torstai 29. marraskuuta 2012

Superhelppoa

CocoVilta saapui superfoodeja sisältävä lähetys. Ideana oli valmistaa välipala tai jälkiruoka käyttämällä vähintään kahta paketista löytyvää raaka-ainetta. Tuosta paketista löytyi: kalaharin suolaa, kaakaonibsejä, gojimarjoja ja kylmäpuristettua kookosöljyä. Tuo kylmäpuristettu kookosöljy oli näistä entuudestaan tuttu. Ei tosin ruuanlaitossa vaan iholla. Kookosöljy imeytyy iholle hyvin, jättäen iholle hennon kookoksen tuoksun.

Tarkoituksena oli valmistaa CocoVin raaka-aineista jotain ihan muuta. Mutta sairastuvaksi muuttunut kotimme laittoi suunnitelmat uusiksi. Uusi ajatus oli valmistaa jotain helppoa. Niin helppoa, että keittiöpuuhista innostunut kolmevuotias voisi osallistua valmistukseen.

Riisisuklaat taitavat olla niitä ensimmäisiä makeisia mitä olen itse lapsuudessani valmistanut. Riisisuklaan syöminen on muuten melko muruista puuhaa. CocoVi-reseptikisan voittajat pääsevät kokkaamaan yhdessä Murun Henri Alénin kanssa. Melko superia! Mahtaisiko näillä maukkailla murusilla päästä Muruun :)






RIISISUKLAAT (maidoton, munaton, gluteeniton)

100 g kookosöljyä
1 dl ruokotomusokeria
3-4 rkl kaakaojauhetta
½ dl hasselpähkinärouhetta
1 dl kaakaonibsejä
½ litraa riisimuroja

Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä. Siivilöi sekaan tomusokeri ja kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Lisää pähkinärouhe, kaakaonibsit ja riisimurot ja sekoita ainekset sekaisin. Jaa seos leivinpapereista tehtyihin kuppeihin muffinsipellille tai muffinsivuokiin ja anna niiden kovettua kylmässä. Säilytä riisisuklaat kylmässä.

CocoVi sponsoroi nämä superruuat.

perjantai 23. marraskuuta 2012

Helpompi hollandaisekastike

Jos viikonlopun ruokalista on vielä mietinnässä niin nyt silmät tarkkana. Useimmiten Kauppalehti Option ruokasivuilta löytyy mielenkiintoisia reseptejä ja muita ruokajuttuja. Eikä marraskuun numero tehnyt poikkeusta tässäkään. Nimittäin lehdessä esiteltiin helpompi versio hollandaisekastikkeesta.

Itse olen tämän pariin otteeseen tehnyt enkä taida enää siirtyä alkuperäiseen versioon, koska tämä on yksinkertaisempi ja lopputulos on täysin sama. Mielestäni hollandaisekastike on parhaita kastikkeita mitä kalan kanssa voi nauttia. Sopii kyllä hyvin myös kanan kanssa eikä huono vaihtoehto ole Benedictin kananmunatkaan. Ne sopivat mainiosti vaikka kiireettömään viikonloppuaamuun.





McGEEN HOLLANDAISE (4:lle)

4 keltuaista
250 g suolatonta voita kuutioituna
2 rkl vettä
sitruunamehua
suolaa

Laita keltuaiset, kuutioitu voi ja 2 rkl vettä paksupohjaiselle paistinpannulle. Lämmitä varovasti jatkuvasti vatkaten. Kun voi sulaa, kastike alkaa paksuuntua. Älä nosta lämpöä: pannun reunojen pitäisi pysyä niin viileinä, että niihin voi tarttua paljain käsin.

Kun voi on kokonaan sulanut, nosta lämpö keskilämmölle ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike tiivistyy. Jos kastikkeesta alkaa nousta höyryä, ota pannu levyltä, mutta älä lopeta vatkaamista.

Kun kastike on paksuuntunut sinua miellyttävään muotoon, lisää sitruunamehua, sekoita ja mausta ripauksella suolaa. Tarjoa heti.





BENEDICTIN KANANMUNAT (2:lle)

½ annosta McGeen Hollandaisekastiketta
vettä
tilkka väkiviinaetikkaa
suolaa
2 mahdollisimman tuoretta kananmunaa
2-4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
2-4 siivua palvikinkkua tms.

Valmista puolikas annos hollandaisekastiketta ohjeen mukaan.

Kiehauta väkiviinaetikalla ja suolalla maustettu vesi. Riko kananmuna kerrallaan kahvikuppiin niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Takuuvarma tapa valmistaa uppomuna tulee tässä: Kumoa kananmuna kiehuvaan veteen veden pinnan lähellä rengasmuotin sisään. Keitä noin kolme minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois.

Leipäviipaleet voi leikata rengasmuotilla pyöreiksi, mutta jos haluaa välttää hukkaa niin kannattaa vain leikata veitsellä muutamaan osaan. Paahda leivät kevyesti. Kasaa torniksi niin, että uppomuna tulee päällimmäiseksi. Kaada päälle hollandaisekastiketta.

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Punajuuriketsuppi

Punajuuri taipuu vaikka mihin, jopa ketsuppiin. Tämä ohje esiteltiin alkuvuodesta Puoli seitsemän- ohjelmassa. Tuossa jaksossa tarjoiltiin koululaisille kasvishampurilaisia punajuuriketsupilla. Hyvin näytti maistuvan hampurilaiset. Nyt onkin haussa hyvä kasvispihviohje, jotta pääsen itsekin testaamaan tätä kasvisburgerin kanssa. Alkuperäinen ohje oli tehty 500:lle ruokailijalle, joten tässä tulee hieman pienempi annos, vajaa litra.




PUNAJUURIKETSUPPI

1,25 kg punajuuria kuorittuna
9 dl vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
1,2 dl sokeria
½ tl kanelia
ripaus cayennepippuria

Kuori ja lohko punajuuret. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa etikkavedessä. Kaada vesi pois. Soseuta punajuuret tasaiseksi soseeksi ja mausta. Jäähdytä. Säilytä punajuuriketsuppi kylmässä.

lauantai 17. marraskuuta 2012

Lauantai - hyvä syy järjestää omat pikkujoulut

Pikkujoulukausi käy nyt kuumana. Oli suunnitelmissa pikkujoulut tai ei, näin lauantain kunniaksi voisi järjestää omat pienet joulunodotusjuhlat. Tässä pari suolaista vinkkiä vaikkapa juuri niihin pikkujouluihin. Toki pikkujoulut voi laittaa pystyyn vähäisemmälläkin vaivalla. Mutta kummasti niiden pitäminen, pienessäkin muodossa, tuo joulumieltä tähän harmaaseen marraskuuhun.




LOHILEIVÄT

saaristolaisleipää
graavilohta
tilliä
voita tai maustamatonta tuorejuustoa voiteluun

Leikkaa leivästä sopivia annospaloja. Voitele leivät voilla tai tuorejuustolla. Kääri graavilohesta ruusuja ja asettele lohiruusu voidellun leipäpalan päälle. Ripottele päälle tilliä.


POROLEIVÄT

tummaa leipää
kylmäsavustettua poroa
punasipulia
kuohukermaa
persiljaa

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Hienonna joukkoon kylmäsavustettua poroa ja pala punasipulia. Sekoita ja laita savuporomousse jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen kuin laitat täytettä leiville. Ripottele päälle tuoretta persiljaa.

torstai 15. marraskuuta 2012

Banaani-toffee

Banoffee on kiertänyt blogeissa, lehdissä ja ajatuksissa jo kauan. Kaapissa on ollut pitkään yksi tölkki kondensoitua maitoa. Päiväys olisi mennyt joulukuussa umpeen, joten päätin valmistaa vihdoinkin ensimmäisen banoffeeni isänpäivänä. Valmistaminen on hidasta, mutta helppoa. Maitotölkkiä keitellään kolme tuntia, jotta tuo maito muuttuu toffeeksi.

 



BANOFFEE

Pohja:
300 g Digestive- tai kaurakeksejä
100 g voita

Täyte:
1 tlk kondensoitua maitoa
2 banaania
2½ dl vispikermaa (Flora Vispi)
ripaus sokeria
suklaarouhetta

Irrota säilyketölkistä etiketti. Laita tölkki kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että tölkki peittyy. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia.

Laita keksit muutamassa erässä pussiin ja murenna ne esim. kaulimella hienoksi. Sulata rasva. Sekoita ainekset yhteen. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Anna kovettua hyvin jääkaapissa.

Ota 3 tuntia keitetty tölkki pois kattilasta ja anna sen jäähtyä hieman. Avaa tölkki ja sekoita toffee. Kaada toffee pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Laita vuoka takaisin jääkaappiin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se ripauksella sokeria. Kuori ja viipaloi banaanit. Levitä viipaleet hieman jähmettyneen toffeen päälle. Levitä kermavaahto banaaniviipaleiden päälle. Laita vuoka taas jääkaappiin jähmettymään. Irrota irtopohjavuoka ja koristele torttu toffeella ja suklaarouheella. Koristeluun voi käyttää myös banaaniviipaleita. Ne kannattaa sivellä kevyesti sitruunamehulla etteivät tummu.

Perinteisesti banoffee koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Koristele juuri ennen tarjoilua. Banoffee ei kestä pitkää säilytystä.


 



lauantai 10. marraskuuta 2012

Joulun odotusta ja piparin tuoksua

Meillä aloitettiin joulun odotus jo viime viikonloppuna. Lunta on ollut maassa jo pariin otteeseen ja pientä pakkastakin on ollut havaittavissa. Mutta nyt sää on taas niin kovin normaali, märkää ja lämmintä. Sadekelit ei tänä vuonna häiritse joulumieltä ainakaan omalla kohdalla. Luvassa on takuuvarmasti luminen joulu. Suuntaamme kohti pohjoista ja hiihtolatuja.

Joululahjoja on vielä hankkimatta, joulukortit on tekemättä ja joulusiivouskin odottaa vielä kipinää, mutta piparkakkutalo loistaa ja tuoksuu tuvan pöydällä. Lähes 20 vuoden tauon jälkeen homma oli vähän hukassa. Pikeeri ei ollutkaan ensikertalaiselle niin helppo juttu, kuin antoi ymmärtää. Toki se on kätevä tapa koristella ja kiinnittää, mutta ei sen kanssa ehtinyt pahemmin tuumailemaan ennen kuin oli jo kuivunut. Joten avuksi täytyi ottaa vanhanaikainen konsti, sulatettu sokeri. Pienet kauneusvirheet peittyivät kätevästi tomusokerin ja Marianne rakeiden alle.


perjantai 2. marraskuuta 2012

Keittiön uusin ihastus ja alekoodi Eiringin verkkokauppaan


Hiiliteräspannu Mineral B. Kuva lainattu Eiringin sivuilta
 
 
Meillä on perinteisesti uusittu paistinpannu lähes vuosittain. Nyt uskon, että meillä on pannu joka kestää useamman vuoden ehkä jopa ikuisesti. Nimittäin hiiliteräspannu. Sain jonkin aikaa sitten Eiringiltä käyttööni hiiliteräspannun. Pannuun olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Se selviytyi täydellisesti mm. viimeviikkoisesta lindströminpihvi-urakasta. Vaikka pannun sisäänajo on vasta käynnissä ja paisto-ominaisuudet vain paranevat käytön myötä, paistoin 1½ kilon taikinasta pihvejä ilman pohjaanpalamista ja välipesuja.

Hiiliteräspannussa yhdistyy valurauta- ja teflonpannun parhaat ominaisuudet. Hiiliteräs on paisto-ominaisuuksiltaan valuraudan luokkaa, ollen kumminkin huomattavasti nopeampi, helpompi ja kevympi. Hiiliteräspannuun muodostuu luonnostaan tarttumaton pinnoite. Ominaisuus vain paranee käytön myötä. Mitä mustemmaksi pannu on patinoitunut, sitä vähemmän ruoka tarttuu siihen kiinni. Pannu ei myöskään vahingoitu metallivälineistä. Tästä hiiliteräspannusta on paha alkaa keksimään mitään negatiivista. Edes hintaa ei voi moittia, koska se on samaa luokkaa ellei jopa halvempi kuin kalleimmat teflonpannut.

Ennen käyttöönottoa hiiliteräspannulle tehdään rasvanpolttokäsittely mehiläisvahapinnoitteen poistamiseksi. Pannulle levitetään kerros (n.1mm) ruokaöljyä ja kuumennetaan kunnes öljy alkaa savuta kevyesti. Öljy kaadetaan pois ja pannu pyyhitään talouspaperilla. Huuhtelu lämpimällä vedellä käytön jälkeen, kuivaus talouspaperilla ja kerros öljyä pintaan (alkuaikoina) ja pannu palvelee täydellisesti vuosia.

Eiring on avannut verkkokaupan syksyn aikana. Sain mahdollisuuden tarjota blogini lukijoille alennuskoodin Eiringin verkkokauppaan. Koodilla pata20, saat 20% alennuksen ostoksistasi Eiringin verkkokaupassa. Koodi on voimassa 15.11.2012 asti. Nyt on hyvä hetki aloittaa joululahjaostoksien tekeminen.



OMELETTI

2-3 kananmunaa
nokare voita
(maukasta juustoraastetta)
suolaa ja mustapippuria

täyte:
tomaattia
fetaa
tuoretta basilikaa

Riko kananmunat kulhoon, mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita haarukalla sekaisin. Sulata voinokare pannulla ja kaada perään munaseos. Ripottele päälle hieman juustoraastetta ja lisää täyteet. Älä paista omelettia liian kuivaksi.