heidän hyväntekeväisyyskampanjaan. SOS-lapsikylä aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1962. Nyt on menossa 50. juhlavuosi.

SOS-Lapsikylä on 133 maassa toimiva lastensuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on, että jokaisella lapsella olisi rakastava koti. SOS-lapsikylätoiminnan ytimenä ovat SOS-lapsikylissä olevat kodit, joissa lapsen on mahdollista kasvaa sijaisperheessä. Suomessa on 17000 lasta, jotka eivät voi asua turvallisesti omassa kodissaan. Suomen SOS-lapsikylät sijaitsevat Kaarinassa, Espoossa, Vihannissa, Punkaharjulla, Ylitorniolla ja Tampereella.

Tehtäväni oli järjestää kotonani leivontakekkerit SOS-lapsikylän 50-vuotisjuhlakonsertin yhteyteen. Lapset olivat suurena apuna kekkereiden toteutuksessa. Jos 50-vuotisjuhlakonsertti meni uusintoineen ohitse, kyseisen tapahtuman voi käydä katsomassa netistä.

Tukemalla suomalaista lastensuojelutyötä annat yhä useammalle lapselle mahdollisuuden kasvaa turvallisessa kodissa! SOS-Lapsikylä tarjoaa sijaiskoteja lapsille ja tukee lisäksi perheitä ehkäistäkseen lasten huostaanottoja.




MUSTIKKA-LIME CUPCAKET 12 kpl

Pohja:
1 dl juoksevaa rasvaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
1 dl mustikoita (pakaste)

Vatkaa rasva, sokeri ja vaniljasokeri puuhaarukalla sekaisin. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina 12 muffinivuokaan, ripottele päälle mustikoita ja paista 200°C n. 15 min. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

Kuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
60 g huoneenlämpöistä voita
5 dl tomusokeria
1 rkl limemehua
koristerakeita

Sekoita tuorejuustoa voimakkaasti vispilällä, lisää sitten pehmeä voi ja sen jälkeen tomusokeri siivilän läpi vähän kerrallaan. Purista joukkoon vielä limemehu ja sekoita. Kuorruta cupcaket, koristele ja laita kylmään jähmettymään.


maanantai 10. syyskuuta 2012

Leipäviikko

Tällä viikolla vietetään leipäviikkoa (10.-16.9.). Tämän vuoden teema on "Nauti hyvällä mielellä". Ja minähän nautin. Tein illalla sämpylätaikinan, pyörittelin sämpylät pellille ja laitoin pellin muovikelmulla suojattuna pihalle odottamaan aamua. Aamulla sitten paistettiin ja nautittiin leipäviikon kunniaksi tuoreita sämpylöitä. Ohje on Hembakat-lehdestä.




AAMIAISSÄMPYLÄT 12 kpl

15 g hiivaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl maitoa
1½ tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl grahamjauhoja
6½ dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon. Kaada kylmä vesi ja maito hiivan joukkoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, rypsiöljy, grahamjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikinaksi ja vaivaa käsin noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja.

Anna kohota noin 45 minuuttia.

Nosta taikina jauhoitetulle leivinalustalle. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Nosta sämpylät (korkeareunaiselle) pellille leivinpaperin päälle. Vuoraa pelti muovikelmulla. Nosta pelti jääkaappiin tai pihalle yöksi.

Aamulla: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota sämpylät huoneenlämpöön siksi aikaa kun uuni lämpenee. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.


lauantai 8. syyskuuta 2012

Safkaa - parempaa arkiruokaa

Elokuussa julkaistu Safkaa-kirja on maukas uutuus keittokirjahyllyyn. Kaunis, käteen sopiva ruokakirja. Ohjeita löytyy lindströmin pihveistä merianturaan, jälkiruokia unohtamatta.

Safkaa-kirjan avokadopastaa on nautittu kirjailijapariskunnan ensimmäisillä treffeillä ja kuvauksen mukaan kyseessä on melko täydellinen pasta. Eikä tätä liene kukaan kanssabloggaajakaan pahaksi haukkunut. Samainen pasta pääsi myös meillä ensimmäisenä kokeiluun. Ei siksi, että olisin avokadon ystävä. Vaan siksi, että olin valmis antamaan avokadolle uuden mahdollisuuden. Ja niinhän siinä kävi, että avokado ylitti odotukset tällä kertaa. Jos en olisi tiennyt mitä syön, olisin voinut erehtyä raaka-aineissa. Avokado tekee tästä pastasta kermaisen oloisen, vaikka se ei sisällä tippaakaan kermaa.




AVOKADOPASTA 4:lle

1 valkosipulinkynsi
½ chiliä
1 limetti
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria
noin ½ dl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen persiljaa
1 dl raastettua pecorinoa
1 dl raastettua parmesaania
400-500 g spagettia

Kastikkeen voi valmistaa suoraan tarjoilukulhoon. Pilko valkosipulinkynsi ja chili, laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola (reilusti! mutta maistele välillä), pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit sekä juustot. Sekoita kastike lusikalla. Maista.

Keitä spagetti al dente suolalla maustetussa vedessä.  Ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.

Kaada talteen otettu keitinvesi kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeeseen.

Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.


torstai 6. syyskuuta 2012

Syksyn klassikko jälkiruoka

Kaura-omenapaistos on ehkä maistuvin jälkiruoka mitä lapsuudesta muistan, ainakin yksi niistä. Helppoa ja hyvää. Ihan parasta itsetehdyn vaniljakastikkeen kanssa.




KAURA-OMENAPAISTOS 4:lle

4-5 omenaa
75 g voita
1 dl fariinisokeria
1½ tl kanelia
3½ dl kaurahiutaleita (osan voi korvata kauraleseillä)

Huuhtele omenat, poista siemenkodat ja leikkaa viipaleiksi tai paloiksi. Ulkomaiset omenat kannattaa kuoria, mutta kotimaiset voi käyttää kuorineen. Laita omenaviipaleet uunivuokaan.

Sulata voi kattilassa. Lisää voisulan joukkoon fariinisokeri, kaneli ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos uunivuokaan omenaviipaleiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Kypsennyksen loppuvaiheessa paistoksen päälle voi laittaa leivinpaperin, jotta se ei tummu liikaa.

VANILJAKASTIKE

4 dl maitoa
1 halkaistu vaniljatanko
3 kananmunan keltuaista
3 rkl sokeria

Mittaa kaikki ainekset vesihaudeastiaan. Kuumenna seosta vesihauteessa, koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes kastike sakenee.

Ota kattila pois liedeltä. Poista vaniljatanko. Nosta vesihaudeastia kylmään veteen ja jatka vatkaamista kunnes kastike jäähtyy.