perjantai 18. tammikuuta 2013

Pullapitkon päivitys

Pullapitko on suomalaisten kahvipöytien klassikko. Mummon loistavista opeista huolimatta, letitys ei taida onnistua ulkomuistista. Ei hätää, sillä pullapitko onnistuu helposti ilman letitystäkin. Lopputulos on vähemmän pullava ja täyteeksi voi sujauttaa vaikka omenaa ja vaniljakreemiä, minä kun en osaa erottaa tuota makuparia ainakaan leivonnassa. 









OMENA-VANILJAPITKO 2 kpl

25 g hiivaa
2½ dl nestettä, esim. puoliksi vettä ja puoliksi maitoa
1 kananmuna
vajaa 1 dl sokeria
1 tl suolaa
reilu ½ rkl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
75 g voita

omena-vaniljatäyte:
3 omenaa
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
noin 3 dl valmista vaniljakreemiä

Valmista ensin pullataikina. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

Kuori ja lohko omenat kattilaan. Lisää fariinisokeri ja kaneli. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Valmista vaniljakreemi.

Jaa pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 25x35cm). Leikkaa sivut kammaksi niin, että keskelle jää 1/3 ehjä kaistale. Levitä keskelle vaniljakreemi ja lisää päälle omenalohkot. Nosta kampasiivut täytteen päälle ristikkäin. Siirrä pitko pellille leivinpaperin päälle. Valmista toinen pitko samoin. Peitä pitkot liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pitkoja 200- asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes ovat saaneet kauniin värin.



14 kommenttia:

  1. Oi miten hyvännäköinen! Ja havainnolliset kuvat! :)

    VastaaPoista
  2. Huuh, en siis ole ainoa, joka ei osaa letittää pitkoa... :)

    Pulla ja vanilja ovat yhdessä jotenkin niin lempeät!

    VastaaPoista
  3. Jes, kiva tietää etten minäkään ole ainoa :) Tosin pieni tyttöni on alkanut kasvattamaan hiuksia joten kohta on mihin harjoitella., sitten ei tarvitse enää vääntää pullataikinaa tuohon harjoitteluun :)

    VastaaPoista
  4. Hieno pitko! Eipä ole tuollaista tullut tehty, eikä se letityskään taitais onnistua.

    VastaaPoista
  5. Nam! Ihanalta näyttää ja tuo letitys onnistuisi varmaan minultakin. Nyt lasketaan vaan päiviä herkkulakon loppumiseen... :D

    VastaaPoista
  6. Kerrassaan kaunis ja loistavat ohjeet, kiitos.

    VastaaPoista
  7. Tuollaista en olekaan koskaan tehnyt. Mahtavan havainnollinen ohje ja superkuvat. Taidat tykätä uudesta kamerasta ;-)

    VastaaPoista
  8. Kiitos kovasti vinkistä. Olen joskus yrittänyt "päätellä", kuinka täytepitkon kanssa toimia, mutta olen luovuttanut suosiolla, kun pelkäsin, että täytteet karkaa. Tuossa näkyy pysyvän sisukset paikallaan.

    VastaaPoista
  9. Kaunis pitko ja kuulostaa erittäin hyvältä omenan, kanelin ja vaniljan yhdistelmä! :)

    VastaaPoista
  10. Nyt tiedän, mitä teen seuraavalla pullanleipomiskerralla! Kiitos hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
  11. Jokihaka Kokkaa: Kiitos, tällä pitkolla on hyvä aloittaa :)

    E: Kohta tuo rankka lakkoilu palkitaan, ihan kohta, malta vielä hetki :)

    Sarppu: Voi kiitos :)

    Jonna: Uusi kamera kyllä innostaa, mutta kovasti odottelen josko Jenni järjestäisi vielä kuvauskurssia :)

    Sirkku: Tämä omena-vaniljatäyte tosiaan pysyy sisällä, mutta jos täytteeseen laittaa voita (esim. 75g voita, 1½dl fariinisokeria, 2tl kanelia) niin voit kyllä karkaa pellille. Hyvää se silti on :)

    Herkkuhovi: Kiitos :) Makuyhdistelmä on hyvä ja paranee vain kun on kotimaista omenaa saatavilla!

    Kotiharmi Kokkaa: Kiitos! Tämä on kyllä mukavaa vaihtelua esim. pikkupullille ja helppoakin :)

    VastaaPoista
  12. Pitääkin tehdä taas tälläistä pullaa pitkästä aikaa. Varmaan joskus 90-luvulla on tullut tehtyä tälläistä pitkoa, kiitos muistutuksesta. Voisi vaikka viikonloppuna leipoa lettipullaa ja näitä :)

    VastaaPoista
  13. Blogissasi on monta hyvää reseptiä! Oletko kuullut reseptisivustosta Etsiresepti.fi?

    Jos olet kiinnostunut saamaan enemmän liikennettä omaan blogiisi tai muuten vain haluat löytää hyviä reseptejä, suosittelen että lähdet ilmaiseksi mukaan Etsiresepti.fi hakemistoon: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

    Konsepti on jo olemassa monissa Euroopan maissa, ja meidän kauttamme blogit saavat viikottain jopa tuhansia vierailijoita.

    Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

    Ystävällisin terveisin,

    Etsiresepti
    http://www.etsiresepti.fi/

    VastaaPoista
  14. ei ole tullut tollasta ajateltua, miten se toi pitko saadaa tollaseksi ja on kivan yksityiskohtainen ja selkeä ohje.

    VastaaPoista