keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hirvikeitto

Teen mielelläni ruokaa, mutta joskus on kiva mennä sieltä missä aita on matalin. Silloin saatan ottaa pakastimesta hirvikeittopohjan. Laitan sen kattilaan, pilkon joukkoon perunoita, lisään pussillisen keittojuureksia ja kohta tarjoan lapsille parhainta soppaa ikinä. Jos vettä tarvitsee lisätä reippaammin niin saatan heittää joukkoon myös lihaliemikuution.

Ei tuo puolivalmis keittopohja kumminkaan ihan itsestään siirry pakastimeen, mutta huoletonta hauduttelua tämäkin, niin kuin muutkin pitkään haudutettavat liharuuat. Keiton kaveriksi sopii mainiosti Pirkan porkkanasämpylät. Ohjetta piti soveltaa aikalailla, sillä kaapista löytyi porkkanasose, suola ja öljy. Muut ainekset meni vaihtoon, mutta lopputulos oli kumminkin maukas.




HIRVIKEITTO

1-2 kg hirven keittolihaa (esim. lapaa tai etuselkää, luut on pelkkää plussaa)
vettä
4-6 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa
2 porkkanaa
palsternakka
pala lanttua
pala selleriä
pala purjoa

Ja sitten itse keittoon:
perunaa (2-3 kpl/ruokailija)
1 pss keittojuureksia
vettä
suolaa
(lihaliemikuutio)
persiljaa

Laita liha kylmään veteen ja kiehauta. Kuori juurekset. Kerää pinnalle kertynyt vaahto reikäkauhalla ennen juuresten ja mausteiden lisäämistä. Anna kiehua hiljalleen noin kaksi tuntia, kunnes liha irtoaa luista ja on pehmeää. Nosta liha leikkuulaudalle jäähtymään. Siivilöi ja jäähdytä liemi. Jos käyttää naudanlihaa niin liemen jäähdyttyä kannataa rasvat kaapia pinnalta. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Jaa lihakuutiot sopivan kokoisiin pakastusrasioihin ja kaada päälle jäähtynyt lihaliemi. Pakasta.

Valmista puolivalmis lihakeitto näin: Kaada (jäinen) keittopohja kattilaan. Pilko joukkoon perunoita ja lisää tarvittaessa kylmää vettä. Kiehauta. Lisää pussillinen keittojuureksia ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää päälle tuoretta persiljaa ja nauti.

1 kommentti:

  1. Tästä tulee muistoja mieleen. Kummitädin tekemä hirvikeitto on vaa parasta keittoo ikinä. Nam. Ja todella maistuvia porkkanasämpylöitä. Teillä on on ihanaa arkiruokaa :)

    VastaaPoista