maanantai 31. joulukuuta 2012

Purtavaa Pohjolasta

Vuosi 2012 toi mukanaan useita hyviä ruokakirjoja ja kirjojen myötä on saatu nauttia hyvistä makuelämyksistä. Toivottavasti tuleva vuosi on entistäkin maukkaampi!

Vuoden viimeinen uutukainen omaan kirjahyllyyni oli Purtavaa Pohjolasta- kirja. En vain voi vastustaa Michael Björklundin kirjoja. Purtavaa Pohjolasta- kirja perustuu saman nimiseen televisiosarjaan, jossa Michael ja Sonja Kailassaari kiertävät Pohjolaa makuelämyksien merkeissä. Kirjan on kirjoittanut ruokatoimittaja Kenneth Nars. Jo ennen kuin sain itse kirjaa käsiini, näin otteita kirjasta ja tiesin heti mitä seuraavaksi padassa porisee: Simassa haudutettua karitsanpotkaa ja juureksia. Ei kumminkaan ryhdytty teurastushommiin, vaan korvasin karitsan poronpotkalla, sitä kun löytyi pakastimesta. Kirjan ohjeen mukaan siman sijasta voi käyttää vehnäolutta ja se olikin oiva pari porolle. Reseptitesti Option tyyliin:




VEHNÄOLUESSA HAUDUTETTUA PORONPOTKAA JA JUUREKSIA

2-4 poronpotkaa (4 karitsanpotkaa)
3 sipulia
3 porkkanaa
1 kokonainen valkosipuli
2 rosmariinioksaa
3 persiljaoksaa
½ litraa vehnäolutta (simaa)
3 dl vettä
suolaa ja mustapippuria

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuori sipulit ja porkkanat ja lohko ne, puolita valkosipuli. Mausta potkat suolalla ja pippurilla. Lado kaikki ainekset isoon pataan tai uunivuokaan. Säästä yksi persiljaoksa koristeluun. Kaada viimeiseksi pataan olut (tai sima) ja vesi. Lisää tilkka vettä, jos alle puolet lihoista on nesteen peitossa.

Peitä pata kannella ja nosta uuniin noin kahdeksi tunniksi. Käännä potkat, nosta lämpö 200 asteeseen ja jätä uuniin vielä puoleksitoista tunniksi. Tarkista maku. Ripottele tarjolle vietäessä padan pinnalle silputtua persiljaa.

Pataruuilla on tapana vain parantua uudelleen lämmityksessä. Poikkeusta ei tee tämäkään pata. Pata on vieläkin parempaa, jos sen valmistaa jo edellisenä päivänä ja vain lämmittää ennen tarjoilua.

Padan kanssa voi tarjota keitettyjä perunoita tai spelttiviljariisiä. Tämän poroversion kanssa sopi erityisen hyvin palsternakalla maustettu perunamuusi.