sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Syksyistä lähiruokaa

Vai pitäisikö kirjoittaa talvista. Saatiin viikonlopuksi ihania vieraita. Kaupunkilaisille tarjottiin lähiruokaa kauden raaka-aineista. Viikonlopun ruoka olikin melko hirvipainotteista. Kaikki ei kumminkaan sujunut ihan suunnitelmien mukaan. Lindströminpihvien kanssa oli tarkoitus tarjota suppilovahverokastiketta. Torstai-iltana talvi yllätti ja sienet jäi lumipeitteen alle. Suppilovahverot korvattiin sitten kaupan antimilla.





LINDSTRÖMINPIHVIT

1 kg hirven jauhelihaa
0,5 kg porsaan jauhelihaa
5-6 dl punajuuria raastettuna (vedessä keitettyjä tai etikkapunajuuria)
3-4 sipulia
2 dl korppujauhoja
3 dl kermaa
1 dl maitoa tai vettä
3 kananmunaa
3-4 tl suolaa
mustapippuria

Anna korppujauhojen turvota kerma-maidossa kymmenisen minuuttia. Hienonna sipuli ja kuullota sipulikuutioita öljyssä. Kuori ja raasta punajuuret.

Lisää korppujauhojen joukkoon sipulisilppu, punajuuriraaste, jauhelihat ja kananmunat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna taikinan levätä hetki.

Pyörittele taikinasta palloja ja taputtele niitä hieman kasaan. Hieman paksummassa muodossa olevat pihvit pysyvät paremmin kasassa kuin ihan ohuet. Paista pihvit pannulla voi-öljyseoksessa kauniinruskeiksi molemmin puolin. Kypsennä pihvit loppuun 175-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Paistetut sipulirenkaat, sienikastike ja perunamuusi sopivat erityisen hyvin linströminpihvien kanssa tarjottavaksi.

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Marja-aronia-omenahillo

Tällä viikolla on vietetty luomuviikkoa. Ensi vuonna lupaan panostaa tähän teemaviikkoon enemmän. Tässä kumminkin yksi ohje, jossa käytetään lähes luonnonmukaisia raaka-aineita, marja-aroniaa ja omenaa.

Nyt alkaa olla viimeiset hetket poimia marja-aroniat talteen ennen kuin linnut nappaavat ne, ellei ole jo myöhäistä.  Valitettavasti nämä herkut taitavat maistua vielä linnuille paremmin kuin meille suomalaisille. Mutta parempaan päin ollaan menossa.

Terveellisyydessä marja-aronia voittaa mm. mustikan, mutta tuoreen marjan makupisteet menee kyllä toisin päin. Suuren parkkiainepitoisuuden vuoksi tuore marja-aronia vetää suun mutrulle, mutta hilloissa ja mehuissa marja toimii loistavasti. Hillossa toimiva makupari syntyy marja-aroniasta ja omenasta.




MARJA-ARONIA-OMENAHILLO
½ litraa marja-aronian marjoja
3 omenaa
½ dl vettä
1 dl sokeria

Huuhtele marja-aroniat. Kuori omenat ja poista omenista siemenkodat.  Lisää ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Soseuta hillo sauvasekoittimella tasaiseksi.  Hillo on erityisen hyvää esimerkiksi maustamattoman jogurtin, viilin tai puuron kanssa.