keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Lähikalaa

Meillä madekausi on jo hiipumaan päin, mutta muutamia syötäväksi kelpaavia eksyy katiskaan vielä silloin tällöin.

Monessa kohteessa kerrotaan, että made on vähäruotoinen kala. Oma näkemys on kyllä hieman erilainen. Mutta mitä tuoreempi keitettävä made on, sitä helpommin ruodot irtoavat. Ruotojen poiston jälkeen made onkin sitten superherkullinen kala.





MADEPYÖRYKÄT

noin kilo keitettyä ja jauhettua madetta (vaatii pari keskikokoista yksilöä)
2 kananmunaa
1½ dl ruokakermaa
1 dl korppujauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ nippua ruohosipulia tai tilliä hienonnettuna
1 rkl luomusitruunan kuorta raastettuna (ei välttämätön)
suolaa
valkopippuria

Nylje, perkaa ja puhdista mateet. Laita kalat riittävän suuren kattilaan ja kaada kylmää vettä päälle niin, että peittyvät. Keitä kaloja sen verran (noin 10 min), että ruodot irtoavat. Anna kalojen jäähtyä hieman ja erottele ruodot lihasta. Laita korppujauhot turpoamaan kerman sekaan. Jauha ruodoista puhdistetut mateet esimerkiksi lihamyllyllä. Lisää joukkoon kaikki ainekset ja sekoita taikinaksi. Tee massasta pyöryköitä suoraan pannulle ja paista voiöljyseoksessa kauniin värisiksi.

Yrttinipusta jää puolet käyttämättä ja siitä kannattaakin valmistaa madepullille kylmä kermaviilikastike. Hienonna ruohosipuli/tilli kermaviilin joukkoon, purista sekaan sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisäksi vielä perunamuusia tai keitettyjä perunoita.



3v ja made. Ei kovin suurta kokoeroa, ainakaan pituudessa.

3 kommenttia:

  1. Ihana pieni kalamies ja makoisan näköinen annos! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ;) On se ihana ja niin innokas :)

    VastaaPoista